Suflul exploziei a deteriorat sălile de sport din oraş, a dus la amînarea partidelor de hochei şi i-a îngrozit pe campionii olimpici sau mondiali din oraşul aflat la graniţa dintre Europa şi Asia.
Buuuuuuum! E un zgomot infernal. "Ce dracu' e asta? Fereşte! Băăăăi, ne bombardează ăştia!". E o voce scăpată pe Internet din îndepărtata Siberie, însoţită de înjurături care mai de care mai groteşti şi sunete de geamuri sparte. Va face imediat înconjurul micilor ecrane din toată lumea.
E ecoul spaimei a peste două milioane de oameni din oraşul rus Celiabinsk şi împrejurimi: ieri dimineaţă, la ora locală 9:20 AM, o ploaie de meteoriţi s-a abătut asupra regiunii din vecinătatea munţilor Ural. Unda de şoc a dărîmat acoperişuri şi pereţi, a spart geamuri şi a rănit peste 1.000 de oameni, dintre care circa 200 de copii. Apocalipsa rusă venea cu două luni mai tîrziu decît presupusa mayaşă!
Meteorit cît un teren de fotbal
Mai întîi, o traiectorie bine definită pe bolta cerească. Nu sîntem în Superman, dar ruşii care merg spre locul de muncă se întreabă dacă este "o pasăre sau un avion". Nici una, nici alta: corpul coboară cu peste 30 de kilometri pe secundă! Urmează bubuituri şi sperieturi, cioburi şi dărîmături. Se află imediat şi cauza: "ploaie de meteoriţi".
Zvonurile sînt că armata rusă a bombardat un meteorit de mărimea unui teren de fotbal, iar bucăţile rezultate au căzut pe sol. Universitatea de Stat din Moscova infirmă: e vorba de un meteorit mare, nedectat, dezintegrat la intrarea în atmosferă.
IMAGINI VIDEO AICI!
Oraş cu performanţe în atletism, hochei, judo
Înfiorarea este depăşită cu greu, bilanţul se face printre grămezile de moloz şi sticlă. Primii răniţi se prezintă de urgenţă la spitale, lumea postează filmuleţe cu simbolul dezastrului, acoperişul şi pereţii distruşi ai uzinei de zinc din Celiabinsk.
Mass-media din Rusia reacţionează prompt, ştirile curg. Nici posturile TV ori site-urile sportive nu ocolesc subiectul: regiunea e recunoscută ca fiind un centru sportiv important, cu performanţe în atletism, hochei sau judo!
Tăieturi, săli afectate, antrenamente anulate
Ministrul sportului din regiunea Celiabinsk, Ivan Serebrenikov, este primul care vorbeşte. E afectat, rîde nervos şi gesticulează: "Eram la biroul meu din minister cînd am văzut firicelul de lumină pe cer. Avionul cu reacţie! Apoi, bum-bum. Bine că n-a murit nimeni!".
Prezintă bilanţul provizoriu. Oameni tăiaţi pe mîini, toate geamurile sparte şi obiecte distruse la sala de atletism UralGUFK. Porţi, uşi şi pereţi distruşi la sala de hochei "Traktor", geamuri sparte la sala de judo şi la arena de hochei "Fulgerul Uralului". Bineînţeles, toate antrenamentele de azi şi mîine anulate!
Meci de hochei amînat
Oraşul are mai multe echipe de hochei. Una dintre ele, "Urşii Polari", evoluează acasă, chiar a doua zi, pe patinoarul "Traktor". Meciul este amînat pînă duminică, iar jucătorii, care se aflau la antrenament, pleacă acasă. Se va juca pe un alt patinoar, al concitadinei "Mecel".
Şi fotbaliştii sînt afectaţi. "La cîteva secunde după explozie, am pus mîna pe telefon şi am sunat jucătorii. Din fericire, nu avem răniţi grav. Iniţial, ne-am speriat că a explodat uzina chimică", povesteşte Pavel Minaev, ofiţerul de presă al echipei FK Celiabinsk (liga 3), pentru SovSport.
Spaima unei campioane olimpice
Afectată este şi familia unei campioane olimpice de la Londra, Maria Savinova, medaliată cu aur în proba de 800 m. Originară din Celiabinsk, loc în care a copilărit şi crescut, atleta se afla la Moscova, aşa că evenimentul a împietrit-o: "Am fost disperată! Mi-am sunat repede mama, care este acolo. Mi-a spus că toate geamurile au sărit în stradă! Nepoţelul meu era la ora de sport şi a trăit un adevărat coşmar. E groaznic, vreau să merg acasă", a conchis campioana.
