Botoşani - Snagov 5-0, Callatis - Viitorul Cţa 1-5 şi Gloria Buzău - FC Snagov 1-0 sînt partidele despre care Gazeta a scris că au fost trucate de mafia pariurilor. Acestea apar şi pe lista suspiciunilor, întocmită de UEFA. Ieri au devenit publice încă două partide suspectate din 2012: Bistriţa - Pandurii 1-3 şi Brăila - Farul 2-0
Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate la FRF, a anunţat ieri, în mod oficial, lista întîlnirilor suspecte din fotbalul românesc indicate de forul continental din iunie 2010 pînă în prezent. Snagovul apare în trei partide, iar trupa lui Hagi şi echipa secundă a Stelei sînt indicate cu cîte un joc dubios.
Mafia pariurilor continuă să bîntuie fotbalul românesc. Iar semnalul de alarmă vine de această dată direct de la UEFA! Forul continental a sesizat FRF în legătură cu 8 partide suspecte din primele două ligi, informaţie furnizată ieri de ofiţerul de integritate al federaţiei, Ioan Hurdubaie, fost şef al biroului Interpol de la Bucureşti. În lista prezentată de oficialul plătit de UEFA există două partide chiar din acest sezon: Bistriţa - Pandurii (1-3, Liga 1, 7 oct. 2012, et. 11) şi Brăila - Farul (2-0, Liga 2, 17 noiembrie 2012, et. 13).
Gol fraudulos şi lovitura cu targa
Meciul din fieful lui Jean Pădureanu e primul indicat oficial în categoria celor dubioase la nivelul eşalonului întîi. E întîlnirea cu celebra fază inventată de antrenorul Gloriei, Nicolae Manea, care a aruncat cu targa spre arbitrul Bocăneală în semn de nemulţumire pentru golul fals de 1-0 înscris de "pandurul" Răduţ (40). Atunci, Matulevicius a scăpat o minge dincolo de linia de fund a terenului, i-a pasat înapoi lui Răduţ, care a deschis scorul, dar brigada nu a intervenit.
Grigoraş şi Manea: "Ne-am bucura să apară probe!"
În rest, partida nu a înregistrat alte momente anormale. Poate doar reuşita spectaculoasă a lui Predescu de la Bistriţa, care a înscris în vinclu cu o torpilă de la 25 m. "Nu am nici un motiv să suspectez meciul respectiv cu nereguli la pariuri", a punctat antrenorul oltenilor, Petre Grigoraş. "Domne, dacă ar fi să am dubii asupra unui personaj de la acest meci, acela e arbitrul!", a completat tehnicianul Gloriei, Nicolae Manea.
Suspectul numărul 1: arbitrul Bocăneală
Cine e, de fapt, arbitrul Marius Bocăneală, unul dintre eroii întîlnirii semnalate de forul continental? E unul dintre "centralii" controversaţi din lotul de elită, cu reţineri repetate de la delegări pentru gafe memorabile. Bocăneală e cumnatul lui Marius Stan, ex-preşedinte la Oţelul. Legenda spune că fostul mare "cavaler" Nicolae Rainea l-ar fi rugat pe Adrian Porumboiu să-i fie naş de cununie arbitrului, dar finanţatorul vasluian a refuzat ideea.
"Audiem, strîngem indicii, sesizăm DIICOT"
"Ceea ce facem noi e să demarăm investigaţii, nu avem capacitatea de a derula anchete propriu-zise. E vorba de a realiza audieri şi de a strînge indicii. Dacă detectăm elemente de natură infracţională, le înaintăm mai departe pentru cercetări către Parchet sau DIICOT", a explicat Lucian Ghiţă, ofiţer de integritate la FRF. Efectul: după Sărbători, urmează să fie citaţi la FRF conducători, jucători, antrenori şi arbitrii de la Gloria - Pandurii.
Curcă şi Sandu, audiaţi pentru comicăriile de la Brăila
Aceeaşi strategie urmează la Brăila - Farul (2-0). Trei oameni de la oaspeţi au primit deja convocări la federaţie: portarul George Curcă, fundaşul stînga Valentin Sandu şi patronul Giani Nedelcu. Ultimul a fost la audieri la începutul săptămînii.
Ambii jucători au avut prestaţii hilare la Brăila. La golul de 1-0, apărătorul a dat mai întîi pe lîngă minge, apoi s-a repliat fără a mai schiţa nici un gest pentru a bloca centrarea decisivă. Iar la punctul de 2-0, atacantul Brăilei, Ciocîlteu, a intrat ca prin brînză prin defensiva constănţeană.
Goalkeeper-ul Curcă s-a aşezat în genunchi şi a încercat să se tîrască după minge într-o încercare comică de a-i lăsa adversarului cale liberă spre buturi! De altfel, Curcă şi Sandu îşi vor încheia conturile cu Farul în această iarnă. Portarul e la final de contract, iar fundaşul a fost pus pe liber pentru "lipsă de formă" şi a semnat deja cu CSM Cîmpina (L4).
