Liga 1

UPDATE Emoţiile continuă pentru Gigi Becali » ÎCCJ a amînat decizia în "Dosarul Terenurilor MApN"

Articol de Răzvan Luţac  —  marţi, 12 februarie 2013

UPDATE 10:30

ÎCCJ a decis să amîne pînă pe 26 februarie luarea unei decizii în cazul "Dosarul Terenurilor MApN". Completul format din 5 judecători a cerut dovada pentru care Gigi Becali nu a fost prezent la Tribunal. Victor Babiuc, fostul ministru MApN şi incriminat în acest proces, a lipsit şi el de la proces, dar a trimis o motivaţie medicală. Singurul inculpat prezent a fost Dumitru Cioflină.

La ultima apariţie în faţa Curţii, Gigi Becali a cerut verbal să se adreseze celor 5 judecători, dar avocatul său a anunţat astăzi că patronul Stelei nu mai doreşte să vorbească.

Cei cinci judecători sînt: şefa Înaltei Curţi, Livia Doina Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma.

***

Gigi Becali nu şi-a încheiat însă socotelile cu justiţia. Asta fiindcă Becali va fi judecat astăzi, tot la Înalta Curte, în Dosarul Terenurilor MApN: procurorii au făcut recurs la decizia de achitare a lui Becali şi cer pedeapsă cu executare, fără să specifice lungimea acesteia.



Potrivit procurorilor, între 1996 şi 1999, MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, patronul Stelei primind 28,89 ha de teren arabil intravilan. În urma schimbului, statul român a fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. Cel care a facilitat transferul a fost Victor Babiuc, ministrul Apărării din acea vreme. Becali, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitat de ÎCCJ în 2012, însă decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

La aceeaşi instanţă, pe 25 martie, e programat termen în Dosarul Valiza, pe acelaşi sistem: achitat iniţial, Becali se confruntă cu un recurs al procurorilor care cer 4 ani de închisoare cu executare pentru parlamentar. Pe lîngă cei 3 ani de închisoare cu suspendare, Gigi Becali s-a ales şi cu o perioadă de supraveghere de 8 ani de zile.

Cum interacţionează condamnarea de ieri cu soarta acestor două dosare?
Jurişti specializaţi în Drept Penal au explicat pentru Gazetă: "Cei opt ani de încercare se traduc simplu. Dacă în acest interval comite o infracţiune care se va soluţiona cu o condamnare cu executare, va merge în penitenciar. Dar la pedeapsă se va adăuga şi diferenţa de timp din actuala sentinţă de trei ani cu suspendare. Orice s-ar hotărî în celelalte două dosare în care e implicat Becali nu are relevanţă pentru condamnarea de ieri: contează doar faptele comise de acum înainte!".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.