După ce a cucerit titlul la ultimele patru ediţii ale CE, Norvegia a fost detronată aseară de o echipă inspirată a Muntenegrului. Finala a avut nevoie de două serii de cîte două reprize de prelungiri pentru a fi tranşată. E doar a doua oară în istorie, după 2000, cînd aurul se decide după timpul regulamentar.
Probabil că patru titluri consecutive erau deja prea multe. Probabil că trebuia să vină momentul în care Norvegia să lase altcuiva coroana europeană, după o domnie autoritară, dar şi frumoasă de 8 ani.
Cuiva cu suficientă dorinţă de a izbuti, cuiva care să aibă, pe lîngă valoare, şi o anume doză de foame amestecată cu îndrăzneală. Cea mai bună candidată: "naţionala" Muntenegrului, care trimisese un avertisment ascuţit încă din finala olimpică de la Londra.
Acum, la Europenele la care s-au simţit, practic, acasă, Bulatovici şi celelalte au făcut acel mic şi dulce pas de la argint la aur. Un pas care le-a costat energie cît pentru trei meciuri, dar care merită făcut o dată şi încă o dată şi încă de sute de ori într-o viaţă de sportiv.
Strîns de la început
Finala a avut încărcătură imensă încă din primele secunde. Cumva, toată lumea, şi muntenegrencele, şi norvegiencele, şi publicul, ştia că se vor întîmpla lucruri mari la Belgrad. Şi aşa a fost. Au condus pe rînd, maximum două goluri, au stat destul în echilibru pentru că parcă nu se putea altfel. Era atîta electricitate în aer încît desprinderea arăta imposibil de obţinut.
Totuşi, Muntenegru a încheiat cu 12-11 prima repriză, după ce Katarina Bulatovici a transformat un 7 metri, iar Knezevici, principala marcatoare, a ţintit exact de la 9 metri.
În partea a doua, jocul a continuat oarecum la fel, deşi handbalistele lui Dragan Adzici s-au dus, în minutul 35, şi la 3 goluri. Era prea devreme ca să fie decisiv. În minutul 44 a preluat Norvegia conducerea, după ce Alstad a marcat la foc continuu. Un final incandescent, cu 23-22 pentru nordice în minutul 57. În ultimele secunde era însă 24-23 pentru muntenegrence. Aceeaşi Alstad a trimis meciul în prelungiri.
Isteria de final
Au fost necesare două seturi de cîte două reprize. Alte 20 de minute împărţite în porţii de cîte 5. Lucrurile păreau rezolvate cînd s-a făcut 28-25 pentru vicecampioanele olimpice, mai ales că portarul Barjaktarovici scotea tot. Incredibil însă, trei goluri consecutive ale Idei Alstad au convocat alte prelungiri! 30 egal după prima parte a lor, apoi însă, undeva, cu un minut înainte de final, s-a rupt zăgazul.
Katarina Bulatovici a transformat un 7 metri, au venit alte două goluri muntenegrene rapide şi, cu lacrimi în ochi şi uimire pe feţe, jucătoarele dintr-o ţară de 625.000 de locuitori aflau cum e să fie campioane europene. Aflau cum e să poarte pe creştet acea coroană pe care au luat-o, delicat şi brutal totodată, din stăpînirea Norvegiei. O merită.
Bronz pentru Ungaria
Finala mică a CE a fost un preview pentru ceea ce avea să urmeze în cea mare. Ungaria şi ţara-gazdă, Serbia, s-au înfruntat într-un meci de un dramatism infernal, în care ambele echipe au avut momente în care păreau că se pot desprinde. De fiecare dată însă, adversarele reveneau şi meciul primea un nou restart. Sîrboaicele au condus cu 9-6, dar maghiarele au remontat bazîndu-se pe torpilele lui Tomori.
După aceea, avantajele au fost minime de o parte şi de alta. După 31 egal la sfîrşitul timpului regulamentar, obţinut de gazde cînd mai erau 9 secunde pe ceas, au urmat prelungirile. Acolo, Görbicz & Co s-au folosit de experienţa superioară şi s-au impus cu 41-38. "Am jucat ca o echipă şi ne-am concentrat în fiecare secundă. La final, am avut mai multă forţă decît Serbia, asta a fost decisiv", a spus portarul ungar Orsolya Herr pe site-ul CE.
MUNTENEGRU 34 (12; 24; 28)
Knezevici 10, K. Bulatovici 8, Radicevici 5, Miljanici 3, A. Bulatovici 2, Pavicevici 2, Jovanovici 2, Djokici 1, Lazovici 1
NORVEGIA 31 (11; 24, 28)
Alstad 11, Løke 5, Edin 4, Sulland 3, Björndalen 2, Rigelhuth 2, Herrem 2, Breivang 1, Gosse 1
Echipa Campionatului European
Cel mai bun portar: Katrine Lunde Haraldsen (Nor)
Cea mai bună extremă stînga: Polina Kuznetcova (Rus)
Cel mai bun inter stînga: Sanja Damnjanovici (Ser)
Cel mai bun centru: Andrea Lekici (Ser)
Cel mai bun pivot: Heidi Løke (Nor)
Cel mai bun inter dreapta: Katarina Bulatovici (Mun)
Cea mai bună extremă dreapta: Jovanka Radicevici (Mun)
Golgeter: Katarina Bulatovici (Mun) 48 de goluri
Cea mai bună apărătoare: Anja Althaus (Ger)
MVP-ul competiţiei: Anja Edin (Nor)
{{text}}