Numele Lance Armstrong a însemnat deschiderea unor uşi şi închiderea altora, la cel mai înalt nivel. Americanul în vîrstă de 41 de ani a încercat să se folosească de toată influenţa pentru a-şi opri căderea.
În ciuda faptului că a oscilat între Partidul Republican şi Partidul Democrat, Lance Armstrong nu şi-a asumat niciodată suportul direct pentru vreuna dintre marile forţe politice americane. A pozat cu Bill Clinton, la Casa Albă, după primul său Tur al Franţei cîştigat, după care a fost un apropiat al lui George W. Bush, alături de care a făcut cîteva ture prin parcurile din Washington.
Armstrong a fost un personaj cu foarte multă trecere în politica de peste Ocean, deoarece povestea sa de succes şi mesajul de speranţă în lupta împotriva cancerului aveau un potenţial electoral enorm. Armstrong a păstrat o legătură strînsă cu pasionaţii de ciclism din cercurile înalte, dar apropierea de Casa Albă a însemnat şi ranforsarea imaginii de erou invincibil.
Armstrong l-a vrut pe Obama şi i-a şantajat pe democraţi
Unul dintre cei mai buni reporteri sportivi americani, Serena Roberts, a dezvăluit în articolul "Ciclistul cel influent" că Lance Armstrong l-ar fi şantajat pe senatorul democrat John Kerry, în 2008, în timpul alegerilor din Statele Unite, disputate între Barack Obama şi John McCain. După ce Obama a cîştigat nominalizarea Partidul Democrat, Armstrong a vrut să-l aducă la un eveniment de gală patronat de Livestrong, pe 25 iulie, acolo unde avea să împărtăşească scena cu rivalul republican John McCain. Pentru asta a apelat la fostul candidat la preşedinţie, senatorul John Kerry.
Pasionat de ciclism, Kerry agrea prezenţa lui Armstrong, cu care ţinea o relaţie strînsă, însă a fost nevoit să-i explice acestuia că Obama nu poate fi prezent la eveniment, viitorul preşedinte fiind angajat într-un turneu extern. Roberts explică reacţia fostului ciclist: "Lance a fost foarte furios. I-a trimis un email lui Kerry în care a lăsat la o parte orice urmă de politeţe. «Dacă cancerul nu este o problemă importantă pentru Partidul Democrat, atunci o să anunţ baza de date Livestrong, care are milioane de oameni înscrişi, care este poziţia Partidului Democrat». Toată lumea a luat-o ca pe o ameninţare, Kerry a fost şocat".
[Vampirul Turului » 10 detalii înfiorătoare din cariera mincinoasă a lui Lance Armstrong]
Cum a stopat Armstrong o anchetă federală
Raportul Agenţiei Americană Antidoping (USADA) a fost fundamentat pe mărturiile obţinute într-o anchetă federală condusă de agentul Jeff Novitzky, la sfîrşitul anului trecut. Omul care a dus la căderea lui Marion Jones a urmat firul dezvăluirilor făcute de ciclistul Floyd Landis, în 2010, şi a început o anchetă de proporţii în care a vrut să stabilească dacă Lance Armstrong a folosit banii publici implicaţi la US Postal pentru a finanţa un program de dopaj specializat.
Tyler Hamilton, fostul coechipier al lui Lance Armstrong, a explicat în cartea sa, The Secret Race, că Novitzky "a intrat ca un buldozer în ciclism" şi a smuls sub avertizarea sperjurului importantele mărturii care au fost esenţa viitorului dosar USADA. Ancheta federală a fost stopată în duminica Superbowl-ului, cînd ştirile se află în umbra celui mai mare eveniment sportiv de peste Ocean, printr-un comunicat scurt ce a stîrnit suspiciuni în presă.
Roberts scrie că Andre Briotte, procurorul din California care a decis stoparea anchetei, a fost convins chiar de Bill Clinton. O să înceteze acţiunea! În ciuda faptului că procurorul neagă acuzaţiile, dispariţia dosarului penal coincide cu o donaţie de $100,000 făcută de Lance Armstrong pentru un program federal ce vizează cancerul la sîn, program contestat puternic în acea perioadă de republicani! În cele din urmă, toate documentele au fost preluate pe linie sportivă de USADA, care a verificat mărturiile şi a obţinut dispariţia lui Lance Armstrong din istoria ciclismului. Dar drumul a fost pavat cu piedici politice.
[Primul pas spre acceptare: Lance Armstrong a renunţat la Turul Franţei pe Twitter]
"USADA a intimidat martorii"
Iniţial, Armstrong a încercat să oprească dosarul USADA pe cale sportivă. A contestat jurisdicţia forului naţional şi a spus că doar Uniunea Ciclistă Internaţională poate să analizeze probele, argumentînd că USADA a intimidat martorii şi că "urmăreşte o vînătoare de vrăjitoare pe bani publici". Un judecător din Texas a analizat apelul lui Armstrong, dar a dat mînă liberă celor de la USADA, motivînd că UCI nu poate judeca dosarul, fiind parte învinovăţită în el. Pe urmă, a urmat presiunea politică.
Congresmanul republican Jim Sensenbrenne a trimis o scrisoare deschisă Oficiului Naţional de Control al Drogurilor în care chestiona modul în care erau folosiţi banii contribuabililor, aproximativ 9 milioane de dolari, şi cerea un control urgent la USADA.
Wall Street Journal a dezvăluit că grupurile de lobby ale fundaţiei LiveStrong s-au pus în funcţiune şi au presat Capitolul cu toată insistenţa pentru a intimida forul naţional. Mişcarea şi-a atins scopul tîrziu. Armstrong nu a scăpat de radiere, însă republicanul Sensenbrenne şi democratul John Conyers au colaborat ca, în viitor, să existe legislaţie menită să se asigure că "USADA tratează corect şi respectă atleţii noştri".
Sarkozy, protectorul din Hexagon
Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, este un alt prieten apropiat al lui Lance Armstrong, iar Serena Roberts crede că poate fi catalogat drept "cea mai puternică legătură" din cariera americanului. Ca de obicei, Armstrong a vizitat şi palatul Elysees, în octombrie 2009, i-a făcut cadou o bicicletă preşedintelui Republicii, dar a primit şi ceva înapoi.
Cotidianul Le Monde a scris că simpatia dintre cei doi s-a tradus în avertizarea fostului rutier în cazul controalelor antidoping. Dezvăluirea a fost făcută de consilierul ştiinţific al Agenţiei de Luptă Antidoping din Franţa (AFLD), Michel Rieu, care a explicat că "Armstrong era atotputernic. Era mereu cu un pas înaintea noastră, ştia de tot ce urma să facem. Se zvoneşte că ar fi adus sînge tratat cu un avion privat din Statele Unite". :O
{{text}}