Liga 1

Doar pe noi ne încurcă iarna! » Cum s-au descurcat echipele din Europa care au avut campionatele suspendate

Steaua şi CFR Cluj au pierdut la acelaşi scor: 0-2

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Cinci ţări al căror campionat a fost întrerupt în ultima perioadă minimum două luni au reprezentante în primăvara europeană, însă doar România a pierdut pe linie.

"Noi n-am mai jucat un joc oficial de peste două luni, în timp ce ei vin din sezon. Pe undeva e logic că am pierdut". Cele două fraze au fost folosite ca scuză la finalul jocurilor de la Amsterdam şi Milano de cei de la Steaua şi CFR Cluj.

Meciurile echipelor noastre au fost doar două dintre cele 12 întîlniri europene din această săptămînă care a opus unei echipe ce provine dintr-o ţară cu campionatul în plină desfăşurare unei formaţii reprezentante a unui campionat întrerupt pe perioada iernii. În aceeaşi situaţie s-au mai aflat alte 4 ţări: Rusia, Ucraina, Belarus şi Cehia. Dar doar pe noi ne-a încurcat lipsa de jocuri oficiale.

România e singura dintre cele 5 ţări care a pierdut cu toate reprezentantele. Asta în ciuda faptului că Liga 1 e competiţia cu cea mai mică întrerupere. Doar două luni şi jumătate, în timp ce toate celelalte 4 ţări au minimum 3 luni de pauză.

Rusia a măturat cu Liverpool şi Atletico Madrid
La polul opus nouă din punct de vedere al rezultatelor obţinute e Rusia, care, avînd 3 echipe în Europa League, a făcut o demonstraţie de forţă şi practic a dus în derizoriu scuza folosită de echipele din Est, că dezavantajul de a nu avea meciuri în picioare e decisiv. Toate cele 3 echipe din Rusia au spulberat adevărate forţe ale continentului. Zenit, Rubin Kazan şi Anji au măturat cu Liverpool, cu Atletico Madrid, deţinătoarea trofeului, şi cu nemţii de la Hannover. Scorul general: 7-1!

BATE stă pe margine 17 săptămîni!
Steaua şi CFR se plîng că n-au avut meci oficial de la jumătatea lui decembrie, însă BATE Borisov e într-o situaţie incredibilă. A terminat campionatul în 2012, pe 25 noiembrie, iar următorul joc în propria competiţie pe acest an va fi abia pe 30 martie! N-a fost însă un impediment pentru ca gruparea din Belarus să joace de la egal la egal cu o echipă de talia lui Ajax, Fenerbahce, să scoată un egal şi să păstreze şanse de calificare la retur.

Zenga, Oli şi Răzvan au putut
Acum, Reghecampf şi Paulo Sergio au invocat lipsa de competiţie, însă în ultimii 8 ani au existat 3 antrenori care au reuşit să treacă peste acest handicap cu echipe româneşti şi să elimine în primul meci din primăvară formaţii aflate în plin campionat. Walter Zenga a eliminat-o pe Valencia în februarie 2005, Cosmin Olăroiu a trecut la pas de Heerenveen peste un sezon, iar Răzvan Lucescu a reuşit să meargă mai departe cu Rapid, în 2005-2006 eliminînd-o pe Hamburg venind direct din pregătiri.

Lucescu s-a plîns şi el
La finalul partidei Şahtior - Borussia Dortmund 2-2, din optimile de finală ale Ligii Campionilor, Mircea Lucescu a acuzat fix acest lucru şi anume că întrecerea internă în Ucraina e întreruptă. "S-a văzut diferenţa de ritm, s-a văzut că Dortmund vine după 4-5 etape jucate la intensitate maximă într-un campionat extrem de puternic cum este cel din Bundesliga", a spus Lucescu. Chiar şi aşa însă, Şahtior a condus-o de două ori pe Borussia şi a fost egalată abia în finalul jocului.

Unii din Est au reuşit pînă la capăt
În ultimul deceniu, au fost formaţii provenite din Est care nu numai că n-au avut un handicap în primele tururi din primăvară din cauza lipsei de competiţie, dar au reuşit chiar să cîştige trofeul Cupei UEFA. ŢSKA Moscova, Zenit şi Şahtior au cucerit trofeul, ultima trecînd peste Tottenham în aceeaşi perioadă în care acum Steaua şi CFR resimt lipsa de partide oficiale.

Steaua '86 n-avea problema asta
În perioada 1985-1989, Steaua a ajuns de 3 ori în primăvara europeană şi de fiecare dată a reuşit să treacă de prima "dublă" jucată la începutul lunii martie. Şi atunci exista o pauză la fel de mare între tur şi retur, în jur de 3 luni. Cu toate acestea însă, Steaua le-a eliminat pe Kuusysi Lahti, în 1986, pe Glasgow Rangers, în 1988 şi pe IFK Goteborg în martie 1989.

ROMÂNIA
- perioada de întrerupere: 2 luni şi jumătate (10 decembrie - 22 februarie)
Ajax - Steaua 2-0
Inter - CFR 2-0

CEHIA
- perioada de întrerupere: 3 luni (26 noiembrie - 23 februarie)
Napoli - Viktoria Plzen 0-3
Sparta Praga - Chelsea 0-1

UCRAINA
- perioada de întrerupere: 3 luni (2 decembrie - 1 martie)
Şahtior - Borussia Dortmund 2-2
Basel - Dnepr 2-0
Dinamo Kiev - Bordeaux 1-1
Newcastle - Metalist Harkov 0-0

RUSIA
- perioada de întrerupere: 3 luni (10 decembrie - 8 martie)
Anji - Hannover 3-1
Zenit - Liverpool 2-0
Atletico Madrid - Rubin Kazan 0-2

BELARUS
- perioada de întrerupere: 4 luni şi o săptămînă (25 noiembrie - 30 martie)
BATE Borisov - Fenerbahce 0-0

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.