Cupa Romaniei

Dezvăluire după 25 ani despre decizia lui Valentin Ceauşescu: "Scoate echipa, ăştia ne omoară cu zile!"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cătălin Popescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Corneliu Vadim Tudor vine cu dezvăluiri despre finala Cupei României din 1988, atunci cînd Steaua a ieşit de pe teren în meciul cu Dinamo


La finala Cupei României din 26 iunie 1988, Lăcătuş a deschis scorul în prima repriză, iar Răducioiu a egalat în minutul 88. Problemele au început în minutul 89, cînd Balint a înscris din centrarea lui Hagi, dar tuşierul George Ionescu avea fanionul ridicat, reuşita fiind anulată.

Bumbescu şi Iovan s-au năpustit către tuşier, iar coechipierii i-au urmat, cel mai vehement fiind Lăcătuş. Ionescu a fost îmbrîncit, dar antrenorul Iordănescu a intervenit şi a calmat spiritele. În meleul format, Tudorel Stoica a rupt fanionul, iar Bumbescu şi Piţurcă şi-au aruncat tricoul. Valentin Ceauşescu a făcut un semn de la tribuna oficială, iar Tică Dănilescu, pe atunci vicepreşedintele secţiei de fotbal de la Steaua, a traversat terenul, a urcat în lojă, s-a întors pe teren şi a transmis echipei mesajul: "Gata, ieşim de pe teren!". În acel moment, jucătorii au plecat spre vestiare.

"Valentin se cam codea!"
Acum, după 25 de ani de la acel eveniment, Corneliu Vadim Tudor, cel care a fost prezent la meci alături de Valentin Ceauşescu, a dezvăluit la Contraatac, la GSP TV, că sugestia ca Steaua să iasă de pe teren i-a aparţinut.

"După ce arbitrul a anulat un gol perfect valabil al Stelei, i-am spus textual lui Valentin Ceauşescu să scoată echipa de pe teren. Ce, eu am faţă de om care minte? I-am spus clar că nu se mai poate cu miliţia şi cu securitatea. Ăştia ne omoară cu zile. Valentin se cam codea, nu prea voia", a precizat Vadim.

Insistenţele acestuia s-au îndreptat imediat către generalul Ilie Ceauşescu, care se afla lîngă cei doi: "I-am zis lui Ilie: «Nea Ilie, implică-te şi dumneata şi apără-i pe băieţi! Este crimă şi pedeapsă! Mi-e milă de copiii ăştia că-şi rup oasele pe teren şi pentru gloria României şi Ministerul de Interne îşi bate joc de ei!». Şi-atunci le-a făcut Valentin semn, pentru că doar de el ascultau băieţii. Au ieşit de pe teren şi aia a fost!".

"Implicarea la echipă a adus succese"
Corneliu Vadim Tudor a confirmat şi implicarea lui Valentin Ceauşescu la formarea echipei: "El a avut o mare contribuţie în afirmarea echipei Steaua. Valentin s-a implicat în formarea echipei la meciuri şi asta a fost foarte bine! Gîndiţi-vă că Steaua a cîştigat Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, a mai jucat o semifinală şi încă o finală de Liga Campionilor, pierdută la Barcelona, cu AC Milan. Valentin se implica şi foarte bine a făcut, nu avea valeţi, dar Ienei şi Iordănescu l-au ascultat în deciziile pe care el le-a luat".

"Am mai vorbit cu Valentin Ceauşescu, dar niciodată despre episodul de la finala Cupei! Eu mereu l-am apărat şi ştie toată lumea că el a fost închis pe nedrept!"
Corneliu Vadim Tudor

"Steaua a devenit Steaua prin venirea lui Boloni şi prin ascensiunea lui Lăcătuş. Hagi a venit mai tîrziu, cînd echipa era deja formată. E nevoie de bani să faci o astfel de echipă"
Corneliu Vadim Tudor


Comunicat pro-Steaua în ziarul Sportul
La două zile de la terminarea meciului Steaua-Dinamo, pe 28 iunie 1988, pe prima pagină a ziarului Sportul a fost publicat un comunicat în legătura cu desfăşurarea finalei Cupei României: "Comisia stabilită pentru analizarea desfăşurării finalei Cupei României la fotbal dintre echipele Steaua şi Dinamo a considerat că al doilea gol marcat de Steaua, validat iniţial de arbitru şi ulterior anulat, a fost înscris în condiţii perfect regulamentare. Biroul Comitetului Executiv a stabilit că Steaua a cîştigat finala Cupei României cu 2-1". După Revoluţie, Steaua a renunţat la trofeu, iar Cupa României din acel an nu este atribuită nici unei echipe.

FINALA CUPEI ROMÂNIEI
Stadion: "23 August"
Steaua - Dinamo 2-1
Au marcat: Lăcătuş (27), Balint (90) / Răducioiu (87)
Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu - L. Bălan, T. Stoica, Gh. Popescu, Hagi - Lăcătuş, Piţurcă (Balint 52). Antrenor: Anghel Iordănescu
Dinamo: Moraru - Mihăescu (Movilă 45), Rednic, Andone, Varga - Lupu, Lupescu, Mateuţ, Orac (Răducioiu 82) - Vaişcovici, Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu
Arbitru: R. Petrescu. Asistenţi: G. Ionescu, Gh. Constantin
Spectatori: 45.000

Dezvăluire după 25 ani despre decizia lui Valentin Ceauşescu
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.