Golgeterul n-a plecat la echipa naţională invocînd o accidentare, dar staff-ul roş-albaştrilor anunţă brusc că l-a refăcut miraculos. Reghecampf a dezvăluit că "e vorba despre un ligament rupt la gleznă", însă medicii cu care Gazeta a discutat, dar şi accidentări similare ale unor jucători de la echipe celebre, arată că e imposibil de refăcut atît de rapid o astfel de problemă medicală.
Rusescu a ratat convocarea la echipa naţională pentru amicalul cu Australia din cauza unei accidentări sau pentru că el şi cei din staff-ul Stelei n-au dorit să dea curs solicitării lui Victor Piţurcă? Duminica trecută, în timpul amicalului cu Dinamo Moscova, Rusescu a ieşit în minutul 82. Imediat după joc, cei de la Steaua au anunţat că "jucătorul e accidentat şi că nu poate merge la naţională".
"Ligament rupt"
În aceeaşi seară au revenit cu o completare. "Va absenta doar cîteva zile, dar la meciul cu Ajax nu e pusă în pericol prezenţa pe teren, va juca sută la sută". A doua zi, Laurenţiu Reghecampf a oferit verdictul final: "Rusescu are un ligament rupt la gleznă, dar staff-ul nostru medical are nişte metode specifice şi el va juca împotriva lui Ajax".
Record mondial: ligamentul rupt, refăcut în 4 zile
Rusescu n-a mai plecat la lot, însă chiar de a doua zi după accidentare a intrat la sala de forţă! Mai mult, după 4 zile, adică joi seară, la amicalul cu Slovan Bratislava, conform lui Mihai Stoica, ar fi putut chiar să evolueze: "N-am dorit să-l forţăm, dar el ar fi putut juca". Oricum, el e anunţat că va juca azi, în ultimul test, cel cu Jablonec, adică la mai puţin de o săptămînă de la momentul accidentării.
Specialiştii: "Nu există aşa ceva!"
De aici rezultă o dilemă: dacă diagnosticul a fost cel corect, cum poate un fotbalist, care are ligament rupt la gleznă, să fie refăcut după numai 4-5 zile? Gazeta a dialogat ieri cu 3 medici specialişti în ortopedie şi chirurgia piciorului şi a verificat şi cazuri de fotbalişti importanţi, de la echipe cu nume, care au avut aceeaşi accidentare.
Concluzia? Medicii susţin la unison că e imposibil de realizat ce s-a "reuşit" în cazul Rusescu, iar exemplele altor jucători care şi-au rupt ligamentul gleznei e elocvent: cel mai rapid s-a refăcut neamţul Schweinsteiger, după mai bine de o lună, cu o întîrziere de peste 3 săptămîni faţă de Rusescu.
De ce ar fi refuzat Rusescu şi Steaua convocarea
Cum diagnosticul anunţat de Reghecampf se bate cap în cap cu modul în care Rusescu a fost recuperat, se pune întrebarea care ar fi fost motivul pentru care atacantul, dar şi cei de la Steaua ar fi refuzat prezenţa la lot.
Un indiciu e o replică pe care un membru al staff-ului roş-albaştrilor a avut-o pe marginea terenului la primul antrenament de după amicalul în care Raul s-a accidentat. "E mai bine aşa, că s-ar fi dus degeaba la lot. Piţurcă l-a convocat doar ca să-l ia la mişto, nici nu l-ar fi băgat, ar fi pierdut aiurea pe acolo vremea".
Expert în chirurgia gleznei: "Cu ligament rupt la gleznă e exclus să joci după 6 zile. Exclus!"
Marius Uscatu, expert în chirurgia gleznei, spune că cea mai simplă ruptură a unui ligament la gleznă ţine departe de gazon un jucător timp de o lună şi jumătate.
- Domnule doctor, Steaua a spus că Rusescu are ligament rupt la gleznă. Cît de gravă e o astfel de accidentare?
- Vorbim despre o problemă foarte importantă. În nici un caz nu trebuie tratată cu superficialitate o astfel de accidentare.
- Un jucător care are un ligament rupt la gleznă poate fi refăcut după 4-5 zile, iar în a 6-a să şi joace, aşa cum a anunţat Steaua că-l va folosi azi pe Rusescu?
- Dacă discutăm despre cea mai simplă ruptură de ligamente ale gleznei, doar pentru cicatrizare este nevoie de şase săptămîni. Asta înseamnă o lună şi jumătate de inactivitate! Apoi, pentru a reintra într-un program normal, pentru că discutăm despre un sportiv de performaţă, revenirea acestuia la forma maximă poate dura pînă la trei luni!
- Deci după 6 zile poate juca?
- Exclus aşa ceva! Cine a avut ligament rupt la gleznă n-are cum să joace atît de repede. E imposibil!
- Dar cei de la Steaua au anunţaţ că prin anumite metode specifice îl refac foarte repede.
- Grăbirea unei astfel de accidentări cu tot felul de infiltraţii şi-aşa mai departe poate doar să agraveze această ruptură! Pe termen lung, jucătorul respectiv va avea mari probleme.
"Vă garantez că dacă discutăm despre ruptură de ligament al gleznei, perioada de recuperare este de la o lună şi jumătate pînă la patru luni, indiscutabil! Şi dacă vorbim de o banală entorsă, tot necesită două săptămîni, mai repede nu se poate. Entorsa înseamnă măcar inflamarea ligamentelor, care-ţi provoacă durere. E imposibil să joci cu dureri" (Marius Uscatu, expert în chirurgia gleznei)
CV - Marius Uscatu
- expert în chirurgia gleznei şi a piciorului
- diplomă de stat franceză în chirurgia gleznei, cu recunoaştere şi acreditare UE şi internaţională
- doctorand în chirurgia antepiciorului, UMF "Carol Davila" Bucureşti
- stagiu de specializare Mainz/Germania, în perioada mai-iunie 2004
ALTE DOUĂ PĂRERI ALE UNOR SPECIALIŞTI ÎN ORTOPEDIE
"Pentru o banală entorsă, ca să vă daţi seama de timpul de inactivitate pentru un sportiv, trebuie cel puţin două săptămîni! Dacă discutăm despre o ruptură a ligamentului la gleznă, perioada de repaus este de cel puţin o lună şi jumătate" (Bogdan Ionescu, medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul CF 2 şi Clinica Euroclinic)
"În cazul rupturilor de ligamente la gleznă există mai multe situaţii. Cea mai simplă ruptură te poate ţine departe de teren cel puţin o lună de zile! Cea mai gravă ruptură, cea de gradul III, ajunge pînă la 3 luni de inactivitate" (Andrei Bogdan Ioan, doctor ortoped Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca)
28 de meciuri a jucat Rusescu în prima parte a sezonului, fiind, alături de Bourceanu, jucătorul cu cele mai multe partide pentru Steaua
21 de goluri a marcat Rusescu în acest sezon, în toate competiţiile, fiind golgeterul la zi al roş-albaştrilor
{{text}}