Liţă Dumitru spune despre olandez că e cel mai mare fotbalist împotriva căruia a evoluat, dezvăluie nebuniile pe care le făcea cu Teaşcă antrenor, de ce a refuzat să rămînă să joace pentru Guadalajara şi cum a scăpat de comunişti, care îl acuzau că a blătuit celebrul meci cu Iugoslavia, 4-6, din '77.
Gazeta Sporturilor continuă să readucă în prim-plan poveştile vechi şi savuroase ale sportului românesc. Unul dintre marii jucători din anii '70, e vorba despre Ion Dumitru, a acceptat rememoreze pentru cititorii GSP cîteva din întîmplările ce şi-au pus amprenta pe cariera lui, atît la echipa de club, cît mai ales la echipa naţională, pentru care a jucat peste 50 de meciuri timp de un deceniu.
1. Cruyff l-a umilit de două ori
Liţă răspunde în detaliu atunci cînd e întrebat care a fost cel mai mare fotbalist împotriva căruia a evoluat. "Nu e nici Pele, nici Uwe Seeler, nici Bobby Charlton. E Johan Cruyff! E absolut incredibil ce am văzut la acest jucător. În 1970, la amicalul Olanda - România 2-0, în prima repriză nu numai că nu i-am luat niciodată mingea, dar nu am reuşit să-l ating.
Din 30 de dueluri, de 30 de ori m-a depăşit fără să-mi dau seama cum! Era strălucitor, m-a năucit în acel meci, la pauză îmi venea să mă las de fotbal. După cîţiva ani, cînd eram la Steaua, picasem cu Barcelona. Prima manşă la ei. Intră nea Imi Ienei în vestiar şi zice: «Dumitru îl marchează pe Cruyff!».
Ştiam 3 procedee diferite de alunecări, le-am încercat pe toate, iarăşi n-am văzut mingea, dar o fază m-a marcat. Cruyff era la minge, în tuşă, fix la mijlocul terenului. Fundaşul dreapta, Anghelini, a venit în alunecare, Troi, care juca extremă dreapta, a venit şi el în alunecare. Nu doar că n-au luat mingea, dar cînd s-au ridicat de la pămînt, Cruyff era deja lîngă careu, centra. Absolut fabulos fotbalist!".
2. De ce a rîs de Titi Teaşcă
La Steaua l-a avut antrenor pe Titi Teaşcă, despre care nu are amintiri prea plăcute: "El a venit cu Testul Cooper, 3.200 de metri în 12 minute. Ne omora, efectiv. La un antrenament, a fost nemulţumit că nu-i dădea nu mai ştiu cine gol din penalty lui Iordache şi îl certa rău. «Treci matale, să vedem!».
A bătut Teaşcă 2-3 ore, venise seara şi nu mai dădea gol. Altă dată, ne-a pus pe mine şi pe Iordănescu să trecem prin nişte jaloane cu mingea la picior. Că el vrea să facem în viteză. Puiu i-a zis să facă el dacă-i aşa simplu. A făcut şi a căzut în nas.
A doua zi cînd ne-a pus, l-am luat la mişto noi doi şi ne-am prefăcut că ne împiedicăm, cum făcuse el. Ne-a dat afară din antrenament. Ca să ne demonstreze cum se dă corect într-o minge, el băga mîna într-o gheată şi lovea balonul, după care zicea «Vedeţi, aşa vreau să daţi în minge, loviţi-o corect ca mine!». :)
3. Valiza cu bani de la Guadalajara
Liţă dezvăluie şi marele regret al carierei sale. "Că n-am jucat în străinătate. În 1970, în Mexic, cei de la Guadalajara au venit cu o geantă plină cu dolari şi ne-au pus-o în faţă: mie, lui Lucescu, Dumitrache, Dinu şi Nunweiller. Să rămînem să jucăm în Mexic.
Ne-au spus că 6 luni ne vor legitima în SUA, care nu era afliată la FIFA, apoi, după ce trece perioada respectivă, puteam juca la ei. Nunweiller, cînd a văzut, mi-a zis «Ce dracu' să facem noi în Mexic?! Hai înapoi, acasă!». Şi ne-am întors. De ce am refuzat? De prost. Acum, regret enorm că n-am rămas", îşi aduce aminte Dumitru despre ce s-a întîmplat acum mai bine de 40 de ani.
4. Stan şi Bran l-au salvat de "blatul" cu Iugoslavia
A avut vreodată de suferit Dumitru din cauza comunismului? "O singură dată, o poveste mizerabilă. Celebrul România - Iugoslavia 4-6, din '77, jucat în preliminariile CM '78, a fost blătuit la ordinul lui Ceauşescu pentru ca Spania să meargă la turneul final din Argentina, dar comuniştii m-au acuzat pe mine că l-am blătuit, că, vezi Doamne!, am fost înainte cu o seară la Hotel Dorobanţi, unde stăteau sîrbii.
Norocul meu că 6-7 colegi au dat declaraţii în scris că în seara care a precedat partida am stat cu ei şi ne-am uitat la Stan şi Bran, care a fost difuzat de TVR, iar ulterior Cornel Dinu le-a spus că el a fost la hotel la sîrbi, dar Dinu nu jucase în acel meci. O să mă întrebaţi cum a fost blătuită acea partidă, fără să ne spună nouă cineva.
Înainte de meciuri primeam nişte pastile speciale, cînd ni le dădeau p-alea bune, aveam atîta energie că nu dormeam două-trei nopţi după un joc. Acum, parcă ne-au ameţit, vedeam totul în ceaţă, picioarele parcă erau mai grele, ne simţeam obosiţi. Am aflat ulterior, de la un apropiat al lui Ceauşescu, faptul că la ordinul său s-a blătuit acel joc".
"Anghelini pe dreapta, Vigu stînga, Sameş şi Florin Marin stoperi. La mijloc, eu dreapta, Iordănescu stînga, Tudorel Stoica în centru. În faţă, Troi, Năstase şi Zamfir, care scotea pe targă cîte 4 fundaşi pe meci. Steaua de la sfîrşitul anilor '70 era formidabilă" (Ion Dumitru)
CV Ion Dumitru
- s-a născut la 2 ianuarie 1950, în Bucureşti
- a jucat la Rapid, Steaua, Poli Timişoara şi U Craiova
- a fost desemnat cel mai bun fotbalist român în anul 1973
- pentru echipa naţională a jucat timp de 10 ani, între 1970 şi 1980
- are 57 de selecţii la "naţională", în multe fiind căpitan, şi 12 goluri marcate
{{text}}