Noul ministru a fost susţinut de colegii de partid, deşi Ponta îl prefera pe Petrache.
Nominalizarea lui Nicolae Bănicioiu la Ministerul Tineretului şi Sportului anunţată ieri de premierul Victor Ponta a fost o surpriză, deşi numele deputatului a început să fie vehiculat cu 24 de ore înainte. Totuşi, pînă în ultima clipă, în pole-position s-a aflat preşedintele FR Rugby, Alin Petrache, proaspăt deputat PSD. De ce a pierdut actualul vicepreşedinte al ANST portofoliul MTS?!
Totul a început marţi dimineaţa, la şedinţa Biroului Permanent al PSD. Atunci au apărut primele comentarii în legătură cu propunerea prezentată de Ponta la şefia sportului.
"Cine este acest Petrache? Ce a făcut el pentru partid? Nu-mi aduc aminte cînd a lipit ultima dată afişe în vreo campanie electorală sau cînd s-a luat de piept cu Traian Băsescu?!", susţine un martor că ar fi exclamat unul dintre membrii marcanţi din conducerea social-democraţilor.
Un altul a amintit despre relaţiile de afaceri dintre tatăl lui Petrache şi soţii Udrea-Cocoş. În final, s-a decis că acesta nu are suficientă vechime în partid care să-i asigure un post de ministru. Şi aşa a apărut varianta Nicolae Bănicioiu. În următoarele ore au fost făcute în continuare presiuni pentru numirea lui Petrache la MTS, dar la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, de miercuri dimineaţă, a fost validată a doua variantă.
În 2008, Ridzi i-a "suflat" ministerul
Numele lui Bănicioiu, de profesie medic stomatolog şi urmaşul lui Victor Ponta la şefia Organizaţiei de Tineret a PSD, a mai fost vehiculat o dată la şefia sportului românesc. S-a întîmplat în urmă cu patru ani, după alegerile parlamentare din 2008.
Iniţial, în coaliţia dintre PDL şi PSD, sportul a fost repartizat social-democraţilor, care l-au avut pregătit pentru acest portofoliu pe Nicolae Bănicioiu, dar în urma unei rocade făcute pe ultima sută de metri între cele două partide, sportul a revenit democrat-liberalilor, care au nominalizat-o pe Monica Iacob-Ridzi.
Trei case şi trei terenuri
Viitorul ministru se află la al doilea mandat de deputat. Pe 9 decembrie, acesta a candidat şi a fost ales într-un colegiu din Bucureşti. Are 33 de ani şi este căsătorit din 2011. A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucureşti, în 2004, şi activează ca medic rezident din 2005, iar din 2007, ca asistent universitar.
Împreună cu soţia, Bănicioiu deţine trei terenuri (două intravilane în Dăeşti, Vîlcea, şi unul agricol de 40.000 de mp în Scorniceşti, Olt), trei case de locuit şi un apartament. El are un depozit bancar deschis în 2007 în valoare de 52.500 de euro şi un cont curent de 3.000 de euro, deschis în 2010. Bănicioiu înregistrează şi o datorie de 25.800 de euro la o bancă, contractată în 2005 şi scadentă în 2020.
În comisiile de anchetă Ridzi şi Udrea
Bănicioiu s-a făcut remarcat în 2009, cînd a fost un membru activ în celebrele comisii parlamentare de anchetă privind activitatea ministrului Monica Iacob-Ridzi şi pe cea a ministrului Elena Udrea. Deputatul PSD nu a lipsit de la nici una dintre şedinţele comisiilor, declarînd la final că "Ridzi a reuşit să strice imaginea unei întregi generaţii de politicieni".
Implicat în scandalul prostituatelor de lux
Bănicioiu este bine văzut printre social-democraţi. "Este un băiat care a crescut de jos, a parcurs toate treptele şi merită să conducă un minister, iar cel al tineretului şi sportului i se potriveşte", a spus un apropiat al deputatului.
Surse din PSD au susţinut că prin nominalizarea lui Bănicioiu a fost creat din nou MTS, fiindcă intenţia iniţială a lui Ponta era ca sportul să aibă propriul minister, fără tineret.
Imaginea lui Bănicioiu nu este însă una perfectă. Numele lui a fost legat, alături de cel al lui Ionuţ Negoiţă, fratele social-democratului Robert Negoiţă, de scandalul prostituatelor de lux, în care a fost, de altfel, audiat la propria cerere, după cum afirma el în luna martie. Nici el, nici Negoiţă nu au negat în faţa judecătorilor că au făcut sex, dar au spus că au întreţinut relaţii cu femei "ca bărbaţi liberi".
Povestea s-a petrecut în 2009, în timpul Şcolii de Vară a PSD, în Delta Dunării.
Tocală, secretar de stat
În conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului vor exista şi două posturi de secretar de stat, pe cel al sportului urmînd să fie numită, cel mai probabil, Carmen Tocală, actuala şefă a ANST. "Încă nu am avut nici o discuţie în acest sens", a mărturisit ieri fosta preşedintă a FR Baschet. Alin Petrache va rămîne doar cu calitatea de deputat.
"Ne dorim de la noul ministru să lucrăm într-o echipă deoarece şi ministerul, şi comitetul olimpic au obiective comune. Mereu ne-am dorit acest lucru, dar nu întodeauna s-a şi întîmplat" (Ioan Dobrescu, secretar general COSR)
"Sînt atît de multe probleme în sportul românesc încît îi cer noului ministru să încerce să stea cît mai mult în această funcţie pentru a ajunge să le cunoască. Numai aşa ne poate ajuta" (Elisabeta Lipă, preşedinte FR Canotaj şi CS Dinamo)
"Înainte de orice îi cer noului ministru să înţeleagă şi să cunoască sistemul şi abia apoi să încerce să schimbe ceva la el" (Mariana Bitang, antrenoare lot gimnastică)
"Sfatul meu este să se înconjoare de oameni care cunosc acest domeniu. Toată lumea are senzaţia că ştie de la TV, dar lucrurile sînt foarte complicate şi ca să-ţi faci o ideea trebuie să ai consilieri profesionişti" (Octavian Belu, antrenor lot gimnastică)
{{text}}