International   •   CFR Cluj - Inter Milano   •   CFR CLUJ - INTER, JOI, ORA 20:00, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1, DOLCESPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Dominique Antognoni oferă Clujului reţeta cu care italienii pot fi învinşi: ”Verticalizări, presing şi viteză”

În tur, francezul Maah l-a depășit în cîteva rînduri în viteză pe Kovacici, însă n-a fost de ajuns ca ardelenii să marcheze măcar o dată // Foto: Lorand Vakarcs

Articol de Dominique Antognoni   —  miercuri, 20 februarie 2013

Ziaristul român ce trăieşte de două decenii în Italia are cinci sfaturi pentru ardeleni pentru a recupera acel 0-2 din tur. Trupa lui Paulo Sergio poate profita de amneziile şi lacunele milanezilor mizînd pe joc din prima, învăluiri şi ritm.

OK, sîntem de acord, CFR nu are calitatea superlativă a jucătorilor Fiorentinei. Pizzaro, Aquilani, Jovetici, Valero, Quadrado, Ljajici sînt absolut fabuloşi cînd pasează în viteză şi cînd joacă fără balon, cînd se demarcă şi cînd inventează acţiuni ca la PlayStation.

Nu dau puncte de referinţă, nu joacă cu mingi lungi, se joacă maximum din două atingeri. Nu-i o întîmplare că Montella e amic cu Guardiola. Nu-i o întîmplare că sezonul trecut Catania era considerată Barcelona Italiei, iar acum e rîndul Fiorentinei: amîndouă antrenate de fostul atacant al Romei.

Ideea e clară: Inter, cum de altfel am explicat şi s-a demonstrat în partida tur, are multe puncte slabe: lentă, previzibilă şi greoaie. Poate fi eliminată? Evident, deşi e foarte greu să marchezi cel puţin două goluri şi să nu încasezi vreunul. Dar ar fi păcat ca trupa lui Paulo Sergio să nu încerce să învingă, profitînd de amneziile şi lacunele milanezilor.


Cîteva sugestii? Ritm, verticalizări, presing, învăluiri, joc din prima.

1. Jucătorii Clujului nu trebuie să ţină în manieră exagerată mingea, ci să joace vertical, încercînd să provoace erorile defensive ale italienilor. La Milano au fost ca o grupă de şcolari disciplinaţi care nu voiau să deranjeze prea mult şi, mai ales, n-au surprins cu nimic echipa lui Stramaccioni. Acum e nevoie de un joc fluid, rapid, vertical, pentru ca mijlocaşii Interului să fie eliminaţi din joc, iar mingea să ajungă repede în preajma careului.

Combinaţii în viteză, fără a da puncte de referinţă, mai ales în atac: Juan şi Ranocchia nu-s în formă, unu contra unu pierd multe dueluri, brazilianul avînd amnezii înspăimîntătoare. Ar fi o eroare să joci cu un atacant puţin mobil. Montella a decis să îl lase pe bancă pe Toni şi să înceapă meciul cu Jovetici şi Ljajici, care joacă amîndoi din maximum două atingeri, în afara careului, provocînd dureri de cap celor doi fundaşi centrali, practic neputincioşi, pentru că nu se puteau lipi de cei doi atacanţi.

2. În meciul tur, băieţii lui Sergio au părut prea "cuminţi", au făcut puţine faulturi (20). Ar trebui să înceapă în mod agresiv, însă nu frenetic şi să plece de la ideea că Interul nu-i o echipă puternică fizic. Alvarez, Kovacici, Cassano şi Palacio nu sînt luptători, dispar cînd jocul devine dur. Unicul care ştie să atingă mingea e Kovacici (golul 2 contra Clujului se datorează libertăţii avute la mjlocul terenului).


Marcat strîns (cum se întîmplă mereu cu Pirlo) înseamnă, practic, să stingi lumina în casa Interului, ceilalţi greşesc mereu pasele.

În plus, nu se apără niciodată cu 10 jucători pentru că cei din atac sînt statici, nu ajută mijlocul terenului (Cassano şi Palacio nu se întorc deloc). Mijlocaşii şi fundaşii vor fi lăsaţi singuri, în zona centrală a terenului nu se creează densitate, se intră des în confuzie.

Benzile sînt punctul nevralgic cînd atacul merge pe învăluiri, pentru că nimeni nu dubleaza marcajul.

3. Evident, Fiorentina are jucători de valoare mondială, greu de imitat, de acord. Dar ideea de bază e că Inter suferă enorm la presingul adversarilor, mai ales cînd balonul îl au fundaşii. CFR să pună presiune, să atace sus, în preajma careului, mai ales să nu se retragă cînd pierde mingea şi să ramînă pe poziţii!

Între altele, aşa şi-a dezvoltat Guardiola jocul năucitor, grupîndu-i pe toţi în jurul adversarului care are mingea, pentru a o recupera rapid şi a-l obliga să greşească. Montella a copiat de la fostul său coechipier la Roma, CFR poate s-o facă? Golurile doi şi trei ale Fiorentinei au venit la fel: balon recuperat sus, Inter nepregătită, spaţii lăsate libere.

4. Inter va impune tactica clasică a echipelor din Italia, să "adoarmă" partida, să impună ritmul pe care îl preferă şi, mai ales, să taie elanul celorlalţi, încercînd să ajungă în minutul 90 fără să rişte prea mult (probabil vor evolua cu un singur atacant plus Alvarez, pentru a aglomera partea centrală a terenului).

Cînd vrei să ataci, iar adversarul îţi "stinge" elanul, riscul e să te descurajezi, să-ţi pierzi răbdarea, să te enervezi. Dacă nu vor cădea în capcană, clujenii îi pot pune în dificultate pe nerazzurri, care foarte des se dezorganizează şi se apără prea aproape de poarta lui Handanovici: la Firenze se juca practic la marginea careului oaspeţilor, inevitabil să fie dominaţi. Ultima jumătate de oră va fi determinantă, pentru că Inter îşi termină bateriile foarte rapid.

5. Absenţa lui Milito nu numai că limitează echipa în faza de atac, dar şi în cea defensivă. Diego aproape întotdeauna respingea cu capul baloanele în propriul careu, cînd adversarul executa loviturile libere: se poziţiona pe colţul scurt. Acum numărul celor înalţi e cu adevărat foarte redus: Juan, Ranocchia, Guarin şi eventual Cambiasso, care reuşeşte cu experienţa să suplinească lipsa de centimetri. Ştie exact unde va ajunge mingea, dar dacă în careu sar 6-7 jucători nu poate face minuni.

12,00 e cota oferită de William Hill pentru o victorie a Clujului cu 2-0 joi seara, scor ce ar duce meciul în prelungiri. Un 3-0 are cota 23,00

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.