Campionate

Regii falimentului » S.O.S. România: din iulie 2007 criza a făcut să dispară 28 de echipe!

Printre cluburile ucise de criză sînt și cele unde s-au lansat Mourinho (Uniao Leiria) și Gullit (Haarlem)

Articol de Daniel Scorpie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Studiul ”Gazzettei dello Sport” făcut pe 41 de campionate din primele două ligi a dezvăluit că deţinem recordul negativ al Europei cu 23% dintre cele 120 de cluburi devorate de recesiune.

Criza financiară a lovit nemilos şi fotbalul european. În ultimii 5 ani şi jumătate de recesiune, aproape zece la sută din cluburile din primele două ligi au fost răpuse de faliment. Unele dintre ele n-au mai reuşit să ajungă, după reorganizare, mai sus de a treia divizie.

Iar dintre cele 120 dispărute, România domină clar topul continental, cu 28! E concluzia anchetei Gazzettei dello Sport, ce a luat în calcul 41 de ţări dintre cele 53 afiliate la UEFA şi a dezvăluit că în timp ce marile branduri atrag venituri tot mai mari, echipele sărace mor pe capete.

"Cel mai tare caz: made in Romania"
Alături de nume istorice precum Rangers şi Boavista, rătăcite acum în liga a patra scoţiană, respectiv a treia portugheză, italienii citează Urziceniul: "Cel mai impresionant caz e made in Romania. Unirea a sucombat în 2011, la doi ani după ce a luat titlul şi 12 luni după ce s-a aflat la un pas s-o elimine pe Zenit din preliminariile Ligii. Acolo, mai mult decît oriunde, fotbalul a fost folosit de conducători pentru a obţine beneficii politice sau economice, probabil fără a se mai preocupa şi de gestiunea cluburilor".

Au donat sînge pentru a-şi salva clubul
Cifra ar fi fost mai mare dacă n-ar fi intervenit guvernele şi suporterii, împiedicînd alte falimente. Prin eşalonarea datoriilor au reuşit să supravieţuiască destule echipe în Spania. Statul sîrb a salvat Steaua Roşie, fanii polonezi au făcut colectă la Widzew Lodz, bulgarii donînd sînge pentru Pirin Blagoevgrad.

41 ţări au intrat în ancheta italienilor. Doar 10 dintre acestea n-au pierdut nici un club: Anglia, Franţa, Germania, Polonia, Estonia, Serbia, Turcia, Albania, Estonia şi Islanda

5 milioane de oameni şi-au pierdut serviciul în ţările din Uniunea Europeană de la declanşarea crizei economice în vara lui 2007

10 la sută e creşterea veniturilor celor mai bogate 20 de cluburi din Europa, conform Deloitte Football Money League 2013

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.