Europa League

Povestea unicei victorii a Stelei în faţa unei echipe din Germania » A fost odată ca niciodată. Singurul triumf e de pe vremea CCA-ului!

+3 Foto
Pe un ger teribil, peste 60.000 de steliști au venit pe fostul “23 August” în decembrie 1957 la meciul cu Borussia Dortmund, primul al CCA-ului în Europa

Articol de Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Roş-albaştrii n-au mai cîştigat împotriva germanilor de la debutul clubului în cupele europene. De atunci s-au mai jucat 13 meciuri, dar fără nici un succes al celor din Ghencea


O iarnă grea, cu temperaturi cu multe grade Celsius sub zero. Chiar şi aşa, peste 60.000 de suporteri stelişti au luat cu asalt "23 August" pentru a vedea debutul favoriţilor în competiţiile continentale. Era 8 decembrie 1957, iar jucătorii antrenaţi la acea vreme de Ilie Savu veneau în faţa propriilor suporteri după un 2-4 la Dortmund, în tur. Acela fusese primul meci din istoria participării clubului în Europa, unul cu un ghinion teribil. Portarii Voinescu şi Toma erau accidentaţi, aşa că Ilie Savu a folosit un voleibalist în poartă, Titus Boroş, care a evoluat din minutul 30 avînd fractură la mînă!

Partida a început cu 30 de minute mai devreme!
Chiar dacă au pierdut în Germania, minunea s-a petrecut pe "23 August", unde 60.000 de oameni au îndurat un ger crîncen pentru a vedea primul joc european al CCA-ului acasă. Meciul a început mai devreme cu 30 de minute pentru a evita ceaţa care se pregătea să cadă peste Bucureşti!

Debutul a fost cum nu se putea mai prost. Era minutul 12 şi Niepieklo deschidea scorul pentru nemţi. Cînd totul părea pierdut, maşinăria roş-albastră s-a pus în mişcare şi a urmat o prestaţie fabuloasă. Tătaru a înscris la 5 minute după ce galben-negrii marcaseră, Constantin i-a adus pe bucureşteni în avantaj, iar pe finalul primei reprize Alecsandrescu ducea scorul la 3-1!

Rezultatul nu s-a mai schimbat pînă la final, iar CCA era condamnată la un meci de baraj pentru calificarea mai departe. Era 5-5 după dubla manşă, iar atunci nu se ţinea cont de numărul mai mare de goluri marcate în deplasare.

Ghinion şi arbitraj ostil
Barajul s-a jucat pe teren neutru, pe 29 decembrie 1957. CCA a propus Viena, nemţii au vrut Roma şi s-a decis Bologna. Ajunşi în Italia după un drum extrem de obositor, militarii au dat de-un teren alunecos şi umed, care le-a creat mari probleme. Dovadă stă accidentarea după numai cîteva secunde a lui Zavoda II. Pe acea vreme nu se făceau schimbări, iar CCA juca în 10, cu Onisie fundaş şi Cacoveanu inter. În plus, arbitrul italian şi-a făcut şi el de cap: la primul gol al adversarilor un jucător îşi potrivise mingea cu mîna, dar jocul a continuat! În plus, o a doua reuşită a steliştilor, a lui Tătaru I, la scorul de 2-1, a fost anulată fără nici un motiv! S-a terminat 3-1 pentru Dortmund şi CCA a ratat şansa de a da peste AC Milan în turul următor, dar a rămas cu satisfacţia unui succes imens împotriva campioanei RFG. Care a rămas şi singurul în palmaresul clubului, deşi de atunci au mai urmat alte 13 dispute cu formaţii germane.

"Îi batem iar pe nemţi după 55 de ani!"
Emeric Ienei a fost pe teren la meciul împotriva Borussiei, din decembrie 1957.

- Domnule Ienei, vă mai amintiţi debutul Stelei în cupele europene?
- Nu am cum să uit acel meci fabulos pe care l-am jucat în faţa a 60.000 de oameni. Intrau şi o sută de mii, dar era frig rău afară. Ce victorie minunată! A rămas şi-acum în istorie...

