Liga 1

Paulo Sergio despre cea mai frumoasă victorie a CFR-ului: ”Momentul Old Trafford nu trebuie să fie o excepţie”

Paulo Sergio e al treilea antrenor portughez din istoria CFR-ului, după Toni Conceicao și Jorge Costa

Articol de Marius Tuhuţ  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Portughezul vrea să facă o echipă capabilă să depăşească ”16”-imile Europa League.

- Domnule Sergio, care ar fi concluziile dumneavoastră după primele luni petrecute la CFR?
- Ar trebui să fim fericiţi cu rezultatele obţinute în acest final de an, dar trebuie să ne propunem mai mult. Vom munci din greu pentru a ne îmbunătăţi jocul şi pentru a deveni o echipă mai bună în a doua jumătate a campionatului.

- Victoria cu Manchester a fost momentul de vîrf al carierei?
- Trăiesc un moment bun al carierei mele, sper să fie doar unul dintre multe altele. În fotbal nu-ţi poţi permite să te raportezi foarte mult la trecut. Vor urma noi provocări, cărora va trebui să le faci faţă. Momentul Old Trafford nu trebuie să fie doar o excepţie. Avem nevoie de noi confirmări în competiţiile europene.

- Cum consideraţi politica clubului de a transfera mulţi jucători din campionatul Portugaliei? Media lusitană a vorbit mereu de jucători de mîna a doua...
- Ceea ce e mai important e ca aceşti jucători să dea mereu sută la sută pentru CFR Cluj. În aceste condiţii, comentariile altora nu au nici o importanţă. Ceea ce contează e să fii concentrat pe munca ta. Pentru mine naţionalitatea n-are nici o relevanţă. La antrenamente, nu mă gîndesc că unul e român şi ceilalţi portughezi sau brazilieni. Am un grup de jucători şi nu mă uit pe paşapoarte înainte să iau unele decizii.

- Aţi avut rezerve legate de venirea în România cînd aţi primit oferta CFR-ului?
- Nu, deloc. A fost un pas pe care l-am făcut cîntărind foarte bine argumentele pro şi contra. Puteam alege altceva, dar am decis să vin la Cluj. Sînt mîndru că lucrez aici şi asta e tot ceea ce mai contează.

- V-a deranjat faptul că oficialii lui CFR au purtat negocieri în acelaşi timp şi cu Sergio Conceicao?
- Nu a fost nici o problemă în ceea ce mă priveşte. Eu am fost contactat înainte de venirea lui Jorge Costa aici, dar la acel moment n-am ajuns la o înţelegere. Fiecare club îşi pregăteşte foarte bine strategia, aşa cum fiecare antrenor alege proiectul care-i poate asigura stabilitate şi perspectiva de a obţine rezultate.

"Liga 1 nu e un campionat slab"

- E o presiune suplimentară faptul că Paszkany are reputaţia de a schimba foarte des antrenorii?
- Singura presiune e generată de faptul că vreau mereu să cîştig şi să-mi fac cît mai bine treaba. Cînd clubul nu va mai fi mulţumit de munca mea, eu îmi voi face bagajele şi voi pleca acasă. E simplu!

- Aţi avut dificultăţi în a vă adapta în România?
- Unele lucruri sînt diferite, dar n-am venit aici în vacanţă. Munca de antrenor nu-ţi oferă prea mult timp liber. Mă gîndesc mereu la lucruri legate de echipă, la ce pot îmbunătăţi. Am fost în fotbal toată viaţa şi studiile mele sînt legate de sport. A fost o decizie uşoară cînd am ales să încep o carieră de antrenor. Astfel, sînt pregătit să mă adaptez şi să trec peste orice dificultăţi care mi-ar putea afecta munca.

- Care e antrenorul care v-a marcat cariera şi pe care îl respectaţi cel mai mult?
- Am un mare respect pentru toţi colegii mei. Am avut plăcerea să lucrez cu mulţi antrenori, de la care am învăţat multe lucruri. Sînt foarte mulţi tehnicieni pe care-i admir, nu doar Mourinho sau altcineva. Sînt mulţi oameni competenţi în fotbal.

- Cum evaluaţi nivelul fotbalului din Liga 1?
- Îmi plac foarte mulţi jucători din România, am văzut mulţi fotbalişti de calitate care activează la echipe din Liga 1. Cred că nu le acordaţi încrederea pe care o merită, nu-i valorificaţi aşa cum ar trebui. Sînt şi lucruri pe care nu le pot înţelege, legate de programul competiţional. Nu poţi lucra iarna şi juca fotbal pe terenuri impracticabile.

Strategia cîştigătoare
Paulo Sergio a pierdut doar două meciuri de cînd e antrenor la CFR, 1-3 cu Galatasaray şi 0-2 cu Astra Giurgiu. După înfrîngerea cu turcii, portughezul a schimbat strategia şi a cîştigat următoarele două confruntări din Champions League, cu Braga şi Manchester. Sergio a renunţat la Kapetanos şi a optat pentru o tactică fără vîrf de careu. Brazilianul Rafael Bastos a fost folosit într-o poziţie mai avansată.

Aproape de CFR şi în 2011
Portughezul a negociat cu CFR Cluj şi în vara lui 2011. Paulo Sergio a fost demis atunci de Sporting Lisabona, dar gruparea lusitană se obliga să-l plătească pînă la finalul contractului. Sergio a venit la Cluj pentru a urmări pe viu două dintre partidele "feroviarilor", dar în cele din urmă n-a ajuns la un acord cu Paszkany, iar pe banca tehnică a fost instalat Jorge Costa.

"Mureşan nu ştie fotbal"
Ioan Andone întreţine conflictul cu preşedintele Iuliu Mureşan şi susţine că oficialul clujenilor e cel din cauza căruia a fost obligat să plece de la CFR. "Cînd ştii că cineva în spate nu te place, ce să faci? Pleci! Problemele sînt din primul meu mandat la Cluj. Nici eu nu-l plac, dar am lucrat cu el. Eu ştiu mult fotbal, el nu ştie fotbal. Îşi face munca bine, ce îi dă Paszkany de făcut. Noi ne vedeam, că nu aveam cum să nu ne vedem, dar nu ne făcea plăcere nici unuia dintre noi", a descris Andone relaţia cu Mureşan, pentru DolceSport.

"Steaua are un avantaj uriaş, dar fotbalul e imprevizibil. Noi trebuie să ne gîndim la lucrurile pe care le putem controla, la ceea ce putem face noi pentru a deveni mai buni" (Paulo Sergio, antrenor CFR Cluj)

"Ce obiective am pentru 2013? Vreau să duc CFR-ul pe o poziţie mult mai bună în campionat, să cîştig Cupa României şi să ajung într-o fază superioară în Europa League" (Paulo Sergio, antrenor CFR Cluj)

7 victorii, 2 înfrîngeri şi o remiză e bilanţul lui Paulo Sergio la CFR

250.000 de euro pe sezon cîştigă portughezul în România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.