International   •   Europa League   •   FC COPENHAGA - STEAUA, JOI, 20:00, DigiSport 1, DolceSport 1, Protv şi liveTEXT pe GSP.RO

Omul-surpriză » Ariel Jacobs, antrenorul de care trebuie să se teamă Steaua

Articol de Theodor Jumătate   —  marți, 04 decembrie 2012

În cinci luni, belgianul în vîrstă de 59 de ani a transformat-o pe FC Copenhaga în liderul autoritar al campionatului danez. Ştie totul despre adversari şi inovează mereu în momentele importante

În 20 de ani, FC Copenhaga nu avusese niciodată un antrenor din afara spaţiului scandinav. A făcut o excepţie în vară, cînd directorul sportiv Carsten Jensen le-a spus şefilor: "Să-l aducem pe Ariel Jacobs. Acest belgian inovează, va oferi echipei o notă deosebită. Şi rezultate". I-a convins. Iar în cinci luni, FCK a survolat campionatul danez: e prima, la 9 puncte de Nordsjaelland, deţinătoarea titlului. Avînd cel mai puternic atac (42 de goluri) şi cea mai rezistentă apărare (16).



"Ştie toate punctele nevralgice"

De ce i se spune "omul-surpriză"? Un reporter belgian, Rudy Nuyens, de la Het Laatste Nieuws, îl ştie bine de pe vremea cînd Ariel antrena la Anderlecht: "În primul rînd, Jacobs îşi analizează extraordinar adversarii. Este recunoscut pentru că petrece foarte mult timp studiind jocul viitoarelor echipe. Vrea să le ştie toate punctele nevralgice. Pe acest fond, avînd informaţiile de care are nevoie, inventează tactic, încearcă să atragă rivalii în capcane. Vine cu surprize aproape în toate momentele importante".



Cum să recuperezi mingea cel mai rapid

Nuyens continuă: "Exemplul cel mai bun îl am chiar la un meci cu Standard antrenat de Boloni. Pe faza defensivă, făcea presing foarte avansat, cum repunea portarul mingea, însă doar pe extreme. Îi forţa pe apărătorii laterali ai lui Standard să joace aproape, numai cu propriii stoperi, singurii care nu erau marcaţi şi pe care nu-i ataca nimeni".



După meci, la conferinţă, a fost întrebat:

- De ce nu aţi pus presiune niciodată pe fundaşii centrali adverşi?

- Era cea mai bună soluţie ca să recuperăm posesia imediat. Sarr şi Mulemo sînt singurii jucători ai lui Standard care nu ştiu ce să facă atunci cînd au balonul la picior. Am observat că intră în panică după ce primesc mingea şi vor să scape repede de ea, degajînd, de obicei la întîmplare. Am direcţionat premeditat jocul spre ei. Şi am avut dreptate. De multe ori reveneam în atac după numai cîteva secunde.



I-a forţat demisia lui Boloni

Acea chichiţă a fost importantă. Anderlecht a cîştigat meciul cu 4-0 chiar la Liege, pe 17 ianuarie 2010. Acel eşec teribil avea să-i fie fatal lui Boloni. Pe 10 februarie, Loţi a fost forţat să-şi dea demisia. Iar Ariel Jacobs a ieşit campion.





"Jacobs e genul de antrenor care te face să crezi în tine. El ne-a unit şi ne-a făcut să jucăm atît de bine"

Andreas Cornelius, atacant FCK



300 de mii de euro este salariul anual al lui Ariel Jacobs la FC Copenhaga; are contract pe două sezoane



4 trofee a cucerit Jacobs în cinci ani ca antrenor al lui Anderlecht (2007-2012)



6 cluburi a condus Jacobs în 14 ani: Molenbeek, La Louviere, Lokeren, Mouscron, Anderlecht (toate din Belgia), FC Copenhaga





Învins de Loţi la limită

În sezonul 2008-2009, cînd era antrenor la Anderlecht, Jacobs a avut o confruntare extrem de dură cu Boloni, atunci pe banca lui Standard. În tur, Loţi l-a învins acasă cu 2-1, în retur, rivalul s-a revanşat: 4-2 la Bruxelles. La sfîrşitul campionatului, cele două echipe erau la egalitate aproape perfectă.

1. Anderlecht 34 24 5 5 75-30 (+45) 77

2. Standard 34 24 5 5 66-26 (+40) 77

A urmat "dubla" directă decisivă: Boloni a cucerit titlul, după 1-1 şi 1-0 în finală!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.