Europa League

Reportaj în Molde, orăşelul unde priorităţile norvegienilor sînt altele decît meciul de diseară » 1. Zăpada, 2. Fotbalul

Articol de Alex Nicodim (foto), Cătălin Popescu (Molde)  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Steaua caută primăvară europeană într-un oraş în care ninsoarea căzută zilele astea i-a făcut pe localnici mai bucuroşi decît ar fi fost dacă Molde ar fi reuşit o victorie împotriva roş-albaştrilor


Ajuns în Molde la o oră pe care noi, românii, o considerăm de vîrf, rămîi surprins de liniştea din jurul tău. Maşinile sînt deja parcate în faţa caselor, iar oamenii stau la masă în familie. Îi vezi pentru că n-au perdele la geamurile livingului! Aici soarele apune la puţin timp după ora 16:00, noaptea e lungă, pînă a doua zi la ora 8:30, însă în nici o casă nu vezi vreo lumină puternică. Unii aprind lumînări, iar alţii, mai "risipitori", apelează la o veioză sau o lampă. Totul ţine de educaţie şi are legătură cu ecologismul, nu cu zgîrcenia, pentru că norvegienii sînt printre cei mai bine plătiţi oameni ai planetei, cu un salariu mediu în 2011 de peste 4.200 de euro!

Vremea e urîtă, termometrele arată un grad Celsius, a nins toată noaptea mărunt, iar acum bate vîntul cu putere. Dar localinicii sînt bucuroşi, aşteptarea a luat sfîrşit şi începe sezonul de schi. Meciul Stelei cu Molde nu prezintă un interes major în orăşelul de 25.000 de locuitori. La fel ca şi Solskjaer, microbiştii sînt mai interesaţi de lupta din campionat, acolo unde se pare că totul se va decide în ultima etapă. Nici o ştire despre întîlnirea de joi seara în presa locală! În plus, atunci cînd află că eşti român, norvegienii rămîn uimiţi, fără a face legătura cu meciul din Europa League. Au parte de turişti, dar nu în această perioadă, susţin localnicii.

Oraşul trandafirilor şi al jazz-ului
Acum, Molde nu mai reprezintă un mare interes turistic. Şi-a trăit perioada lui de glorie în secolul al 19-lea, cînd atît Prinţul de Wales George al IV-lea, cît şi Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei aveau aici cîte o reşedinţă de vară. Localnicii povestesc cu mîndrie că locul era plin de hoteluri luxoase şi grădini de promenadă, unde abundau trandafirii, simbol al regalităţii britanice, dar mai ales, cum altfel?, al liniştii sufleteşti, stare ce se citeşte pe chipul oricărui cetăţean norvegian. De atunci, lui Molde i se spune "oraşul trandafirilor", însă acum doar cîţiva localnici mai au grijă ca tradiţia să fie păstrată.

De fapt, oraşul a trecut prin vremuri grele, fiind bombardat serios în Al Doilea Război Mondial, iar esplanadele şi parcurile de atunci au dispărut. Aşa se face că acum centrul oraşului e plin de clădiri relativ noi, obiectivele turistice fiind răzleţe. Totuşi, mai sînt vase de croazieră ce andochează, mai ales în luna iulie, cînd are loc cel mai mare festival de jazz din Europa şi cînd orăşelul primeşte în medie vizita a 100.000 de turişti.


Preţuri în Molde
- un kilogram de banane - 3 euro
- o cafea - 3 euro
- un suc la 1,5 litri - 3,5 euro
- o sticlă de apă la 1,5 litri - 2 euro
- o sticlă de vin în restaurante - de la 25 euro
- o bere într-un pub - 7 euro
- un sandviş - de la 7 euro
- o salată - 9 euro
- o masă de prînz - de la 20 de euro
- un bilet de transport în comun 3 euro
- un kilometru cu taxiul - între 2 şi 3,5 euro
- un litru de benzină - 2 euro


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.