Europa League

Remiza aduce totul! » Care sînt variantele calificării Stelei într-o nouă primăvară Europa League

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 22 noiembrie 2012

Dacă trupa lui Reghe nu pierde diseară, are asigurat locul 1, care oferă statut de cap de serie la tragerea la sorţi pentru "16-imi"


Steaua e mare favorită la calificare înaintea ultimelor două etape din grupa E a Europa League, însă există şi o variantă horror pentru formaţia lui Laurenţiu Reghecampf, care ar pune-o într-o ipostază incomodă înaintea deplasării de la Copenhaga, din 6 decembrie. Totuşi, două dintre cele 3 variante posibile la meciurile de diseară, Steaua - Stuttgart şi Molde - Copenhaga, îi aduc echipei din Ghencea calificarea înaintea ultimului joc.

Varianta 1: Steaua nu pierde cu Stuttgart
Calificare şi primul loc
Indiferent că va fi vorba despre un succes al său ori despre un rezultat de egalitate, atunci Steaua va fi matematic calificată în faza următoare din Europa League. Mai mult, îşi va asigura şi locul 1 în grupă, care îi va oferi statutul de cap de serie la tragerea la sorţi şi astfel se vor evita adversarii ce vor termina pe locul 1 în Europa League, dar şi cele mai bune 4 formaţii din cele 8 care vor veni din Champions League, de pe locul 3 din fiecare grupă.

Varianta 2: Steaua pierde cu Stuttgart, Copenhaga nu bate la Molde
Calificare, dar primul loc rămîne sub semnul întrebării
În acest caz, cei din Ghencea îşi vor securiza calificarea în primăvară, însă vor trebui să aştepte ultima rundă pentru a afla de pe ce loc va merge mai departe. Steaua ar rămîne, înaintea ultimei etape, cu 10 puncte, Stuttgart ar avea 8 puncte, iar pe 6 decembrie se vor juca meciurile Stuttgart - Molde şi Copenhaga - Steaua. La egalitate de puncte, Stuttgart ar avea avantajul meciurilor directe: 2-2 în Germania şi victoria de diseară.

Cum ar arăta clasamentul
1. Steaua 10p
2. Stuttgart 8p
3. Molde 4 sau 6p
4. Copenhaga 4 sau 5p

Varianta 3: Steaua pierde cu Stuttgart, Copenhaga cîştigă la Molde
Ar urma un meci pe viaţă şi pe moarte în Danemarca
E varianta ce ar pune-o pe Steaua în dificultate maximă. Practic, nu numai că steliştii n-ar rezolva ecuaţia calificării, dar accesul în primăvară ar deveni extrem de greu de obţinut. Cum în ultima etapă, Stuttgart ar juca acasă cu Molde, care n-ar mai avea nici o şansă, şi i-ar fi la îndemînă să cîştige, pentru Steaua confruntarea din capitala Danemarcei ar fi de totul sau nimic.

Dacă Steaua n-ar pierde acolo, s-ar califica. O înfrîngere însă, la cel puţin două goluri, ar elimina-o din competiţie pentru că danezii ar egala Steaua în clasament şi în tur, la Bucureşti, au pierdut doar cu 1-0. În cazul unui succes pentru Copenhaga cu fix 1-0, atunci decisiv ar deveni golaverajul general, unde în acest moment Steaua are un avans de 6 goluri.

Cum ar arăta clasamentul
1. Steaua 10p
2. Stuttgart 8p
3. Copenhaga 7p
4. Molde 3p
Partidele din ultima rundă (6 decembrie): Stuttgart - Molde; Copenhaga - Steaua

20 decembrie e data tragerii la sorţi pentru "16-imile" şi "optimile" Europa League

14 februarie e data primului meci oficial pe care Steaua îl va avea în 2013, turul "16- imilor" Europa League, dacă se va califica acolo



Ar fi a 6-a primăvară după '89
Dacă Steaua ar obţine calificarea mai departe, ar fi pentru a 6-a oară după 1989 cînd ar juca în primăvara unei competiţii continentale. Prima dată a fost în urmă cu fix 20 de ani, cînd trupa antrenată atunci de Iordănescu a ajuns pînă în "sferturile" Cupei Cupelor, iar ultima dată, sezonul trecut, cînd, dintr-o grupă cu Schalke, Maccabi Haifa şi AEK Larnaca, s-a mers mai departe.

Sezonul Pînă unde a ajuns în primăvară
1992-1993 Eliminată în "sferturi" de Antwerp (0-0 şi 1-1)
2004-2005 Eliminată în "optimi" de Villarreal (0-0 şi 0-2)
2005-2006 Eliminată în semifinale de Middlesbrough (1-0 şi 2-4)
2006-2007 Eliminată de Sevilla în "16-imi" (0-2 şi 0-1)
2011-2012 Eliminată de Twente în "16-imi" (0-1 şi 0-1)

Fără acoperiş
Deşi Mihai Stoica a declarat la începutul săptămînii că îşi doreşte ca meciul să se joace cu acoperişul tras, tocmai pentru ca atmosfera să fie şi mai fierbinte şi mai păsătoare pentru nemţi, acest lucru nu se va întîmpla. Ieri, GSP a întrebat la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, care administrează Arena Naţională, dacă se va închide acoperişul. "Pînă în acest moment, clubul Steaua nu a făcut nici o solicitare către noi pentru a trage acoperişul" a fost răspunsul celor de la ALPAB.

Poate fi bifat un record
Dacă diseară Steaua nu va pierde, va reuşi să egaleze un record. E vorba despre o serie de meciuri consecutive fără înfrîngere în cupele europene. În sezonul 2009-2010 s-au bifat 8 meciuri la rînd în Europa fără înfrîngere. Acum, Steaua are 7 la rînd fără să piardă, serie începută la returul cu Spartak Trnava, din deplasare.

3 grade sînt prognozate să fie pe perioada meciului în Bucureşti, şansele de ploaie fiind minime

3 ani au trecut de la ultima înfrîngere suferită de Steaua pe teren propriu în grupele unei competiţii europene, 0-1 cu Fenerbahce, meci disputat în octombrie 2009, de atunci au urmat 9 jocuri fără insucces

17 meciuri consecutive, în toate competiţiile, a bifat Steaua fără înfrîngere, ultimul eşec fiind partida cu FC Vaslui, scor 1-3, din Liga 1

53.329 de spectatori e recordul de asistenţă pe Arena Naţională, deţinut de meciul România - Olanda 1-4, pe care Steaua speră să-l bată diseară

700 de mii de euro a încasat Steaua pînă acum de la UEFA ca bonus pentru cele 3 victorii şi un egal înregistrate în grupă, un succes echivalînd cu 200.000 de euro

Cinci români la Stuttgart
De-a lungul istoriei, fotbalul românesc a dat nu mai puţin de 5 jucători la adversara Stelei de diseară. Primul a fost Alexandru Sătmăreanu (Sătmăreanu II), care a jucat peste 30 de meciuri pentru gruparea germană. Următorul a fost Florin Răducioiu, după care Ionel Ganea, Sergiu Radu şi Ciprian Marica. (Liviu Manolache)

Pariori.ro
Eveniment Cotă
Stuttgart cîştigă şi Ibisevici marchează 3,60
Steaua cîştigă şi Tănase marchează 6,50
Steaua ratează un penalty 10,00
Stuttgart înscrie un autogol 11,00
Rusescu reuşeşte un hattick 101,00

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.