Liga 1

Chiricheş: deprimat şi deprimant! » Jucătorul cotat de Becali la 10 milioane de euro pare alt fotbalist decît cel din 2012, schimbat mult în rău

Articol de Mădălin Răureanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Stoperul greşeşte stupid meci de meci, e dezorientat şi fără concentrare. Din cel mai important om al echipei a devenit o verigă slabă


Chiricheş, românul cel mai mediatizat în mercato, s-a transformat subit într-un fotbalist mai slab. Fundaşul în jurul căruia au fost pomenite Barcelona, Milan, Inter şi Roma e de nerecunoscut la Steaua. Face meci de meci greşelile pentru care deja era criticat spre sfîrşitul anului trecut şi nu mai e deloc concentrat.

A jucat pentru Sturm
În fiecare dintre primele două amicale din Antalya, Vlad a gafat ca un junior abia promovat la prima echipă. Cu Qabala (0-1), a repetat "schema" favorită, adică o ieşire riscantă cu mingea din apărare, a fost deposedat şi a rezultat un contraatac periculos al azerilor. Vineri seară, împotriva lui Sturm, Chiricheş a comis-o şi mai rău, şi mai surprinzător. Altfel un apărător tehnic, el a preluat neglijent şi larg o minge şi din execuţia lui proastă un austriac i-a subtilizat balonul şi a rămas singur cu Tătăruşanu, care a salvat situaţia-limită pe care Vlad o crease din nimic. După zece minute, Latovlevici, presat de un adversar în tuşă, i-a scos mingea cu călcîiul lui Chiricheş, în centrul careului Stelei. Deşi n-avea adversar lîngă el şi beneficia de timp ca să evalueze situaţia, stoperul a pasat direct la un austriac, aflat la marginea careului. Încă o oportunitate bună pentru Sturm Graz pe care el a produs-o fără să fi fost forţat.

Nu ştia pe unde să iasă!
După greşeala pe care Tătăruşanu i-a anulat-o cu un reflex salvator, Chiricheş a fost certat de către Szukala. "Joacă mai repede!", i-a strigat polonezul, colegul lui din centrul apărării. În schimb, portarul, deşi fusese forţat să intervină din pricina execuţiei rudimentare a lui Vlad, a continuat să-l încurajeze la următoarele faze în care Chiricheş a fost implicat, simţind că apărătorul e debusolat. Fundaşul pe care Steaua l-a luat de la Pandurii cu 700.000 de euro şi pe care Becali susţine că nu e de acord să-l vîndă cu o sumă de zece ori mai mare a mai oferit un moment halucinant după ce arbitrul a fluierat finalul primei reprize. Era în fruntea jucătorilor care părăseau terenul, dar a greşit uşa vestiarului şi se îndrepta către o altă poartă. Colegii din spate l-au oprit: "Nu pe acolo, nu urca scările, mergi înainte!".


Două exemple de jucători afectaţi de transferuri ratate:
Cătălin Cursaru - FCM Bacău l-a achiziţionat în 2000 de la Chimia Brazi şi în primele două sezoane pe care le-a bifat în Liga 1, atacantul a marcat 32 de goluri. Sechelariu a avut ofertă oficială pentru el de la Werder Bremen, 1,5 milioane de dolari pentru un transfer, dar a refuzat să-l dea, sperînd că vîrful va continua să dea randament bun, iar preţul va creşte. A urmat un regres incredibil al fotbalistului. Afectat şi de accidentări, el a mai dat de atunci doar 19 goluri în Liga 1, în cinci sezoane. Acum are 34 de ani şi s-a lăsat de fotbal.

Florin Costea - În 2009 era golgeterul Craiovei, cu 17 goluri, şi putea fi vîndut uşor în străinătate. Dar Adrian Mititelu a ţinut să-şi respecte principiul de a nu ceda jucători. I-a mărit salariul şi l-a păstrat la Craiova. În 2010 şi-a rupt ligamentele genunchiului şi a stat mai mult de jumătate de an. S-a întors pe teren, a fost luat gratis de Becali la Steaua după dezafilierea Universităţii, dar n-a mai revenit la acelaşi nivel dinaintea accidentării. Acum are 27 de ani şi e şomer.

"La Steaua am văzut dezorganizare în apărare şi indisciplină tactică, pe care probabil Reghecampf le tolerează"
Anghel Iordănescu, antrenor

Ienei s-a prins

Evoluţiile tot mai slabe ale lui Chiricheş au fost remarcate de către Emerich Ienei. Fostul selecţioner a comentat critic forma în care se află apărătorul: "Eu nu sînt împăcat cu ce face Chiricheş. Cineva trebuie să discute cu el şi să-i explice cum se joacă în zona în care e folosit el. Riscă prea mult! Are calităţi, nu de Barcelona sau de Milan, dar poate fi un jucător foarte bun. Din păcate, nu e prea bun nici la duelurile la cap".

A clacat cu Gardoş
Chiricheş a greşit în ambele amicale din Turcia, dar slăbiciunea din apărarea Stelei s-a văzut mai ales după ce Szukala s-a accidentat cu Sturm Graz şi Vlad a ajuns să formeze cuplu cu Gardoş. Polonezul a ieşit de pe teren în minutul 26 şi din momentul în care a fost înlocuit cu Gardoş, austriecii au marcat cu uşurinţă două goluri şi au fost rareori blocaţi de stoperii stelişti.


6,08 e media notelor GSP a lui Chiricheş în acest sezon, calificativ cu care se clasează pe locul 4 în topul steliştilor, după Rusescu (6,79), Adi Popa (6,43) şi Bourceanu (6,18)

25 de meciuri a jucat Chiricheş în prima parte a sezonului din cele 31 de jocuri oficiale susţinute de Steaua, de fiecare dată fiind titular şi de 23 de ori integralist

2 goluri plus o pasă de gol a reuşit Chiricheş în Liga 1 şi în Europa League în prima parte a acestui sezon


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.