GSP special   •   Anchetele Gazetei   •   SUPERLATIVELE GSP 2012

Ales antrenorul anului, Mircea Lucescu îi laudă pe Petrescu şi Reghecampf: "Nu-mi place să mă puneţi în calea antrenorilor tineri"

Mircea Lucescu cîştigă pentru a treia oară trofeul de antrenorul anului în calitate de tehnician al Şahtiorului

Articol de Justin Gafiuc   —  joi, 20 decembrie 2012

Tehnicianul lui Şahtior detaliază motivaţiile care-l împing înainte în carieră, explică de ce e dificil să ajungă în finala Champions League şi e sceptic în privinţa revenirii lui Chivu la echipa naţională.

- Domnule Lucescu, cîştigaţi pentru a treia oară titlul de antrenorul anului în Ancheta Gazetei, iar...

- Stai, stai, mulţumesc tuturor celor care m-au votat, dar am mai spus-o: mă puneţi an de an într-o concurenţă cu antrenorii tineri şi nu e corect. Sigur, sînt un produs al şcolii de antrenori din România, n-am uitat niciodată că aparţin acestei ţări, dar cred că mult mai corect e să fiu pus într-un asemenea top în locul în care profesez, în Ucraina. Nu e normal să mă aşezaţi în calea unor tehnicieni de perspectivă, pentru care un astfel de titlu la sfîrşit de an poate însemna enorm.

Dan Petrescu are numai cuvinte de laudă pentru Lucescu: "Trebuia să cîştige an de an!"

- Vă urmează Dan Petrescu şi Reghecampf.

- Ambii au obţinut succese importante şi au făcut miracole. Dan a preluat Dinamo Moscova de pe ultimul loc şi a dus-o deja către locurile pentru cupele europene într-un interval scurt de timp, iar Reghecampf a făcut o treabă formidabilă şi la Chiajna, şi la Steaua. Aceşti băieţi trebuie încurajaţi şi susţinuţi, fiindcă munca lor se vede.


"Sînt sigur că Dan Petrescu va ajunge la Chelsea!"

- Dan Petrescu a şi spus în presa rusă că sînteţi de o sută de ori mai bun decît el!

- Un băiat cu bun simţ! Fără falsă modestie, mi-aş dori ca şi el, şi Reghe să o apuce pe drumul meu. Nu mi-a fost uşor pînă acum să cîştig peste 20 de titluri, la care adăugăm promovarea cu Brescia din Serie B, iar ei trebuie să realizeze zi de zi că au pornit într-o meserie epuizantă. Secretul e să te menţii în mod constant în vîrf, să-ţi consolidezi fiecare poziţie cîştigată şi să-ţi dublezi succesele interne cu reuşite europene. Sînt sigur că Dan va reuşi să-şi împlinească visul de a antrena Chelsea, dar va avea nevoie întîi de recunoaştere internaţională prin rezultate. Uitaţi-vă că Abramovici se uită numai la cei cu performanţe deosebite!

Reghecampf, surprins de rezultatul din Ancheta GSP: "Eu lîngă Lucescu şi Dan Petrescu? E o mare mîndrie!"

"Nu sînt înnebunit după titluri, nu fac tumbe la goluri"


- Nea Mircea, aveţi 67 de ani, aţi obţinut atîtea performanţe şi aţi experimentat nenumărate emoţii. Ce vă mai motivează, totuşi, să mergeţi înainte?

- Simt în mine dorinţa de a-i capacita pe cei din jurul meu. Mă duc cu plăcere la antrenamente. Analizez şi pregătesc meciurile cu entuziasm. Găsesc mereu cîte un cuvînt bun pentru jucători. Atunci cînd lucrurile acestea nu mă vor mai împinge înainte şi voi avea un gol în stomac, voi înţelege că ar trebui să mă retrag. Numai că fotbalul e, pentru mine, un drog care nu va dispărea niciodată! Sigur, e comod să te aşezi în fotoliu, să iei un pahar cu vin şi să te uiţi la televizor, dar nu e ceea ce-mi doresc! Nu sînt înnebunit să cîştig titluri, nu vreau să ies în faţă, nu fac tumbe la goluri, precum tehnicienii mai tineri, ci mă hrănesc zilnic cu convingerea că victoria şi înfrîngerea sînt feţe ale fiecărei monede. Nu mă bucur în exces la succes, nu cad în degringoladă la eşec.

Rusescu a fost încoronat ca fotbalistul anului: ”Numărul 1, dar vedetă tot nu sînt!”

"Statul să intervină pentru a sprijini cluburile istorice în impas!"

- Cum se văd dinspre Doneţk momentele de cumpănă de la Rapid şi Dinamo, cu mari probleme financiare?

- Mă doare că oamenii cu responsabilitate în fotbalul românesc nu conştientizează prin ce pericol trecem. Mă refer aici la cei care au vrut să facă din acest sport o rampă de lansare pentru imaginea lor. Nu ne putem permite să pierdem în continuare formaţii de tradiţie, după ce s-a întîmplat la Craiova sau Timişoara. Istoria unei grupări se construieşte de-a lungul cîtorva decenii, nu poate veni unul ca Mititelu să distrugă în doi ani o echipă ca Universitatea! Nu putem privi nepăsători la evaporarea unor cluburi importante şi la apariţiile meteorice ale unor proiecte gen Urziceni, care ţin numai de capriciul unui om. Mă refer chiar la Vaslui, care va exista doar atîta vreme cît Porumboiu va fi dispus să investească.

