Liga 1

Au pierdut 1,7 milioane euro! » Primăria sectorului 6 e printre marii păgubiţi dintre creditorii Rapidului

Mănescu a ieșit anul trecut primar pe listele USL. El e vicepreședinte PNL și șef al filialei PNL sector 6 // Foto: Libertatea

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Finanţele Publice Locale aveau de recuperat mai mult de 15 milioane de lei de la club, dar insolvenţa a redus suma la mai puţin de jumătate.

Pe lîngă fotbalişti şi alţi angajaţi, şi Primăria sectorului 6 e printre "victimele" insolvenţei Rapidului. Instituţia apare în lista creditorilor clubului. S-a înscris cu o creanţă de 15.335.430 lei, din care Cristina Andronache, administratorul judiciar desemnat, a admis doar 7.309.357 lei.

Deci primăriei îi revine mai puţin de jumătate din suma pretinsă şi circa 1,7 milioane de euro s-au pierdut! De unde provin banii? "E vorba despre impozitul pe stadionul Giuleşti, care n-a fost plătit ani de zile", a explicat Constantin Zotta, fostul preşedinte al clubului.

Contactat pentru a comenta situaţia, primarul Rareş Mănescu, ales în 2012 în locul lui Cristian Poteraş, nu a răspuns iniţial apelului, apoi a sunat după ce fusese înştiinţat printr-un sms despre subiectul discuţiei, inclusiv despre valoarea creanţei instituţiei pe care o conduce. A rezultat următorul dialog:

- Am primit mesajul dumneavoastră. Am întîrziat un pic cu telefonul pentru că acum sînt cu directorul economic lîngă mine, am vrut să mă informez întîi.

- Voiam să vă întrebăm care este sursa acestei datorii a Rapidului către primărie?
- Nu ştim de unde provin sumele acelea. Cît aţi zis? 7 milioane de lei?

"Ohoo, atîţia bani?!"

- Da, creanţa pretinsă a fost de peste 15 milioane de lei şi administratorul judiciar a admis doar un pic peste 7 milioane.
- 15 milioane? Şi 7 milioane are clubul să ne dea nouă?! Ohoo! Dar de unde să fie atîţia bani?!

- Asta era întrebarea pentru dumneavoastră!
- Ar putea să fie impozite, dar din impozite neplătite să se ajungă la 15 milioane, cît aţi zis c-a fost suma înscrisă, mi se pare imposibil! Mai bine lăsaţi-mă să verific exact şi revin cu un telefon.

Primarul a sunat după aproape o oră.
- Noroc cu presa, că ne mai informează şi pe noi că avem bani de recuperat!

- Deci vi s-au confirmat sumele? Aţi aflat şi de ce are primăria de recuperat bani de la Rapid?
- Într-adevăr, Finanţele Publice Locale aveau un proces cu clubul Rapid pentru impozite şi taxe neplătite, un proces început în 2005, pentru suma de 15.657.895 de lei.

- Dar administratorul judiciar a aprobat acum doar 7,3 milioane de lei. Deci primăria a pierdut banii?
- Da, s-au pierdut, aşa e, fiindcă e diferenţă între 15 milioane şi 7 milioane. Dar era vorba şi despre penalităţi aplicate datoriei la care ajunsese Rapidul în momentul procesului, penalităţi care probabil s-au tăiat şi aşa s-a ajuns la suma aceasta, de 7 milioane de lei. Dar de unde aveaţi sumele pe care mi le-aţi zis? Clubul e în executare?

- E în insolvenţă şi lista creditorilor e publică.
- Am înţeles.

Taher şi jucătorii contestă
Dacă Primăria sectorului 6 a acceptat pierderea, Fathi Taher, clubul Corvinul Hunedoara şi nouă fotbalişti au contestat în instanţă deciziile administratorului judiciar. Taher solicitase 21,6 milioane de lei în numele fiicei sale şi 6 milioane de lei în numele unei firme, dar nici una dintre creanţe nu i-a fost admisă. Cum n-a fost acceptată nici creanţa Corvinului, de 3,1 milioane de lei.

Jucătorii contestă faptul că li s-au înregistrat creanţe chirografare, nu creanţe salariale. Acestea din urmă au prioritate, potrivit legii insolvenţei, deci fotbaliştii ar recupera banii mai repede. Cei nouă contestatari sînt: Surdu, Burcă, Duarte, Roman, Oros, Herea, I. Voicu, Grigorie, Alex Ioniţă.

4,9 la sută din valoarea totală a datoriilor Rapidului o reprezintă cea către Consiliul Local sector 6

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.