Steaua - Chelsea

Portretul viitoarei adversare a Stelei: Fără şanse la titlu, un manager contestat de suporteri, evoluţii contradictorii

Englezii nu reuşesc să-l blocheze pe Lafata (stînga), jucătorul Spartei Praga, care deschide scorul pe Stamford Bridge // Foto: Reuters

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

După ce a cîştigat Liga, primăvara trecută, echipa miliardarului Roman Abramovici a intrat pe o spirală descendentă.

Hazard pe bancă, Lampard şi Ivanovici în tribună. Condusă din minutul 17 cu 1-0, salvată în prelungiri (90+2) de mijlocaşul belgian introdus la jumătatea reprizei secunde. Fernando Torres, dezastru, managerul Benitez huiduit din nou de fani. Aceasta a fost Chelsea, joi seară, în returul din "16-imi" cu Sparta Praga (1-1, 1-0 în prima manşă).

Ruşinea din Ligă
E doar o partidă, dar spune multe despre starea adversarei Stelei în "optimi" (7/14 martie). Chelsea din acest sezon e umbra trupei care a cîştigat primăvara trecută Champions League. Declinu-i evident peste tot. În campionat, unde se află la 16 puncte de liderul Man. United, dar şi în Europa, unde a dispărut de pe radarul Ligii încă din faza grupelor. O ruşine pe care n-a mai păţit-o pînă acum nici o cîştigătoare a trofeului!

"Vîrf" bont
Patronul Roman Abramovici le-a dat cu piciorul unui Anelka, unui Drogba, ivorianului deşi i-a cîştigat finala de la Munchen, în ideea de a-i face loc în echipă lui Fernando Torres. Rezultatul? "Vîrful" pe care a dat 58,5 milioane de euro în ianuarie 2011 întîrzie să dea satisfacţie. Ultimul lui gol, şi singurul în acest an, datează din ianuarie!

În război cu suporterii
Şi nu-i singurul autogol pe care l-a marcat miliardarul rus. În noiembrie, cînd l-a concediat pe managerul Roberto Di Matteo, şi-a pus suporterii în cap angajîndu-l în locul acestuia pe Rafa Benitez. Un antrenor care, datorită trecutului său la rivala Liverpool, a fost primit din start cu huiduieli pe Stamford Bridge.

Acelaşi trend
Abramovici a mizat pe faptul că Benitez, cunoscut drept un bun tactician, va reuşi să stabilizeze echipa, s-o readucă în lupta pentru titlu. N-a reuşit. Parcursul albaştrilor a rămas în acelaşi trend, sinusoidal. Şi cînd spaniolul e nevoit să odihnească şi din jucători, cum s-a întîmplat cu cehii, iese în evidenţă subţirimea valorică a lotului. Cu toate astea, căpitanul Terry e optimist: "Sîntem foarte dezamăgiţi că am părăsit Liga, iar marţea şi miercurea stăm în faţa televizorului. Dar asta trebuie să fie o motivaţie suficientă pentru a cuceri Europa League".

ECHIPA-TIP
Cech - Ivanovici, Terry, Cahill, Ashley Cole - Mikel, Lampard - Ramires, Hazard, Mata - Torres
Manager: Rafa Benitez

386,7 milioane euro e valoarea de piaţă a actualului lot de jucători ai lui Chelsea, conform transfermarkt.de. Efectivul Stelei e evaluat la 41,2 milioane

0-0 şi 1-2 au fost rezultatele CFR-ului în "dubla" cu Chelsea din grupele Ligii, ediţia 2008-2009

3 e locul pe care-l ocupă Chelsea în ierarhia Premier League, la 16 puncte de liderul Man. United

10 meciuri fără eşec acasă are Chelsea în Europa. Ultima înfrîngere: 0-1 cu Man. United, în aprilie 2011, în Ligă

10 partide consecutive cu gol marcat are Chelsea pe Stamford Bridge în cupele europene

"Faptul că Steaua a întors acel 0-2 de la Amsterdam şi s-a calificat demonstrează că acasă e un adversar redutabil. Vom avea un meci greu la Bucureşti" (Ryan Bertrand, fundaş Chelsea)

"Vom aborda partidele cu Steaua cu maximă seriozitate pentru că întîlnim o echipă periculoasă" (Rafa Benitez, manager Chelsea)

Chelsea financiar
Venituri: 322,6 milioane euro
- vînzări de bilete: 96,1 milioane euro
- merchandising: 87,1 milioane euro
- drepturi TV: 139,4 milioane euro
Buget: 300 milioane euro


Steaua - Chelsea din optimile Europa League se va juca pe 7 martie la Bucureşti şi o săptămînă mai tîrziu la Londra.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.