Stranieri

După 30 de ani, Mircea Lucescu dezvăluie cum a anihilat în ”zece” campioana mondială Italia: ”Atunci m-a cunoscut lumea”

Articol de Daniel Scorpie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

”Magul Estului, care vorbeşte 7-8 limbi”, povesteşte cum şi-a construit trambulina spre cariera de antrenor în Italia şi toate aventurile trăite în comunism


De o săptămînă italienii fac presing asfixiant la Mircea Lucescu, asaltîndu-l cu articole şi interviuri. La Repubblica i-a vărsat tolba cu amintiri în ajunul finalei grupei E a Ligii cu Juventus de mîine. La trei decenii după egalul (0-0) cu Italia, fostul selecţioner a povestit cum şi-a făcut nume ca antrenor.

"Pe 4 decembrie 1982 lumea a ajuns să mă cunoască. Jucam în apărare, în minutul 55 am rămas în zece oameni. Voi eraţi campioni mondiali, ce trebuia să fac? Cîteva mutări tactice şi o defensivă supraaglomerată. Iorgulescu l-a anihilat pe Paolo Rossi şi l-a enervat faultîndu-l".

"Am zburat printre oi"
Il Luce a dezvăluit cum călătorea cu avioane cargo să-şi spioneze adversarii: "Am zburat printre oi în Cipru, altădată printre saci cu haine şi ţesături". Şi ce aventură a trăit la CM 1970 din Brazilia: "Nu ştiam că jucăm la înălţime şi nici c-o să murim de cald cu mînecă lungă. Am mers în tîrg să cumpăr tricouri ieftine, galbene ori albastre, le-am cusut stema cu ac şi aţă. Dar s-a terminat şi am folosit ace de siguranţă!".

Antrenorul lui Şahtior i-a surprins cu obiceiul să-şi ducă echipele la muzee: "În comunism, sistemul le asigura tuturor siguranţă şi cultură. Azi este numai pentru elită, tinerii nu ştiu nimic despre istorie şi filozofie. Cultura e fundamentală pentru jucători. Dacă posezi cunoştinţe nu ţi-e frică de nimic".

2 dolari avea în buzunar cînd a ajuns pe aeroport în Roma Mircea Lucescu, invitat la Bologna în anii '70 de antrenorul Bulgarelli. Şi-a cumpărat o Coca-Cola şi un covrig

"Pele a fost un fenomen, însă şi un antisportiv total. Te ciupea, te trăgea de tricou, uneori te şi scuipa. Dar niciodată nu simula. Am tricoul lui din 1970, nu l-am spălat deloc"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Am crescut într-o sărăcie teribilă. Acasă dormeam şapte în cameră, unul peste altul. A fost greu, dar am ieşit sănătos din copilărie şi am trăit fericit"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Toată viaţa am luptat contra puterii. Sînt în zodia Leului şi-mi place să lupt. Sînt în fotbal de 50 de ani neîntrerupţi şi n-am cîştigat bani nemunciţi"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Am cîştigat în locuri fără istorie şi fără tradiţie. Am predat fotbal şi am făcut spectacol. Echipa are nevoie de identitate şi se face prin coeziune, nu cu bani"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.