Derby de Romania

1-1 în Cyberderby » Studenţii de la Politehnica din Bucureşti au prefaţat “clasicul” Steaua - Dinamo cu o partidă de fotbal între roboţi

+2 Foto
Echipamentul “jucătorilor”: roți, circuite, baterii, motoraș și dispozitiv wi-fi

Articol de Răzvan Luţac  —  duminică, 04 noiembrie 2012

Tinerii au disputat meciul inedit chiar în holul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. A fost doar un preludiu: primul campionat de fotbal robotic din România va începe luni, la o zi după încleştarea granzilor bucureşteni


Scenariul copiază realitatea: clădirea Rectoratului Politehnicii e poreclită "OZN-ul", după nume are stofă de Arena Naţională. Jucătorii poartă pe pieptul plin de circuite stema clubului. Pe margine, cei doi tehnicieni se agită mai ceva ca Reghe şi Bonetti. Ne aflăm la deschiderea campionatului de fotbal robotic, primul de acest gen din ţară, iar jocul-vedetă este Steaua-Dinamo!

Gol cu minge de golf
Nu sînt probleme cu gazonul: e o masă de ping-pong, marcată ca la carte, cu tuşe, careu şi cercul de la centru. Rînd pe rînd, pe suprafaţă intră roboţeii, stîrnind amuzamentul studenţilor: "Ăla de pe tuşă e Popa, zbîrnîie ca o motoretă şi aleargă mult, fără balon!". Într-un tîrziu, pe dreptunghiul negru ajunge, cu greutate, o minge portocalie. De golf, bineînţeles: "jucătorii" nu au decît 7 centimetri înălţime!

Penalty-ul lui "RoBourceanu"
Se joacă în viteză: cubuleţele multicolore scrîşnesc roţile şi împing cu trudă cibernetică mingea. Pînă cînd se ciocnesc: să nu credeţi că în fotbalul robotic nu există fault! Un personaj din echipa Stelei e "durul" partidei, poreclit "RoBourceanu". Se avîntă prea tare într-un adversar şi comite fault în careu! "Cîinele" mecanic îşi ia avînt, loveşte mingea, elanul îl aruncă în poartă. Cu tot cu minge! 1-0 Dinamo!

FIFA 3D
Din spatele antrenorilor, totul pare ca un joc de FIFA. Fiecare îşi ghidează jucătorul cu un joystick special şi urmăreşte mişcările acestuia pe ecranul laptopului, cu ajutorul unui simulator. În final, semnalul este transmis prin Wi-Fi către roboţi. Care chiar dau totul din ei! După ce bateriile se termină – la propriu! – intervin schimbările. Şi cum Steaua joacă mai bine în repriza secundă şi la roboţi, egalează chiar înainte de final, 1-1!

Roboţi, fete şi băieţi
La competiţie s-au înscris peste 70 de studenţi. Şi fete, dar şi băieţi. "Nu prea mă pricep la fotbal, dar ador atît roboţii, cît şi chestiile practice. După asta, cred că o să mă mai uit şi la meciuri", spune Elena (20 ani). Exact ce a vrut şi organizatorul competiţiei, Ionuţ Cotoi: "E primul eveniment de acest gen din România, îi atragem pe tineri să studieze cît mai practic posibil modul în care faci un robot să se mişte, să se orienteze, să îi atribui un rol".

Cum se va desfăşura competiţia
Campionatul de Fotbal Robotic se joacă între 5 şi 29 noiembrie. Studenţii înscrişi vor participa la workshopuri pentru a învăţa cum să coordoneze jucătorii cu motoraş. În plus, se vor împărţi în echipe de 3-4 oameni. Pentru că în finala de pe 8 decembrie, totul va fi diferit. "Studenţii nu vor mai interveni, roboţii vor juca singuri! Se va face o strategie, un program separat, care va ghida roboţii în funcţie de coordonate. Să ruleze ca un tot, fiecare cu rolul lui - portar, atacant -, fără intervenţie umană ulterioară", explică Mădălina Iorga, unul dintre organizatori.

Reguli din fotbalul robotic
- Se joacă 5 la 5 (cu portar), roboţii au 8X8X8 cm, pe un teren de 220X180 cm
- Timp de joc: două reprize a cîte cinci minute
- Portarul poate "prinde" mingea şi se acordă penalty cînd în careu sînt doi roboţi ai aceleiaşi echipe
- Se acordă avantaj, minge de arbitru, repunere din şase metri sau lovitură liberă

25 este numărul roboţilor care vor fi puşi la dispoziţie pentru partide de către organizatori. De la ediţia viitoare, aceştia vor fi confecţionaţi de participanţi

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.