- Am ratat calificarea, din păcate!
- Ghinion uriaş. În Germania n-am avut portar, am jucat cu un copil, la Bucureşti am ratat incredibil de mult, iar în al treilea, de baraj, ne-a furat arbitrul. Nu exagerez cu nimic.

- De 55 de ani nu mai cîştigăm din nou contra germanilor!
- Acum se poate! Steaua este o superechipă şi o să cîştige sigur! Hai, băieţi, vă ţin pumnii!

"Echipa noastră campioană a realizat o repriză excepţională. A făcut o perioadă de joc demnă de echipe de mare renume ale continentului. În formă de zile mari, a remontat în 33 de minute un handicap de trei goluri"
Sportul Popular, în cronica meciului, pe 9 decembrie 1957


Cum pregătea Savu partida cu Borussia
Într-un interviu acordat în 1957 ziarului Sportul Popular, Ilie Savu vorbea despre pregătirea echipei înaintea meciului cu nemţii: "Am fixat patru antrenamente săptămînale. Vom pune accent pe îmbunătăţirea jocului de ansamblu, pentru că la acest capitol am observat defecţiuni. Cît timp jucătorii noştri dau drumul imediat la minge, echipa funcţionează foarte bine. Cînd apar însă semne de oboseală, atunci jucătorii se angajează greşit într-un joc individual, ceea ce strică ansamblului".


Palmares Steaua împotriva echipelor din Germania
Sezon Competiţie Meci Scor
1957-1958 Cupa Campionilor Europeni Borussia Dortmund - CCA 4-2/1-3/3-1
1971-1972 Cupa Cupelor Steaua - FC Bayern Munchen 1-1/0-0
1995-1996 Liga Campionilor Borussia Dortmund - Steaua 1-0/0-0
1996-1997 Liga Campionilor Steaua - Borussia Dortmund 0-3/3-5
2005-2006 Cupa UEFA Hertha Berlin - Steaua 0-0
2008-2009 Liga Campionilor Steaua - Bayern Munchen 0-1/0-3
2011-2012 Europa League Steaua - Schalke 0-0/1-2
2012-2013 Europa League Stuttgart - Steaua 2-2


Acum 40 de ani: dupa Barca, urma Bayern
O "dublă" celebră pe care Steaua a avut-o cu un mare club din Germania s-a jucat în Cupa Cupelor, sezonul 1971-1972, împotriva celor de la Bayern Munchen. Era turul 3, după ce Steaua trecuse de maltezii de la Hibernians La Valetta şi de FC Barcelona. Partida tur a avut loc la Bucureşti, în faţa a 40.000 de spectatori. Cei doi căpitani, Sătmăreanu şi celebrul Franz Beckenbauer, au deschis meciul la mijlocul terenului, după care a urmat un o întîlnire extraordinară, terminată la egalitate, 1-1. Steaua n-a pierdut nici în retur, a fost 0-0, însă a pierdut calificarea datorită golului înscris de Gerd Muller la Bucureşti. Bayern avea atunci o trupă formidabilă, cu Maier, Beckenbauer, Breitner, Uli Hoenes sau Muller.

15 este numărul meciurilor jucate de Steaua împotriva nemţilor: o victorie, 6 remize, 8 înfrîngeri

Caseta singurei victorii a Stelei în faţa nemţilor
CCA - Borussia Dortmund 3-1
Au marcat: Tătaru (17), Constantin (25), Alecsandrescu (45) / Niepieklo (12)
CCA: Voinescu - Zavoda II, Apolzan, Dragomirescu - Onisie, Ienei, Cacoveanu, Gh. Constantin, Alecsandrescu, Zavoda I, Tătaru. Antrenor: Ilie Savu
Borussia: Kwiatkowski - Burgsmuller, Sandmnn - Schlebrowski, Michallek, Bracht - Peters, Preissler, Kelbassa, Schmidt, Niepieklo. Antrenor: Hans Tauchert

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.