Vicecampioana olimpică la spadă de la Beijing spune că se află în faţa unui alt început, alături de noile colege.
Ultimul concurs oficial al Anei Brînză a fost în august, la Jocurile Olimpice de la Londra. Un concurs pe echipe care a adus lacrimi în ochii ei şi în cei ai colegelor sale de echipă. România, favorită la o medalie, a încheiat pe locul şase.
De atunci a trecut aproape jumătate de an. Colegele sale au decis că e vremea să ia o pauză, în timp ce ea s-a întors în decembrie la scrimă. Vicecampioana olimpică de la Beijing o ia de la capăt alături de colege noi şi de un alt antrenor-coordonator.
Prima etapă de Cupă Mondială e la Doha, pe 17 ianuarie. Pentru ea şi pentru întreg sezonul, Ana se pregăteşte în sala de la Steaua, printre copii zburdalnici cu florete în mînă, care încearcă să înveţe primele mişcări ale acestui sport. Unii o iau în braţe, alţii îi fac poze, dar atunci cînd pune masca galbenă pe faţă nimic nu mai există pentru ea. Doar sunetul metalic al spadei.
- Ana, cît erai în pauză ai spus că ţi-e dor de scrimă, cum e acum, după ce ai reluat antrenamentele?
- Mă bucur că m-am întors unde mi-e locul. A fost o perioadă în timpul vacanţei în care ajunsesem să mă simt inutilă, deşi mergeam des la sală. Apăruse frustrarea aceea de a nu avea nici o activitate, nici un obiectiv. M-am convins că nu-mi mai doresc o vacanţă aşa de lungă.
- Ţi se pare că e un început de drum sau o continuare?
- Avînd în vedere schimbările făcute, chiar este un început. Un drum nou pe care sper să-l pot parcurge pînă la capăt. Orientîndu-mă după început, va fi unul greu, dar am speranţe mari că-l vom presăra cu rezultate frumoase.
- După Jocurile Olimpice de la Londra, mulţi sportivi au ales să se retragă. Ce te motivează pe tine să mergi mai departe?
- Cea mai mare motivaţie este eşecul de la Londra. Am o datorie faţă de oamenii care m-au susţinut şi chiar faţă de mine. Atît timp cît sănătatea îmi va permite, nu voi părasi competiţiile.
- Cum te simţi din punct de vedere fizic?
- Am avut o vacanţă activă şi un cantonament de pregătire care m-au ajutat să am o formă fizică bună. Sînt pregătită de competiţii. Am avut grijă ca nici Sărbătorile să nu-şi pună amprenta. Momentan, accidentările m-au ocolit.
- Ţi-ai stabilit vreun obiectiv pentru anul acesta?
- Primul obiectiv este să mă întorc pe podium! Mi-e dor de podium! În al doilea rînd, să revin printre primele 8 clasate în clasamentul mondial, momentan sînt pe 14.
- Echipa României are, de acum, trei nume noi. Cum simţi tu această schimbare?
- Acesta e unul dintre motivele pentru care am spus că este un nou început! Mă bucură faptul că fetele sînt serioase şi îşi doresc să facă performanţă. Important este să reuşim să facem o echipă, deşi începutul o să fie greu. Sper că entuziasmul lor şi experienţa mea să ne ajute să readucem echipa de spadă feminin pe podium.
- Calendarul competiţional e unul încărcat, o să mergi la toate etapele de Cupă Mondială?
- O să merg la cîte concursuri îşi vor permite oficialii să ne trimită. Neşansa noastră este că sezonul începe în ianuarie, cînd la noi încă este neclar bugetul şi de fiecare dată federaţia face eforturi considerabile să trimita măcar una sau două sportive. La Doha vom merge eu cu Simona Pop şi cu domnul antrenor Octavian Zidaru. Din păcate, nu vom participa şi cu echipa.
- Care e dorinţa cea mai mare pentru anul acesta?
- Să o regăsesc pe Ana Brînză cea dornică de podium şi medalii. Să-mi fie alături oamenii dragi. Să fim cu toţii sănătoşi şi să ne dăm motive să zîmbim.
- Îi simţi lipsa domnului Podeanu în sală?
- Colaborarea cu domnul Zidaru merge foarte bine şi ne înţelegem, dar domnul Dan Podeanu nu poate fi înlocuit. Este omul fără de care n-aş fi ajuns niciodată la rezultatele pe care le-am obţinut. Omul care mi-a fost alături la bine şi la greu, omul care m-a crescut şi căruia îi datorez o medalie olimpică. Ţinem legătura şi aştept cu nerăbdare cantonamentul de la Craiova, unde ne vom întîlni!
- Cam cît crezi că o să te mai întrebe lumea despre ce s-a întîmplat la Londra?
- Londra este un subiect tabu şi nu sînt mulţi cei care-l deschid. Am fost surprinsă să văd că oamenii au rămas aproape de noi chiar şi după ce s-a întîmplat acolo. Oameni de sport care înţeleg cum e viaţa unui sportiv, dar şi oameni din afara sportului care au, încă, încredere că mai pot aduce medalii. Aş vrea să le mulţumesc tuturor pentru sprijin!
O nouă echipă
Ana Maria Brînză le are pe planşă, în sală, la antrenamente pe Simona Pop, Maria Udrea şi Ioana Dumitru. Spadasinele nu sînt noi la lot, ele antrenîndu-se şi în anii trecuţi alături de Ana. Dintre ele, cel mai bine este clasată Simona Pop, care ocupă în acest moment locul 99 în clasamentul mondial, urmată de Maria Udrea, locul 111, şi de Ioana Dumitru, locul 252. Lor li se va mai alătura Amalia Tătăran, care este locul 33 în clasamentul spadasinelor junioare.
{{text}}