Steaua - Ajax

Steaua - ultimul coşmar al olandezilor! » Roş-albaştrii pot elimina din nou o echipă din Ţara Lalelelor după 7 ani

+1 Foto
În februarie 2006, steliștii au savurat ultima calificare în dauna olandezilor

Articol de Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Heerenveen e ultima formaţie scoasă din Europa de o echipă din România.

"Dubla" din "16-imile" Europa League dintre Steaua şi Ajax poate reprezenta un reper important în istoria confruntărilor cu echipele olandeze. Dacă trupa lui Reghe va reuşi să-i elimine pe "lăncieri", ar deveni echipa românească cu cele mai multe victorii împotriva batavilor, dar ar şi rupe blestemul de care FC Vaslui, Dinamo şi FC Argeş n-au reuşit să treacă.

Prima confruntare a unei formaţii din România cu una din Olanda a avut loc în toamna lui 1970, atunci cînd UTA a dat peste deţinătoarea CCE, Feyenoord. Arădenii au remizat la Rotterdam, 1-1, iar în retur au remizat alb. Astfel, au înregistrat o performanţă istorică: eliminarea campioanei Europei!

Pînă în 2002, nici o formaţie de la noi nu i-a mai eliminat pe olandezi, deşi s-au mai jucat 10 partide. Atunci, FC Naţional, cu Zenga pe bancă, a trecut de Heerenveen după 3-0 în Cotroceni şi un 0-2 de infarct în deplasare, reuşind o nouă calificare după 32 de ani!

Ultima astfel de performanţă s-a înregistrat în cel mai bun sezon european pentru România. În 2005-2006, Răzvan Lucescu şi Cosmin Olăroiu le-au scos din Cupa UEFA pe Feyenoord şi pe Heerenveen, cu Rapid, respectiv Steaua.

O victorie şi cu "naţionala"
Şi în confruntările primelor reprezentative, batavii deţin un avantaj net. România a obţinut doar o victorie, în 2007, din 12 jocuri. Singurul succes al echipei noastre a avut loc în preliminariile CE din Elveţia şi Austria, cînd, la Constanţa, Dorin Goian marca în faţa "Portocalei Mecanice" (1-0), iar România reuşea calificarea.

3 victorii a obţinut Steaua în faţa formaţiilor din Olanda. Cu PSV, Heerenveen şi Utrecht

1 singur adversar din România a mai avut Ajax: Poli Timişoara, în Europa League, în sezonul 2009-2010



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.