Liga 1

Duel de zile mari: Hagi vs Steaua! » "Regele" e din nou adversarul echipei al cărei suporter s-a declarat întotdeauna

Hagi într-o imagine din 1983, pe cînd evolua încă la Sportul.

Articol de Florin Dincă, Liviu Manolache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

În ultimii 30 de ani, Gică a apărut împotriva Stelei şi ca jucător, şi ca antrenor, iar diseară va bifa şi ultima ipostază posibilă ca adversar: manager de club.

A venit şi această ipostază pentru Hagi. Să fie împotriva Stelei şi în ultima calitate posibilă din fotbal. Ca manager al unui club. Viitorul Constanţa - Steaua va fi cel de-al zecelea meci în care Regele va înfrunta echipa despre care spune că "a fost, e şi va fi întotdeauna echipa mea de suflet". Cum au fost precedentele 9 confruntări Hagi-Steaua?

Cronica din '82: "Un junior (Hagi) stopează echipa bucureşteană"
Primul astfel de duel s-a petrecut fix în urmă cu 30 de ani. Mai precis pe 6 noiembrie 1982. Hagi era la Farul Constanţa, avea 17 ani şi 9 luni şi debutase pe prima scenă în urmă cu 7 săptămîni.

A început meciul ca rezervă, a fost introdus la pauză, cînd Steaua conducea pe Ghencea cu 1-0, şi a realizat un meci fabulos, făcîndu-l pe Stelian Trandafirescu să scrie despre Hagi chiar în titlul cronicii din Sportul (facsimil): "Un junior (Hagi) a stopat echipa bucureşteană".

Hagi a marcat un gol fabulos în minutul 88, chiar lui Vasile Iordache, şi a fost declarat cel mai bun om de pe teren, deşi la adversari jucau deja Iovan, Sameş, Majearu şi Balint.

Hagi, despre primul meci jucat împotriva Stelei: "I-am dat un supergol lui Iordache şi apoi am plecat cu tramvaiul din Ghencea"

A marcat şi la ultimul meci contra Stelei
Din vara lui '83 a trecut la Sportul, cu care a jucat nu mai puţin de 6 jocuri împotriva Stelei. La ultimul, cel din septembrie 1986, terminat 2-1 pentru roş-albaştri, Hagi a marcat singurul gol al studenţilor. În ianuarie '87, Hagi a trecut la Steaua, împrumut pentru Supercupa cu Dinamo Kiev, însă a rămas definitiv în Ghencea.

1-2 în duelul cu Steaua lui Olăroiu
După 20 de ani, în 2006, Hagi a revenit ca adversar al Stelei, de această dată ca antrenor. Era "principal" la Poli Timişoara şi a jucat în deplasare cu Steaua lui Olăroiu. Hagi a pierdut atunci, scor 1-2, iar după doar două luni avea să-şi dea demisia de la Poli. Aceea a fost ultima oară cînd s-a aflat faţă în faţă cu Steaua, însă diseară va bifa şi a treia postură ca adversar: de această dată, ca manager al Viitorului Constanţa.

Hagi, o legendă a Stelei
Nu numai că nu şi-a ascuns niciodată slăbiciunea şi simpatia pentru Steaua, dar Hagi a fost unul dintre cei mai mari jucători care au îmbrăcat tricoul roş-albastru. A evoluat în Ghencea timp de 3 ani şi jumătate, în perioada februarie 1987 - iulie 1990, timp în care a realizat nişte cifre uluitoare.

Două recorduri fabuloase ca jucător în Ghencea
Hagi a reuşit, atît timp cît a evoluat pentru gruparea din Ghencea, două lucruri pe care nici un alt fotbalist român nu şi le-a trecut în CV. Ambele performanţe au fost reuşite în cea mai tare competiţie intercluburi din lume, Cupa Campionilor Europeni:

1. Al doilea jucător al competiţiei în 1988-1989. În ediţia în care a ajuns cu Steaua pînă în finala CCE, Hagi a fost declarat al doilea cel mai bun fotbalist al competiţiei. Primul a fost desemnat Marco van Basten, de la cîştigătoarea AC Milan, autor a două goluri şi în finala cu Steaua.

2. Golgeterul CCE în 1987-1988. Cu un an înainte, tot în Cupa Campionilor, a fost un capitol la care Hagi a fost lider. E vorba despre clasamentul golgeterilor, Gică reuşind nu mai puţin de 4 goluri.

"Suporter te faci din două motive: că îţi plac culorile echipei, jucătorii sau că au mentalitate de învingători. Idolii mei au jucat la Steaua. Echipa juca tehnic şi fotbaliştii aveau mentalitate de învingători, lucrurile astea m-au făcut să ţin cu Steaua" (Gheorghe Hagi)

"De la 8 ani şi pînă la ultimul meci, am dat tot pentru Steaua. O iubesc în continuare, chiar dacă nu sînt acolo. Mereu am un gînd bun pentru această echipă" (Gheorghe Hagi)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.