- Care ar fi însă soluţia de ieşire din impas?

- Să intervină statul, ministerele! Poate şi federaţia, prin pîrghiile ei! Salvarea lui Dinamo şi Rapid e o problemă de interes naţional. În egală măsură, Copos şi Badea ar trebui să facă eforturi să ajute la rezolvarea situaţiei, fiindcă se numără printre cei care şi-au asumat o mare responsabilitate să ducă mai departe istoria acestor cluburi.

Wesley este pentru a doua oară consecutiv stranierul anului: "Jumătate din inima mea e românească!"

- Dar ce facem? Ne întoarcem în timp? Asta n-ar fi un exemplu de favoritism pe faţă?

- Nu zice nimeni ca instituţiile astea să preia plata contractelor jucătorilor, de exemplu, dar ar putea suporta nişte cheltuieli legate de baza materială.

"Răzvan făcea eventul dacă era un pic mai ajutat de fani"

- Renzo Rossi, fost manager la Rapid, arăta recent cu degetul către Răzvan Lucescu, afirmînd că din cauza lui, a contractelor foarte mari făcute jucătorilor, a ajuns clubul pe marginea prăpastiei.

- Cea mai mare prostie! De ce trebuie nişte nepricepuţi să se bage într-o asemenea chestiune! Răzvan a adus jucători gratis la Rapid şi cînd iei fotbalişti cu acest statut, salarille cresc. Problema a fost performanţa! Au fost la un pas să ia şi titlul, şi Cupa, ar fi reuşit dacă erau ajutaţi mai mult de proprii suporteri. Lucrurile ar fi stat altfel dacă Răzavn nu se confrunta cu o opoziţie incredibilă!

- Vă aşteaptă al doilea sezon de primăvară în Champions League cu Şahtior. Simţiţi că e momentul măcar a unei finale în această competiţie?

- Puteam să ajungem de mai multe ori, dar la mijloc e respectul acordat fiecărei echipe. ca să fii respectat, trebuie să baţi de vreo patru ori Barcelona, să treci de Chelsea, Real, Juventus. De exemplu, acum, cu Juve, am primit gol din ofsaid, un penalty nedat în favoarea noastră şi două situaţii de cartonaş galben la Pirlo! Asta e! Echipele din est trebuie să muncească dublu în teren pentru a intra printre granzii Europei. Şi eşti obligat să faci mereu cîte un pas înainte. Uite, Zenit şi ŢSKA au cucerit şi ele Cupa UEFA, dar au explodat într-un an şi apoi au dispărut. Şahtior, în schimb, se menţine în top, are continuitate.

Proaspăt aleasă "sportiva anului", Sandra Izbaşa se gîndeşte deja la JO 2014: "Am auzit că la Rio e superb"

"Hagi la FRF? Nu ştiu dacă i-ar conveni să stea la birou"

- Cum sună variantele astea vehiculate în ultimele săptămîni: Chivu înapoi la "naţională" şi Hagi preşedinte la FRF din 2014?

- Ar fi două lucruri extraordinare! Nu ştiu însă dacă lui Hagi i-ar conveni să stea într-un scaun de birou. Iar la Chivu, cu personalitatea lui pregnantă, nu cred că va reveni asupra deciziei. Cu cît trece timpul, cu atît e mai complicat să te întorci! Nu poţi să fii mai puternic decît ai fost, să devii mai pozitiv.

Felicitări pentru Răducioiu

Mircea Lucescu a fost impresionat cînd a auzit că antrenorul "naţionalei" U15, Florin Răducioiu, i-a dus pe puşti într-o vizită la Palatul Mogoşoaia, după o reţetă de relaxare a jucătorilor culeasă chiar de la actualul antrenor al lui Şahtior: "Radu e un băiat inteligent şi e important că a început cu educaţia copiilor. Pentru mine, asta e vitală şi, la fiecare început de sezon, reamintesc fiecăruia valorile mele legate de educaţie, respect, disciplină".

"Sînt trist după ce pierd o partidă, nu mă simt bine, dar îmi dau seama că trebuie să fiu primul care se reîncarcă psihic spre a transmite aceeaşi stare de spirit către jucători" (Mircea Lucescu, antrenorul anului)

"A fost alegerea lui Răzvan să meargă în Qatar. Din păcate, nici acolo nu scapă de răutăţile din ţară, unde s-a aruncat informaţia că a fost dat afară de la echipă. Cum e posibil să te joci aşa cu cuvintele şi să sapi în continuare la prestigiul unui om?" (Mircea Lucescu, antrenorul anului)

"E adevărat că a existat o tentativă de a-l aduce pe Neymar la Şahtior pe cînd avea 16 ani. Pe mine m-au interesat mereu jucătorii tineri, cu talent, la care să poţi anticipa cum va creşte şi ce va oferi în trei, patrun ani" (Mircea Lucescu, antrenorul anului)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.