Oamenii care trebuiau să impiedice catastrofa Lance Armstrong sînt acuzaţi de corupţie, nepăsare şi lipsă de viziune, provocînd proteste vehemente în lumea ciclismului.
Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) a participat activ la acoperirea urmelor lui Lance Armstrong. Fie prin ignorarea oamenilor care l-au văzut pe american dopîndu-se, fie prin muşamalizarea unor probe suspecte, fie prin primirea unor "donaţii" cu aromă de mită.
Permanent, conducerea UCI a lăsat impresia că a pierdut frîiele sportului pe două roţi şi că nu a fost un gardian onest al disciplinei dominate de Lance Armstrong. De altfel, din ce în ce mai multă lume cere reformarea din rădăcini a forului internaţional, în timp ce relaţia controversată cu texanul este analizată de o comisie independentă. Care sînt capetele de acuzare?
Probe suspecte ignorate şi corupţie
Cei care au avut frăiele ciclismului internaţional în perioada Lance Armstrong au fost olandezul Hein Verbruggen (preşedinte) şi irlandezul Pat McQuaid (şeful ciclismului de şosea). Verbruggen s-a retras din sport în 2005, la o lună distanţă de momentul cînd Armstrong renunţa la cariera de rutier, locul său fiind preluat de McQuaid, care a început să ridice imediat cioburile.
În 2001, în Turul Elveţiei, cursă pregătitoare pentru Turul Franţei, Lance Armstrong a returnat valori suspecte de EPO într-o probă de urină analizată de laboratorul din Lausanne, notează raportul USADA. Americanul "s-a lăudat lui Tyler Hamilton şi Floyd Landis că oamenii lui au aranjat o discuţie cu cei de la UCI şi că au aranjat muşamalizarea cazului".
Un an mai tîrziu, Lance ar fi trebuit să fie din nou în vizorul UCI, şeful laboratorului din Lausanne vorbind şi despre o probă suspectă în ediţia 2002 a Dauphiné Libéré. După trei ani şi mai multe bîlbîieli, Hein Verbruggen a recunoscut că a primit în acea perioadă un cec personal din partea lui Lance Armstrong, o "donaţie" de $25,000 pentru lupta împotriva dopajului.
Mai tîrziu, Pat McQuaid a recunoscut alţi $100,000, în 2006, pe care i-a cheltuit pe o maşină de analizat probele de sînge. Întrebat dacă nu e conflict de interese, McQuaid a replicat: "UCI nu e FIFA, noi nu avem milioane de dolari la dispoziţie", lăsînd să se înţeleagă că etica e doar pentru cei care şi-o permit.
Cu ochii larg închişi
Olandezul Hein Verbruggen a fost un susţinător constant al lui Lance Armstrong. În iulie 2010, cînd Floyd Landis făcea dezvăluiri despre lucrurile de la US Postal, Verbruggen a început să trimită o serie de mailuri foarte vehemente pe adresa rutierului.
Raportul USADA evidenţiază şi o declaraţie a olandezului susţinută în mai 2011: "Nu e nimic, vă repet, nimic! Lance Armstrong nu s-a dopat niciodată. Niciodată, niciodată, niciodată. Nu o spun pentru că sînt un prieten de-ai lui, ci pentru că e adevărat. Şi sînt sigur că aşa e".
A urmat Pat McQuaid, prin ricoşeu. Actual preşedinte UCI nu a simţit niciodată nevoia să deschidă o anchetă în ceea ce priveşte declaraţiile lui Floyd Landis şi Tyler Hamilton. Mai mult de-atît, chiar şi la conferinţa de presă în care a şters din cărţile de istorie numele Lance Armstrong, McQuaid i-a etichetat pe cei doi ca "mizerabili".
Cînd Paul Kimmage, un fost ciclist şi jurnalist la Sunday Times, a vorbit despre "dezastrul şi corupţia UCI", McQuaid a folosit fondurile UCI pentru a-l da în judecată pentru defăimare, provocînd coalizarea presei şi deschiderea unui cont de susţinere a lui Kimmage, plin acum cu $80.000. Vineri, Greg LeMond, singurul american cîştigător al Turului Franţei, a scris o scrisoare în care cere în termeni neortodocşi demisiile preşedintelui McQuaid şi a preşedintelui de onoare Verbruggen: "F*** off and resign!". :O
Ce urmează?
UCI a anunţat că în perioada Lance Armstrong, 1999-2005, Turul Franţei rămîne fără cîştigător. Americanul şi rutierii dopaţi de la US Postal trebuie să returneze toţi banii cîştigaţi. O comisie independentă a fost instituită pentru a analiza comportamentul UCI şi a da un verdict pînă la 1 iunie 2013, iar procesul contra lui Kimmage a fost suspendat.
Pat McQuaid a preferat, în continuare, să vadă oportunitatea deschisă de cazul Armstrong: "Mergem spre viitor. Ciclismul de acum e diferit faţă de cel din perioada Armstrong. Continuăm lupta". În schimb, L’Equipe, Gazzetta dello Sport, Het Nieuwsblad şi Le Soir au semnalat pericolul absenţei reformei reale şi au cerut, ieri, ajutorul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) pentru a clarifica ce s-a întîmplat în ultimii 20 de ani de ciclism.
Noul simbol al ciclismului: Pinocchio
Organizatorii Campionatelor Mondiale de ciclism, din Florenţa, au ales drept mascotă pe celebrul Pinocchio. Cum au motivat? "Nu e vorba de minciună, ci de ce îl defineşte cu adevărat pe Pinocchio: optimismul şi bucuria". :D
Cărţile lui Armstrong? Ficţiune!
O librărie din Scoţia nu a trecut cu vederea dispariţia lui Armstrong din istoria ciclismului şi a mutat cărţile texanului la raftul de ficţiune, alături de autori precum JK Rowling.
{{text}}