Omul care a avut tot judeţul la picioare pe durata mandatului de primar ('96-'04) i-a lăsat ca misiune actualului şef de la FCM, Daniel Scînteie, să recupereze cei 800.000 de euro pentru care se judecă cu Steaua de aproape doi ani. E finalul tulburei epopei politico-sportive a unui tip controversat care a marcat perioada postrevoluţionară
Ştirea a bulversat, ieri dimineaţă, lumea politică şi sportivă, deşi nu era un secret că Dumitru Sechelariu (54 ani) trece printr-o perioadă delicată: fostul primar al Bacăului (1996-2004) şi patron al clubului FCM s-a stins la spitalul AKH din Viena, la ora 8:30. Ar fi împlinit 55 de ani pe 14 iulie.
Cauza morţii nu a fost comunicată în mod oficial, dar surse apropiate familiei vorbesc despre un cancer pulmonar care l-ar fi răpus pe omul ce visa la sfîrşitul anilor '90 să ducă gruparea moldavă în Liga Campionilor. "Cel mai probabil, decesul a intervenit în somn. Niciodată nu şi-a închipuit că viaţa lui se poate încheia aşa", a punctat, pentru România TV, avocata lui Sechelariu, Nicuţa Câţu.
Şef de sală de jocuri înainte de '89
Seche a apărut în prim-planul vieţii publice la scurt timp după evenimentele din '89, care l-au prins cu mulţi bani puşi la saltea. Înainte de Revoluţie, gestionase, împreună cu un italian, o sală de jocuri de noroc, făcuse, ilegal, taximetrie privată în Bacău şi lucrase ca mecanic de încercare la IDMS, după cum a explicat într-un interviu pentru "Adevărul" în 2011.
Baron de Bacău
Valurile politice l-au purtat în PSD şi PNG, a cîştigat, în '96, postul de primar al Bacăului ca independent, devenind un veritabil baron local: a interzis comerţul stradal spre a face loc magazinelor sale "Selena", şi-a pus mama, fostă taxatoare, în fruntea transportului public local controlat de firmele sale, a intrat în combinaţii dubioase cu spaţii comerciale şi terenuri. Una dintre afaceri i-a adus şi 42 de zile de arest, în 2005, într-o anchetă DNA.
Hrebe l-a adus în fotbal
În fotbal a intrat în '92, cînd a preluat clubul din Bacău, aflat şi acum în proprietatea sa, dar exclus din actuala ediţie a L2 după două neprezentări consecutive. Legenda spune că Viorel Hrebenciuc, adevăratul tartor al judeţului, l-a împins către balonul rotund. Iar în cele 12 sezoane petrecute cu echipa în Liga întîi a prins de două ori locul 5 ('97, '99) şi a marcat campionatul cu două victorii epice: 1-0 cu Dinamo ('93) şi 5-1 cu Steaua ('96), ambele în Capitală.
Clauza care acţionează şi după moarte
Iar ultima dorinţă înainte de a se stinge a venit tot din fotbal: potrivit Realitatea TV, i-a lăsat cu limbă de moarte actualului şef de la FCM Bacău, Daniel Scînteie, să se lupte pentru cei 800.000 de euro pe care trebuie să-i primească de la Steaua pentru Eugen Baciu. O clauză din contractul de transfer prevedea că roş-albaştrii sînt obligaţi la această cotă dacă jucătorul devine liber. Becali i-a reziliat angajamentul lui Baciu după 7 sezoane petrecute în Ghencea. Dosarul e pe rolul Tribunalului de la Lausanne, după ce Bacăul a cîştigat la TAS.
4 copii are Dumitru Sechelariu: Doru (20 ani), din a doua căsătorie, şi trei fete din actualul mariaj, Ema, Dora şi Mara, iniţialele lor dînd numele Academiei de Tenis din Bacău, EMD
1998 e anul în care FCM Bacău a cîştigat Cupa Ligii, singurul trofeu din "era Sechelariu"
13 meciuri consecutive fără înfrîngere în campionat a înregistrat FCM Bacău în sezonul '98-'99, ajungînd atunci în Top 5 la acest capitol în Europa
15 înfrîngeri consecutive a avut FCM Bacău în campionatul '05-'06, ultimul din "era Sechelariu" în prima ligă
A vrut să-şi vadă fiul în F1
Dumitru Sechelariu a scos din buzunar milioane de euro pentru visul de a-l duce pe fiul său, Doru, pînă în F1, construind inclsuiv un circuit de karting la Bacău, pentru pregătirea juniorului. Băiatul a început să concureze de la 10 ani în competiţiile de karting şi auto, a ajuns în formula BMW Europa ('08, '09), dar a renunţat la carieră în 2011.
I-a pierdut la poker pe Goian, Lovin şi Baciu
Unul dintre episoadele celebre din lumea fotbalului lui Sechelariu s-a petrecut în 2004, cînd patronul Bacăului a avut o celebră partidă de poker cu Gigi Becali, Adrian Porumboiu şi Gheorghe Ştefan. Golit de bani, Seche ar fi mizat pe dezlegările lui Goian, Lovin şi Baciu, pe care i-a pierdut în acea seară la masa de joc! Cei trei au ajuns ulterior în Ghencea pe sume modice.
"A fost o persoană deosebită. Ce vorbeam, aşa făceam, calitate greu de găsit la patronii de cluburi din România. Am petrecut o perioadă frumoasă la Bacău şi am numai amintiri frumoase cu dînsul"
Florin Prunea, fost portar FCM Bacău
"Mi-a fost ca un frate. Am vorbit acum trei zile, era optimist în privinţa stării lui de sănătate. Am sperat că la Viena se va găsi o soluţie, deşi starea nu era deloc bună. Dispare primul investitor în fotbal. E omul care a propus acel moment zero al curăţeniei în fotbal"
Gheorghe Chivorchian, fost preşedinte FCM Bacău
"Dumitru Sechelariu a marcat din plin viaţa fotbalistică din urbea lui Bacovia în perioada post-revoluţionară, avînd un aport însemnat la evoluţia şi la succesele fotbalului băcăuan. Îndurerată, FRF îşi exprimă regretele faţă de tragicul eveniment, transmiţînd condoleanţe familiei îndoliate"
Comunicat FRF
"A plătit tribut unei vieţi total dezordonate. A crezut că este nemuritor. Visa să ajungă preşedintele României. Sînt oameni care se cred Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrîn, aşa a fost şi el. A făcut totuşi lucruri foarte frumoase pentru Bacău"
Ioan Becali, impresar
{{text}}