Helmuth Duckadam explică declinul portarilor români în ancheta de final de an.
Vremea cînd portarii români cucereau titlul de "cel mai bun fotbalist român" în Ancheta Gazetei a trecut de mult. Ultimul trofeu care a mers către goalkeeperi a fost cel din 1986, pe care l-a cîştigat Duckadam. De atunci, un singur portar român a mai prins podiumul în topul GSP: Bogdan Lobonţ în 2003, graţie unui parcurs excelent la Ajax Amsterdam, club cu care a atins "sferturile" Ligii Campionilor.
Singurele momente în care portarii români au mai pătruns în Top 5 în Ancheta Gazetei au fost strîns legate de două performanţe notabile în fotbalul românesc. Dani Coman, sfertfinalist cu Rapid în Cupa UEFA (2006) şi Lobonţ, prezent alături de "tricolori" pentru prima dată după 8 ani la un turneu final (2008), au ocupat locurile 5, respectiv 4.
"Portarii români sînt mai inconstanţi decît colegii lor din teren în ultimii ani. Un portar trebuie să aibă un parcurs fantastic, o performanţă incredibilă pentru a ieşi în evidenţă. Ceea ce nu s-a întîmplat recent. Mai mult, portarii noştri de top nu prea joacă la echipele de club", explică Duckadam, învingătorul din '86.
Şi tot fostul goalkeeper al Stelei continuă: "Antrenorii care votează, dar şi cititorii, sînt mereu tentaţi să aleagă un atacant înaintea unui apărător sau a unui portar. Dar nu de puţine ori, mănuşile dintre buturi decid un meci".
2009: doi portari în Top 5
În urmă cu trei ani, doi goalkeeperi s-au clasat în Top 5 la categoria "cel mai bun străin din Liga 1": columbianul Zapata (Steaua) şi lituanianul Arlauskis (Urziceni). În 2012, tot un străin este remarcatul lui Duckadam: "Felgueiras de la CFR Cluj a avut prestaţii excelente, mai ales în Liga Campionilor".
Portarii români în Ancheta GSP după victoria lui Duckadam
An Nume Loc
1991: S. Lung - 4
1998: Stelea - 4
2003: Lobonţ - 3
2008: Lobonţ - 4
2010: Tătăruşanu - 7
2011: Tătăruşanu - 8
{{text}}