Box

Viaţa după Froch » Bute a avut un meci greu în faţa rusului Denis Gracev, dar a cîştigat la puncte

+2 Foto
Gazeta Sporturilor onorează cele două mari evenimente sportive ale sfîrşitului de săptămînă cu două coperţi: una dedicată lui Bute şi una pentru Derby

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

KO-ul suferit în luna mai, la Nottingham, şi pierderea centurii de campion mondial, în faţa britanicului Carl Froch, l-au bulversat pe Lucian. În lupta cu Gracev, românul s-a impus abia în ultimele runde.

La cinci luni de la măcelul de la Nottingham, în care a fost distrus de englezul Carl Froch, Lucian Bute a urcat din nou în ring. În Bell Centre din Montreal, acolo unde 10.122 de oameni au plătit în medie 50 de dolari canadieni pentru a-l susţine, Lucian spera la un nou început.

Românul era gata să-şi învingă teama pe care o capeţi după ce eşti făcut KO, dispus să dea totul pentru a învinge, pregătind astfel atît de aşteptata revanşă cu britanicul. A avut însă parte de un meci foarte, foarte greu cu rusul Denis Gracev, un fost campion mondial de MMA (bătăile fără reguli din cuşcă). Gracev era cel care punea la bătaie centura NABF (Nord American Boxing Federation), o centură pe care Lucian o mai deţinuse, dar la alte categorii.

I-a spart arcada stîngă în prima repriză
Debutul meciului nu a fost unul prea bun pentru Bute. Românul a preluat centrul ringului din start, cu jabul său şi-a ţinut adversarul la distanţă, dar nu a putut împiedica o lovitură care i-a spart arcada la ochiul stîng. Apoi, Gracev l-a lovit şi cu capul, în nas, provocîndu-i şi acolo o rană vizibilă. "Tăietura a început să mă deranjeze spre sfîrşitul luptei", a recunoscut Bute. "Curgea mult sînge, îmi astupa ochiul şi aveam dificultăţi în a mai vedea partea stîngă", a adăugat românul.

Bute a continuat să-l înţepe pe Gracev cu directele de dreapta şi să lege apoi cu upercuturile de stînga la ficat. Spectatorii şi-au ţinut respiraţia, au crezut că rusul va cădea repede la podea, dar nu a fost aşa. Din runda a treia, Denis a fost cel care a controlat disputa. L-a prins pe Bute, de cîteva ori, în corzile ringului, iar acesta a trebuit să încaseze lovituri grele.

Teama de a nu fi prins descoperit
În runda a cincea, Gracev a reuşit o repriză fantastică. Prins în corzi, rusul a lovit cu toată puterea. Bute s-a clătinat, dar a trecut cu bine peste aceste momente. Era tot repriza în care Froch îl făcuse KO la Nottingham. Abia după runda a şaptea, Bute a preluat definitiv iniţiativa. Pînă la jumătatea partidei, parcă a boxat cu frică, cu teamă. Nu a dat drumul la lovituri, focusîndu-se asupra eschivelor în faţa rusului, care venea ca un tren, presînd mereu.

Reprizele care au salvat spectacolul. Şi pe Bute
Ultimele două runde au fost cele mai bune reprize ale românului. Foarte bine pregătit fizic, Lucian nu a mai acceptat lupta de aproape, aşa cum o făcuse în prima jumătate a luptei. Mişcîndu-se în permanenţă în ring, nu a mai fost găsit aproape deloc de loviturile rusului. În ultimele trei minute, peste 10.000 de oameni au crezut că rusul va fi trimis, în sfîrşit, la podea.

Ploaia de directe şi upercuturi ale lui Lucian au lovit nemilos capul rusului. Gracev a rezistat însă eroic, iar decizia arbitrilor a fost una la puncte: 115-113, 118-110, 116-112. "Cel mai aproape de realitatea din ring a fost americanul John McKaie, cel care a văzut doar două puncte diferenţă. Arbitrii canadieni, Claude Paquette şi Jack Woodburn, au fost mai subiectivi", a scris site-ul rds.ca.

10.122 de spectatori plătitori au asistat la meciul Bute-Gracev. Centre Bell, din Montreal, are o capacitate de 21.273 de locuri. La box, arena poate primi în jur de 15.000 de spectatori

31 de victorii (24 KO) şi o înfrîngere e palmaresul lui Lucian Bute la profesionism

3 este locul pe care Bute îl ocupă în ierarhia boxrec şi ringmagazine la categoria supermijlocie. E devansat doar de americanul Andre Ward şi de britanicul Carl Froch

"Lucian a avut parte de un adversar puternic la întoarcerea sa în ring. Am optat pentru un boxer dificil pentru că nu mai avem timp de pierdut. Bute are 32 de ani" (Stephan Larouche, antrenor Bute)

"Lucian a găsit o modalitate de a cîştiga, dar nu a fost perfect. Aş da o notă între 6 şi 7 din 10 pentru prestaţia lui" (Stephan Larouche, antrenor Bute)

"Nu se poate lupta cu Bute la Montreal. Ştiam că ne-ar fi trebuit un knock-out pentru a cîştiga. Nu am avut de ales, trebuia să acceptăm lupta în Canada, pentru că Gracev era necunoscut" (Baruch Ferreira, antrenor Denis Gracev)

Citeşte şi:
Bute e pregătit de meciul revanşă: "Mi-am recăpătat încrederea. Îl aştept pe Froch!"

Victoria lui Bute nu a convins presa internaţională: "Nu a fost convingător"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.