Cum sesizează UEFA meciurile dubioase
Forul continental foloseşte un sistem de alertă care acţionează cînd sînt detectate oscilaţii mari la cotele oferite de agenţiile de pariuri sau în cazul în care sumele mizate cresc spectaculos în termen foarte scurt, pe o anumită partidă. "Betting Fraud Detection System" monitorizează 100 de milioane de pariuri şi aproape 29.000 de meciuri într-un sezon. După sesizarea unui meci dubios, UEFA anunţă ofiţerii de integritate din cadrul Federaţiilor naţionale (Ioan Hurdubaie în cazul FRF), iar aceştia informează conducerea federală.
"Din păcate, ilicitul sportiv nu e prevăzut ca o infracţiune în dreptul românesc, aşa cum se întîmplă în alte ţări din Europa. La noi, trucarea de partide e pedepsită doar disciplinar conform regulamentelor din fotbal" (Ioan Hurdubaie, ofiţer integritate FRF)
"Pe Curcă şi pe Sandu i-am pus să jure cu mîna pe Biblie că au jucat corect la Brăila. Nu cred că a fost ceva necurat la acea partidă" (Giani Nedelcu, patron Farul)
"Nu pot să comentez. Dacă vreţi să sesizaţi însă ceva ciudat, remarcaţi că n-am mai primit nici o delegare după acea partidă, deşi chiar şeful CCA a zis că am comis doar o greşeală omenească la Bistriţa" (Marius Bocăneală, arbitru)
"Nu se pune problema să fi fost blat pentru pariuri la Brăila. Nu mă bag eu în astfel de mizerii!" (Valentin Sandu, fost fundaş Farul)
"Nu cred că jucătorii sau antrenorii sînt băgaţi în treaba asta. Dacă apar dovezi, îmi tai mîinile! Ce garanţie să vă dau? Să-mi scot un ochi?" (Jean Pădureanu, preşedinte Bistriţa)
290.000 de meciuri sînt supravegheate săptămînal cu ajutorul sistemului de alertare antifraudă pe zona de pariuri, deţinut de FIFA şi UEFA
85 de milioane dolari a confiscat Interpolul în perioada mai-iulie 2012 şi a operat peste 300 de arestări într-o acţiune îndreptată împotriva reţelelor mafiote de pariuri din Asia
Trei partide au fost deja dezvăluite de Gazetă
De aproape un an de zile, Gazeta desfăşoară o amplă anchetă legată de mafia pariurilor din fotbalul românesc. Insiderii GSP au detaliat poveştile incredibile la aproape 20 de partide din primele două divizii, între acestea regăsindu-se trei jocuri semnalate chiar de UEFA drept dubioase pe zona pariurilor.
Goluri de cascadorii rîsului între vecini
Callatis n-a folosit cinci dintre titulari şi a utilizat mai mulţi fotbalişti împrumutaţi de la Viitorul, sursele GSP povestind că "un tip a pariat 2500 de RON pe victoria Viitorului". Cota pentru 2 solist a pornit de la 2,20-2,40 şi a ajuns la 1,15! Iar desfăşurarea de pe teren a fost ilară: erori de cascadorii rîsului ale portarului Neagu (Callatis) la golurile 2 şi 3, "pasă" a lui Posteucă de la Callatis (fost căpitan al Viitorului!) pentru Dică la golul 4.
Turul, încheiat cu 2-0 pentru Viitorul, fusese şi el cu probleme: sursele Gazetei au mărturisit cum un interlop bucureştean, Bebi Ghioca, ar fi mizat 50.000 de euro pe over 2,5 goluri şi ulterior a "rechiziţionat" automobilele fotbaliştilor lui Callatis, Iordache şi Cojenel, pentru că nu i-a ieşit pariul.
21 aprilie 2012, Liga 2, Seria I, etapa 22
Stadionul Central
CALLATIS - VIITORUL 1-5 (1-3)
(Nazîru 2 / N. Dică 7, 27, 53, Turcu 45, Iancu 78)
Callatis: V. Neagu - Cureteu, I. Posteucă, Nazîru, Cojenel (Cogali 46), Evdochim, Bolat, R. Lupu, Hertu, A. Crăciun (Sin 46), Calagi (Bardu 70). Antrenor: Mugurel Cornăţeanu
Viitorul: Bolboaşă - L. Turcu, A. Iacob, Bejan, Puţanu, Onicaş (V. Păcuraru 46), A. Lazăr (Benzar 64), Cârstocea, N. Dică (Iancu 60), V. Rusu, Chiţu. Antrenor: Cătălin Anghel
Arbitru: S. Colţescu (Craiova). Asistenţi: D. Iliescu (Craiova), M. Orbuleţ (Bucureşti). Observator: N. Pantea (Bucureşti)
Cinci goluri încasate? Cîte 500 de euro!
