Fetele sînt de trei ori mai expuse operaţiilor de ligamente decît băieţii. Nu există nici o echipă din prima ligă de handbal din România care să nu aibă în lot măcar o jucătoare operată. La băieţi, în schimb, da.
Cristina Neagu este a şaptea jucătoare din lotul Oltchimului care va fi operată de ligamente. La 24 de ani, Neagu scăpase de bisturiu pînă acum. Luni seara însă, ligamentul încrucişat de la genunchiul stîng a cedat şi cea mai bună jucătoare din lume în 2010 a intrat în rîndul handbalistelor cu cel puţin o operaţie de ligamente!
Gazeta a luat loturile primelor trei echipe din Liga Naţională de handbal, la fete şi la băieţi, şi a trecut în revistă cîţi jucători au suferit intervenţii chirurgicale de-a lungul carierei lor. Statistica scoate în evidenţă un lucru pe care specialiştii îl arătaseră deja, prin studii mai vechi: fetele se accidentează de trei-patru ori mai des decît băieţii la nivelul genunchilor.
"Fetele au o modificare anatomică la nivelul genunchilor, gaura dintre condilii femurali. Sînt mai predispuse din această cauză la accidentări", a declarat doctorul ortoped Florin Oancea. Medicul pune accidentările şi pe seama modificărilor hormonale. "Efortul fizic al fetelor a început să fie din ce în ce mai mare, aproape la nivelul băieţilor. Iar organismul nu rezistă", explică şi Eliodor Voica, selecţionerul "naţionalei" masculine.
"Din studiile făcute, s-a demonstrat că niciodată ligamentele nu se rup în perioada de menstruaţie, ci doar după" (Florin Oancea, medic ortoped)
Alte cauze ale accidentării sportivelor
"Fetele sînt suprasolicitate, de multe ori. Luăm cazul Cristinei Neagu. A jucat la junioare, la tineret, la senioare. La 18 ani juca deja la Mondialele de senioare. Acest lucru se întîmplă mai rar la băieţi, pentru că tinerii nu fac faţă la această vîrstă", explică Nurhan Ali, director executiv la campioana României, HCM Constanţa.
Kinetoterapeutul de la HCM Constanţa, Florin Dima, dezvăluie şi el un alt lucru, puţin ştiut de necunoscători. "Bazinul fetelor e mai jos decît al băieţilor. Urmăriţi că atunci cînd o fată cade, ea se lasă prima dată în genunchi. Băieţii plonjează sau cad pe burtă. Genunchii preiau astfel toată greutatea corpului".
Oltchim Rm. Vîlcea are cele mai multe jucătoare operate de ligamente în Liga Naţională. Nu mai puţin de şapte dintre cele 16 handbaliste din lotul "galacticelor" au suferit intervenţii chirurgicale. Recordul e deţinut de extrema Adriana Nechita, care a avut nu mai puţin de trei operaţii! Adina Meiroşu şi Paula Ungureanu au avut şi ele cîte una la fiecare genunchi. Celelalte sînt: Amandine Leyneau, Allison Pineau, Ionela Stanca, lor urmînd să li se adauge Cristina Neagu.
Recordmenul Sipos
Ungurul Adrian Sipos, pivotul de la Ştiinţa Dedeman Bacău, deţine un record negativ al operaţiilor de ligamente. Maghiarul care va împlini 23 de ani în luna martie a suferit nu mai puţin de patru intervenţii chirurgicale, două la fiecare genunchi! "La el e clar că totul ţine şi de partea genetică. Cînd te accidentezi de patru ori nu mai ţine de foarte multe", a declarat antrenorul de la Ştiinţa Bacău, Eliodor Voica.
Neagu vrea să se opereze în Belgia
Cristina Neagu îşi doreşte să meargă cît mai repede pentru a suferi intervenţia chirurgicală la genunchiul stîng. "A luat legătura cu asistenta doctorului Martens, în Belgia. Urmează să vadă cînd o poate primi. La aceeaşi clinică s-au mai operat două jucătoare ale noastre, Paula Ungureanu şi Valentina Elisei Ardean, iar operaţiile au fost unele foarte reuşite", a declarat preşedintele Oltchimului, Petre Berbecaru.
"Chiar mă uitam că din generaţia mea, jucătoare născute în 1981-1982, nu mai e nici o handbalistă care să nu fi fost operată de ligamente. 16 fete eram la lot, toate operate!" (Mihaela Tivadar, inter stînga Jolidon Cluj)
"Accidentările ţin şi de informaţia genetică a sportivului, de textura lui. Uzura îşi spune de multe ori cuvîntul şi apoi mai contează foarte mult şi pregătirea" (Eliodor Voica, antrenor România, lot masculin)
{{text}}