Amintiri cu Tunguska
Evenimentul de ieri nu e singular în istoria Rusiei. Cel mai cunoscut caz de cădere a unui meteorit în ultimele secole a avut loc tot în Siberia, la Tunguska. Pe 30 iunie 1908, o explozie uriaşă cauzată de căderea unui meteorit de circa 100 m diametru a pus la pămînt 2.000 de kilometri pătraţi de pădure. Întîmplarea de acum un secol este considerată cel mai dur impact din istorie, fiind de 1.000 de ori mai puternică decît explozia bombei nucleare de la Hiroshima!
S-a descoperit craterul
Una dintre bucăţile din meteoritul care a creat teroare a căzut la 80 de kilometri de oraşul Satka, în imediata vecinătate a unui lac. Craterul are un diametru de 6 metri. Sînt zvonuri că alte două bucăţi de meteorit au fost găsite în regiunea Cerbakul, la 100 de kilometri distanţă de Celiabinsk.
Meteoritul se vinde pe net :)
Ştirea că bucăţi din meteorit au căzut în jurul localităţii Celiabinsk au stîrnit vîlvă şi pe site-urile de vînzări online. Astfel, cîteva persoane au pretins că deţin bucăţi din meteorit şi le-au scos la vînzare! "Vînd bucăţi meteorit găsite la marginea raionului Baimaksky. Ieftin şi negociabil. Poze mai tîrziu", suna unul dintre anunţuri.
Ce este un meteorit
Meteoriţii sînt obiecte de provenienţă extraterestră ajunse pe suprafaţa Pământului sau bucăţi desprinse din corpuri cosmice. De obicei, în urma ciocnirii dintre asteroizi (corpuri cereşti mai mici decît planetele) se formează un meteoroid; orice meteoroid care nu se arde complet pînă la coliziunea cu Terra este denumit meteorit.
"Nu sînt acasă, ci la Soci, la pregătire. Am fost şocat cînd am auzit ştirile, am pus repede mîna pe telefon şi am vorbit acasă. E groaznic, nu mi-am revenit încă" (Kiril Denisov, vicecampion mondial judo şi loc 4 Londra 2012)
"Victoriile tuturor celor trei echipe din Rusia în Europa League joi seară - Anji, Rubin şi Zenit - au făcut un dezechilibru la nivel cosmic" (glumă din cotidianul rus "Narodnaia Gazeta")
"Totul a fost neanunţat, nimeni nu ştia că oraşul va fi lovit de meteoriţi. Totuşi, dacă mă gîndesc mai bine, cred că se crea o panică generală dacă lumea ar fi fost anunţată" (Maria Savinova, campioană olimpică la 800 m)
"Meteoritul a zburat undeva la 100 de kilometri deasupra oraşelor Ekaterinburg şi Celiabinsk, fiind vizibil de la sute de kilometri distanţă, inclusiv din Kazahstan. A explodat în aer. Avem un precedent în 1947, meteoritul Sihote-Alin" (Viktor Groceovski, om de ştiinţă rus)
"Nu numai economia este vulnerabilă, ci întreaga planetă! Sper că pagubele materiale şi de vieţi omeneşti nu sînt însemnate" (Dmitri Medvedev, premierul Rusiei)
10 tone cîntărea meteoritul care s-a dezintegrat deasupra Celiabinskului
20.000 de persoane au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe locuitorii din zona afectată
Altfel despre Celiabinsk
- oraş aflat la est de munţii Ural, la 1.800 de kilometri de Moscova. Populaţie: 1.130.000 locuitori
- În timpul celui de-al doilea Război Mondial, cunoscut popular drept Tankograd datorită producţiei de tancuri T-34 şi lansatoarelor de rachete Katiuşa
- În 1957, al treilea cel mai serios accident nuclear din istorie (după Cernobîl şi Fukushima, dezastrul de la Kîştîm) a avut loc la 100 de kilometri de oraş
- Oraşul şi regiunea Celiabinsk au fost închise pentru străini din anii '80 pînă în 1992 după un accident de tren
{{text}}