"Marele Evadat" a dezvăluit că la acest meci "au pariat cei de la Snagov pe minimum cinci goluri înscrise în meci, combinat cu faptul că Snagov nu marchează". Prima de înfrîngere pentru ilfoveni ar fi fost 500 euro pentru fiecare jucător. Viorel Dinu II (Snagov) a ratat incredibil un penalty în repriza secundă, şutînd moale, din "scăriţă", pe centrul porţii, iar după partidă botoşăneanul Bîlbă a făcut o declaraţie stupefiantă: "Eu i-am transmis portarului că Dinu va da «scăriţă»".
28 august 2010, Liga 2, Seria I, etapa 1
BOTOŞANI - SNAGOV 5-0 (1-0)
(Boroştean 20, Ghiceanu 50, Vrabie 60, Bîlbă 81, I. Matei 90)
Botoşani: Prisacă - Acsinte, Patache, Halip (Tabără 56), Tincu, I. Matei, Boroştean, Vasvari, Vrabie, Ghiceanu (Bîlbă 62), Homneac (E. Sandu 72). Antrenor: Cristi Popovici
Snagov: Balauru - A. Popa II, M. Dumitru, Botu (Tomozei 43), Şuleap, D. Balauru, Zeciu, A. Radu, R. Iancu (Bereşoae 86), C. Cristea, V. Dinu II (C. Nistor 90). Antrenor: George Dumitru
Arbitru: Sava Găină (Bacău). Asistenţi: P. Joszef (Sf. Gheorghe), F. Joszef (Odorheiu Secuiesc). Obsevator: A. Daicu (Suceava)
Penalty pentru 1 solist
Meciul a fost decis de un penalty inexistent, acordat de "centralul" Eduard Ioniţă: jucătorul care a comis faultul şi a fost eliminat, Tomozei (Snagov), a fost ulterior audiat de FRF, arbitrul nu! Un insider a dezvăluit că se pariaseră zeci de mii de euro pe 1 solist, cotă care scăzuse de la 3,70 la 2,50 în ziua meciului, în vreme ce patru mari agenţii blocaseră partida. Buzău a înscris, deşi juca 36 de minute în zece oameni.
16 martie 2012, Liga 2, Seria I, etapa 16
BUZĂU - SNAGOV 1-0 (0-0)
(Martinescu 88)
Buzău: D. Sîrbu - M. Olteanu, A. Berceanu, C. Cucu, Murdărea, R. Tudor (Fl. Alexandru 46), Corcoveanu (Niţor), L. Stroe, Martinescu, Jercălău, Şt. Iordache (Horovei 70). Antrenor: Mihai Ciobanu
Snagov: M. Iorga - Tomozei, Petruţ, R. Cozma, B. Stelea, Bereşoae (Dufour 57), A. Ganea (Al. Stancu 82), Hanca, A. Udrea, Bâtfoi, M. Rădulescu (Dan Balauru 61). Antrenor: Laurenţiu Tudor
Arbitru: Ed. Ioniţă (Constanţa). Asistenţi: E. Bucşi (Sf. Gheorghe), Ad. Ionescu (Tîrgovişte). Observator: M. Basarab (Slobozia)
Alte trei meciuri sesizate de UEFA
Steaua II - Snagov 4-2 (6 noiembrie 2010, L2, et. 11)
Fiecare echipă a înscris cîte un gol în ultimele 10 minute ale partidei, a cărei poveste spectaculoasă va fi prezentată de GSP în săptămînile următoare, pe baza mărturiilor insiderilor GSP.
La ultimul gol, înscris de Lică (Steaua), jucătorilor li s-ar fi strigat cu insistenţă de pe margine că echipa gazdă trebuie neapărat să mai înscrie un gol pînă la fluierul final! Martori oculari susţin că la meci ar fi asistat şi Anamaria Prodan, soţia actualului antrenor al Stelei, Laurenţiu Reghecampf, ambii apropiaţi ai şefilor dubioşi de la Snagov, în frunte cu directorul general Gabriel Oprea.
Arieşul Turda - UTA 2-1 (2 iunie 2010, L2, et. 28)
Antrenorul oaspeţilor, Ionuţ Popa, a refuzat să stea pe bancă la acea partidă! Echipa a fost condusă de pe margine chiar de patronul Giovanni Catanzariti. În echipa arădeană au evoluat atunci actualii dinamovişti Bălgrădean şi Ţucudean, precum şi braşoveanul Batin. Meciul a fost decis în minutul 78 dintr-un penalty dictat de Sebastian Colţescu.
Gaz Metan Severin - FC Bihor 3-0 (14 septembrie 2011, L2, et. 3)
Speculaţiile în jurul partidei spun că antrenorul Severinului, Cosmin Bodea, ar fi fost implicat în manipularea jocului. Originar din Bihor, Bodea ar fi acceptat un troc după ce, cu un sezon înainte, Oradea a învins la Severin cu 4-2, în ultima etapă, victoria ajutîndu-i să termine seria pe locul secund. N-au putut promova însă pentru că nu au primit licenţă de Liga întîi.
{{text}}