Înainte de "era Cadu" şi departe de haosul în care se zbat astăzi studenţii, s-a scris istoria unor meciuri fabuloase şi a respirat o rivalitate frumoasă, începută cînd "murea un imperiu şi se năştea o ţară nouă"
Înainte de orice, proiectul "Cluj contra Cluj" este unul necesar: nu doar că povesteşte istoria celui mai vechi derby local din România, care se mai dispută şi azi, dar vine să fundamenteze rivalitatea contemporană. Aprinde lumina, sub duşmănie şi huliganism, peste temelia istorică a întîlnirilor începute în 1920, cu un meci între studenţi şi muncitori. Scris de doi suporteri declaraţi, unul al "şepcilor roşii" şi altul al "feroviarilor", volumul e viu şi deopotrivă riguros.
Exista viaţă înainte de Walter şi Paszkany!
Povestea derby-urilor e organizată în perioada interbelică, cea comunistă şi epoca de după 1991: anul cînd "U" şi CFR se înfruntă pentru prima oară după Revoluţie. Capitolele sînt completate de o anexă cu date statistice, curiozităţi şi o cronologie sumară a fotbalului clujean. Dar nu structura cărţii cucereşte, cît modul de prezentare al fiecărei partide. Te gîndeşti că nu e genul de carte pe care s-o citeşti cap coadă, ci mai degrabă un material de consultat. În fond, e istoria fiecărui meci dintre aceleaşi echipe!
"Avem un derby mai vechi decît istoria unor ţări. Bunicii noştri au tropăit în tribune de lemn, înainte să plece la război. Apoi, copiii lor au coborît din Dacii în faţa stadioanelor de beton, pentru a-şi lua raţia de libertate, lungă de 90 de minute, plus prelungiri. Acum, noi ne scandăm insomniile sub miile de lucşi care luminează curţile sportului-rege din oraş"
Tiberiu Fărcaş şi Bogdan Stanciu
Ei bine, formula autorilor e seducătoare pentru fiecare partidă în parte: un teren pe care sînt prezentate datele întîlnirii şi echipele, un text care îmbină savuros cronica şi ecourile în presa vremii, lămureşte contextul fotbalistic şi deseori punctează atmosfera oraşului din rîndul suporterilor. Iar la finalul fiecărui material, o casetă cu informaţii inedite: inaugurarea tabelei electronice de pe "Municipal", reacţia spumoasă a lui Sdrobiş, antrenor la U în 1991, sau defilarea de 23 august la care jucătorii echipelor participau împreună!
Emoţionează numele, dar unde sînt chipurile?
Cei tineri vor vedea că înainte de Sougou şi Viorel Dinu au existat Mihai Adam, Ivansuc şi Ţegean. Că au existat noncombaturi, acuze de blat, răsturnări dramatice şi dueluri ale antrenorilor precum Ştefan Dobay - Ştefan Kovacs, în 1957. Ori că în '79, CFR a jucat pe o primă de 5.000 lei la victorie, cînd salariul mediu nu sărea de 2.500. Însă nu-i doar savoarea unor epoci apuse, ci transformarea inevitabilă şi constantă pe care a suferit-o acest derby.
Minusurile cărţii se strîng, majoritatea, în dreptul capitolului grafic. Fotografiile au dimensiuni meschine, sînt reproduse într-o cantitate infimă şi la o calitate dezamăgitoare. Ai senzaţia că asculţi spovedania unui bătrîn înţelept cu tinereţe de film american, dar toate s-au petrecut într-un timp cînd nu exista aparat foto! E nevoie, fără îndoială, de un volum, poate unul care să conţină exclusiv imagini, şi care să acopere ca un mal drept, cu chipurile eroilor, apa cînd tulbure, cînd senină, a acestui meci început în 1920.
"Cluj contra Cluj"
Autori: Tiberiu Fărcaş, Bogdan Stanciu
Editura: Eikon, 2012, 156 pagini
Preţ: 10 RON
{{text}}