Superreportaje

Tenis cu globuri de Crăciun » Reîntîlnire emoţionantă: Otilia Bădescu i-a oferit un cadou din partea ANST fostei sale antrenoare

+3 Foto
Pitică (dreapta) îi arată Otiliei Bădescu medalia de aur cîştigată în 1961 Foto: Raed Krishan

Articol de Răzvan Luţac  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Ajunsă la 83 de ani, Geta Pitică a devenit campioană mondială la tenis de masă, proba de "dublu", chiar în patria acestui sport, China: le-a învins în finală pe gazde! Trofeul cucerit în 1961 i-a fost confiscat pe aeroport: avea să îl revadă peste jumătate de veac, la TV, într-un documentar dedicat Angelicăi Rozeanu


La ceas de sărbătoare, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă şi Otilia Bădescu au alinat suferinţa unor foşti sportivi aflaţi în dificultate. În cadrul programului "Sportului îi pasă", demarat de ANST, legendele prezentului au fost cele care au dăruit legendelor uitate. Printre acesta, Geta Pitică, fostă campioană mondială la tenis de masă, şi profesoara Otiliei Bădescu!

Meditaţii cu planşele de arhitectură
La doi paşi de Centrul vechi al Capitalei, se află adevăratul muzeu al tenisului de masă: impresionanta arhivă a Getei Pitică. O primeşte acasă, în Ajunul Crăciunului, pe fosta ei elevă, un alt nume de referinţă al tenisului de masă românesc, Otilia Bădescu. Discipolul se ghemuieşte lîngă brad şi ascultă, ca o nepoţică fascinată, poveştile bunicii.

Dintr-un dulap, bătrîna scoate o colecţie incredibilă de ziare, decupaje şi reviste. Ţine la ele ca la ochii din cap. "Ai aşa ceva?", o întreabă pe Otilia. "Nu, nu", răspunde, ruşinată, eleva. "Mare păcat! Ai pierdut amintiri frumoase". Face o pauză şi reîncepe: "Am văzut prima oară un joc acasă, la Feteşti". Punctează cu degetul spre perete: poză cu podul de la Cernavodă, simbolul local. Mutată la Bucureşti, nu s-a mai despărţit de sport. "Stăteam la internat, n-aveam mese de tenis. Improvizam! Aduceam planşe de arhitectură, le uneam la orizontală şi jucam cu peretele", oftează Pitică.

Chinezii au refuzat să îi dea lecţii...
Întîiul succes vine într-o competiţie de amatori: titlul de campioană a Bucureştiului pentru nelegitimaţi. Nu se mulţumeşte cu atît şi curînd e cooptată în lotul naţional! Specialistă în proba de dublu, se "cupează" cu Maria Alexandru. În 1960, cele două ajung să se pregătească în China. "S-au purtat incredibil cu noi. Drăguţi, ospitalieri. Dar, cînd a venit vorba de arătat scheme, ne-au zîmbit şi ne-au întins mîna. Nici vorbă să îşi divulge secretele", rîde femeia.

... dar le-au primit de la româncă!
Peste doar un an, campionatul mondial le readuce pe cele două lîngă Marele Zid, la Beijing. "Erau, parcă, mai severi. Pe fotograful nostru nu l-au lăsat să facă poze! Au cenzurat totul". În sala din capitala chineză, peste 15.000 de oameni asistă la scene memorabile: româncele bat în semifinale campioanele en-titre din Japonia, iar în finală gazdele şi favoritele! Îi arată Otiliei medaliile. "Erau mici, mamă, nu cum primiţi voi acum, cupe mari, frumoase, medalii strălucitoare!". Rîd în hohote.

Povestea trofeului buclucaş
La sosirea în ţară, trofeul le este confiscat. "N-am mai ştiut nimic de el vreo 40 de ani, pînă l-am văzut într-un documentar. La TV!", spune Pitică. La ultima sosire în ţară a Angelicăi Rozeanu, altă celebră jucătoare de tenis, aceasta zăreşte trofeul într-o hală! "Am făcut proces, l-am recîştigat. Dar a apărut o altă problemă: cine ţine trofeul?". Fostele sportive, Pitică şi Alexandru, şi-au "pasat" premiul de la săptămînă la săptămînă. "Pînă cînd m-am gîndit mai bine. L-am dăruit Muzeului sportului, ne-am întors de unde am plecat", se amuză femeia.


"Doamna Pitică a fost un antrenor sever, dar mi-a făcut mult bine. Copiii de azi nu sînt atraşi de tenisul de masă, vizează sporturi care aduc bani"
Otilia Bădescu, fostă campioană europeană la tenis de masă

"Otilia se ţinea mereu de şotii, era plăcută de toate colegele, «vedeta» lotului naţional. Dacă nu ai puţină nebunie, nu ai succes! Păcat că nu mai avem sportive de valoarea ei"
Geta Pitică, fostă campioană mondială la tenis de masă

"Cînd am luat titlul mondial în China, 15.000 de spectatori citeau ode conducătorilor, nu reacţionau la joc. Cînd mingea ateriza în tribună, mergeam să o recuperăm!"
Geta Pitică, fostă campioană mondială la tenis de masă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.