Tenis

Victorie pentru viitor » Murray l-a învins pe Federer şi va juca finala de la Australian Open, împotriva lui Djokovici

Murray ar putea cîştiga la Australian Open cel de-al doilea titlu de Grand Slem din carieră

Articol de Roxana Fleşeru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Britanicul a trecut ieri de Roger Federer cu 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2), 6-2, învingîndu-l pentru prima oară pe elveţian într-un turneu de Mare Şlem.

Tenisul mondial se adaptează la o nouă rivalitate, pare gata să o lase în urmă pe cea dintre Nadal şi Federer. Prezentul spune altceva. Novak Djokovici şi Andy Murray se vor întîlni pentru a doua oară pentru un trofeu de Mare Şlem în decurs de cinci luni.

Dacă Djokovici a ajuns în ultimul act de la Melbourne după o oră şi 29 de minute de joc şi trei seturi cu David Ferrer, Andy a avut ieri un meci de patru ore, mai intens şi mult mai provocator.

Britanicul l-a întîlnit pe Roger Federer, omul pe care nu reuşise să-l învingă niciodată într-un turneu de Mare Şlem. Asta pînă ieri. Andy a început sigur pe lucrurile pe care le avea de făcut în teren. S-a apărat, a atacat cînd a avut nevoie, a servit aproape perfect şi primul set s-a aşezat în dreptul său pe tabelă.

Roger însă nu avea să lase lucrurile să rămînă în favoarea lui Murray, a apăsat pe acceleraţie, şi-a curăţat jocul de greşeli şi a ajuns în tie-break, unde a reuşit să se impună. Era egal la seturi şi publicul de pe Rod Laver Arena se bucura de un spectacol fierbinte.

Setul al treilea i-a aparţinut din nou lui Andy, în timp ce în al patrulea lupta a fost incredibilă. După ce Federer a reuşit să se distanţeze la 4-1, Murray a revenit. A egalat şi chiar a servit pentru meci. Dar din adîncurile sale, Federer a adunat resursele necesare şi s-a impus tot în tie-break. Resursele acelea s-au rispit repede pentru că în decisiv Murray a făcut break-ul devreme şi s-a impus cu 6-2, în cel mai scurt set al întîlnirii de patru ore.

Întrebat dacă meciul cu Tsonga i-a diminuat forţele fizice, Federer a răspuns: "Nu trebuie să fie o scuză pentru mine acest lucru. Evident, mi-aş fi dorit să ajung în semifinale, la fel ca Andy, fără set pierdut. Dar m-a învins pentru că a meritat această victorie. Nu am nici un regret". Murray era bucuros pentru că la al patrulea meci direct într-un turneu de Mare Şlem a trecut de Federer.

"E satisfăcător că am reuşit să-l înving. Am pierdut multe meciuri cu el în turneele acestea. Şi faptul că am obţinut victoria în cinci seturi e şi mai special. Sînt singur că ne vom mai întîlni în competiţiile de Grand Slam şi acest succes mă va ajuta pe viitor", a spus Murray.

Finala cu Novak va fi a optsprezecea întîlnire dintre cei doi, sîrbul conducînd cu 10-7. Ultima oară cînd s-au ciocnit într-un turneu de Mare Şlem a fost în 2012, la US Open, în finală, cînd britanicul a cîştigat. Rivalitatea dintre Djokovici şi Murray îşi scrie primele pagini.

"O lungă perioadă a carierei mele, mi-am tot pus întrebări: sînt suficient de puternic fizic?, mental sînt la fel de bun?, trebuie să-mi ascult antrenorii? Acum cred că pot să răspund la aceste întrebări" (Andy Murray)

ALTE ŞTIRI DE LA AUSTRALIAN OPEN:

Spre al doilea troefeu
Na Li şi Victoria Azarenka se înfruntă azi (10:30, Eurosport) pentru trofeul de la Australian Open. Atît bielorusa, cît şi chinezoaica au în palmares pînă acum cîte un trofeu de Mare Şlem. Victoria l-a cucerit chiar anul trecut la Melbourne, în timp ce Na Li l-a cîştigat în 2011, pe zgura de la Paris.

Cele două s-au mai întîlnit pînă acum de nouă ori, iar Azarenka are un mic avantaj, conducînd cu 5-4 în meciurile directe. Mai mult, ea a cîştigat ultimele patru întîlniri, dar n-a reuşit pînă acum s-o învingă pe Na în turneele de Grand Slam.

" Anul acesta nu ne-am întîlnit, aşa că e un nou început. Sper să rămîn neînvinsă în turneele de Mare Şlem în faţa ei. Pentru ea va fi mai greu pentru că trebuie să-şi apere titlul de anul trecut. Eu vreau să mă bucur de fiecare clipă a finalei", a spus chinezoaica.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.