Vicecampionii olimpici cu echipa la Londra nu se grăbesc să-şi reia antrenamentele cît timp federaţia şi comitetul olimpic nu le prezintă nici un program.
Rareş Dumitrescu, liderul echipei de sabie masculină a României, se află acasă la el, la Braşov. "Mă ocup de familie", a explicat vicecampionul olimpic de la Londra. Cînd se întoarce în sala de antrenamente? Nu ştie ce răspuns să dea. "Sînt, sîntem dezorientaţi, dar pînă la sfîrşitul anului trebuie să luăm o decizie", a spus Rareş.
Nesiguranţa sa şi a colegilor săi de echipă, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Siriteanu, este alimentată, spune sabrerul, de absenţa unui plan privind viitorul apropiat. "Nici federaţia şi nici comitetul olimpic nu ne-au propus nimic şi de aceea nu avem nici o certitudine privind siguranţa noastră financiară. Acum trăim doar din salariul oferit de club. Indemnizaţia sportivă şi bursa olimpică au dispărut", a mărturisit sportivul legitimat la Dinamo.
Cei patru sînt forţaţi să se decidă pînă la sfîrşitul anului, acesta fiind şi termenul de depunere a cererilor pentru renta viageră, în cazul în care vor dori să-şi întrerupă cariera sportivă.
Antrenorul lotului olimpic de sabie, Mihai Covaliu, nu crede însă că băieţii săi îşi doresc cu adevărat să se retragă. "Sabrerii, dar nu numai ei, ar trebui să fie sprijiniţi financiar mai bine. Pe ei i-a dezorientat mult şi desfiinţarea Polului România şi trebuie să-şi facă şi ei nişte calcule. Cred că sportivii care au obţinut rezultate la Olimpiadă nu sînt trataţi la adevărata lor valoare", a spus tehnicianul.
Pentru sabia masculină, sezonul competiţional se reia la începutul lui 2013, cu etapele de Cupă Mondială, şi abia în luna mai se va şti dacă această armă va fi inclusă sau nu ca probă pe echipe la Rio 2016.
"Cred că sportivii cu rezultate la Londra, nu doar sabrerii, ar trebui ţinuţi şi stimulaţi. Ei sînt modele pentru generaţiile care vor urma şi care, fără ei, nu vor avea standarde pe care să le depăşească" (Mihai Covaliu, antrenor)
{{text}}