Fotbal   •   Liga 1   •   GIGI BECALI CONDAMNAT!

3 ani cu suspendare, dar mai vin două dosare! Pentru Becali urmează AZI o nouă judecată: "Dosarul Terenurilor MApN"

Becali e resemnat şi se consideră "învins de structuri". Arestat în 2009, a fost ieri condamnat definitiv în acelaşi dosar

Articol de Justin Gafiuc, Răzvan Luţac, Gabriel Berceanu   —  marți, 12 februarie 2013

Tot la ÎCCJ e programat pe 25 martie termen în Dosarul Valiza, în care procurorii cer 4 ani de închisoare cu executare pentru finanţatorul Stelei. Becali a primit vestea în Dubai: "Mă consult cu familia şi prietenii dacă mai rămîn în România!" Timp de 8 ani, trebuie să se prezinte lunar la Tribunalul Ilfov: nerespectarea condiţiei îi poate aduce închisoarea.

Aproape patru ani au trecut din aprilie 2009, cînd Gigi Becali a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în urma acuzaţiilor de sechestrare de persoane. Eliberat, achitat în 2011 de completul de 3 judecători al ÎCCJ, finanţatorul Stelei a primit ieri o sentinţă definitivă: 3 ani de închisoare cu suspendare, în condiţiile în care procurorii ceruseră 11 ani şi 6 luni de închisoare cu executare!

Poate rămîne în Comisia Juridică din Parlament

Din Dubai, Becali a amuţit la telefon cînd România TV l-a anunţat, greşit, că e vorba de o condamnare cu executare. A repetat de cîteva ori "nu cred", apoi şi-a recăpătat discursul. Însă unul de om dezamăgit şi hotărît să nu mai vină niciodată în România. A revenit la cîteva ore, anunţînd că asupra acestei decizii se va consulta cu familia şi prietenii.

Pe lîngă pedeapsa principală, Becali a intrat de ieri într-un termen de încercare de 8 ani. Finanţatorul nu pierde prin condamnarea de ieri mandatul de parlamentar, interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales fiind de asemenea suspendată. Lucru valabil şi pentru prezenţa în Comisia Juridică din Parlament.


8 ani, lună de lună în Ilfov!

De acum înainte, orice deplasare a lui Becali peste hotare nu va mai fi atît de simplă. Instanţa a decis că e necesar "să se prezinte lunar la Serviciul de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Ilfov şi să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea".

În cazul în care Becali nu respectă oricare din aceste prevederi, Poliţia face întîmpinare la Înalta Curte, se dispune arestarea şi se propune ridicarea suspendării! Cu alte cuvinte, din cei trei ani de condamnare se scade perioada în care Becali a respectat prevederile, iar restul va fi executat, după gratii!

Vin "Terenurile MApN" şi "Valiza"

Patronul Stelei nu şi-a încheiat însă socotelile cu justiţia. Asta fiindcă Becali va fi judecat astăzi, tot la Înalta Curte, în Dosarul Terenurilor MApN: procurorii au făcut recurs la decizia de achitare a lui Becali şi cer pedeapsă cu executare, fără să specifice lungimea acesteia. La aceeaşi instanţă, pe 25 martie, e programat termen în Dosarul Valiza, pe acelaşi sistem: achitat iniţial, Becali se confruntă cu un recurs al procurorilor care cer 4 ani de închisoare cu executare pentru parlamentar.

Cum interacţionează condamnarea de ieri cu soarta acestor două dosare? Jurişti specializaţi în Drept Penal au explicat pentru Gazetă: "Cei opt ani de încercare se traduc simplu. Dacă în acest interval comite o infracţiune care se va soluţiona cu o condamnare cu executare, va merge în penitenciar. Dar la pedeapsă se va adăuga şi diferenţa de timp din actuala sentinţă de trei ani cu suspendare. Orice s-ar hotărî în celelalte două dosare în care e implicat Becali nu are relevanţă pentru condamnarea de ieri: contează doar faptele comise de acum înainte!".


Acelaşi judecător şi în dosarul de azi?

Completul de la ÎCCJ care l-a condamnat ieri pe Gigi Becali a fost format din 5 judecătoare. Membri au fost Alina Ilie (experienţă de 15 ani ca judecător), Francisca Vasile (judecător reputat, a transformat în 2012 în pedeapsă executorie condamnarea fiului fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă), Sorina Oprescu (preşedinta completului care a condamnat "lotul Voicu", 3 ani de experienţă la Înalta Curte) şi Florentina Dragomir (fost procuror pe lîngă ÎCCJ şi judecător, inspector CSM). Preşedinte a fost tocmai şefa Înaltei Curţi, Livia Stanciu.

Şi se pare că din completul de 5 care îl judecă azi pe Becali în Dosarul Terenurilor MApN va face parte aceeaşi Livia Stanciu! Potrivit evz.ro, preşedinta ÎCCJ (doctor în Drept şi expert comunitar al UE, numită prin decret de Traian Băsescu) ar fi cerut să se abţină în acest dosar, dat fiind faptul că a colaborat profesional cu Mircea Duţu, unul din avocaţii lui Gigi Becali. Potrivit aceleiaşi surse, cererea de abţinere pentru incompatibilitate a judecătoarei ar fi fost însă respinsă.

Hoţii au luat pedepse între 4 şi 12 ani

Nici cele trei persoane care i-au furat maşina lui Becali nu au scăpat de condamnări. Hoţii au primit, în decembrie 2012, pedepse între 4 şi 12 ani de închisoare cu executare. Ilie Alexandru a fost condamnat la 4 ani, Constantin David Stan la 12 ani, în timp ce Tinel Niculae a primit o pedeapsă de 11 ani. Cei trei au fost trimişi în judecată în septembrie 2009, alături de alte trei persoane, pentru furtul unor maşini de lux, inclusiv cea a patronului stelist.

2.967 de furturi auto a raportat Poliţia Română în 2009, an în care a fost furat şi Mercedesul lui Becali

Istoricul dosarului "Sechestrarea"

- 26/27 ianuarie 2009 - Un Mercedes S500 4matic, aparţinîndu-i lui Gigi Becali, e furat de trei bărbaţi. Hoţii sînt găsiţi şi urmăriţi de bodyguarzii lui Gigi Becali, prinşi, urcaţi în maşini şi duşi la sediul PNG din Voluntari. Aici, unul dintre ei, Nicolae Tinel, este împuşcat în picior. Hoţii semnează declaraţii prin care recunosc furtul maşinii şi desfăşurarea ulterioară a faptelor

- 2 aprilie 2009 - Becali e arestat preventiv pentru 29 de zile

- 18 aprilie 2009 - Becali iese din arest după ce Tribunalul Bucureşti îi admite eliberarea

- octombrie 2009 - Gigi Becali e trimis în judecată, împreună cu bodyguarzii săi

- octombrie 2011 - Becali e achitat de un complet de 3 judecători ai instanţei supreme; Parchetul şi unii dintre inculpaţi fac contestaţii

- februarie 2013 - cazul e judecat de completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi, care dau sentinţa definitivă

"Dosarul Terenurilor", scurt istoric

Potrivit procurorilor, între 1996 şi 1999, MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, patronul Stelei primind 28,89 ha de teren arabil intravilan. În urma schimbului, statul român a fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. Cel care a facilitat transferul a fost Victor Babiuc, ministrul Apărării din acea vreme. Becali, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitat de ÎCCJ în 2012, însă decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.