Braşoveanul, care a încheiat concursul pe locul 5, patinează pe muzica din filmul "Lawrence al Arabiei", s-a pregătit timp de un an de zile în Germania şi a fost aproape să se lase de sport după o accidentare.
O săritură triplă. Încă una. Şi încă una! Publicul din Poiană e în delir, steagurile României flutură, chiotele reuşitelor nu contenesc. Pe gheaţă e cel mai mic participant al ţării la FOTE, Cătălin Dimitrescu, 14 ani!
Evoluţia e curată, antrenorul Marius Negrea e mulţumit, îi reproşează doar că a fost puţin prea lent la cîteva execuţii. Urcă pe 1 în clasamentul intermediar, va termina pe 5, însă reuşeşte cea mai bună clasare din istoria ţării la proba de patinaj din cadrul FOTE!
Puştiul, cursurile şi calendarul
În tribune, părinţii lui Cătălin aplaudă încîntaţi. Tatăl său, Bogdan, aleargă primul să îl felicite. E rezultatul fericit al unei munci începute la 4 ani! "Atunci l-am dus prima oară să alunece", începe părintele. "Avea voinţă încă de atunci, după doar o oră de patinaj nici măcar nu se clătina!".
Peste un an, a văzut şi patinatori "adevăraţi". I-a plăcut atît de mult, încît l-a rugat pe tatăl său să îl ducă la cursuri: "Era de Revelion. A aflat că va începe totul pe 10 ianuarie. Atît mi-a trebuit! Mă întreba zilnic cînd pică 10, aşa că i-am luat un calendar ca să taie zilele rămase!".
Colindător în Elveţia
A luat startul la LPS Braşov, antrenoare fiindu-i Olga Nagy. "Primul concurs l-a avut la 7 ani şi jumătate. Se credea atît de bun încît a terminat ultimul!", rîde părintele. De la 8 ani a ajuns şi la lotul României. "A ieşit des şi din ţară. De exemplu, la Verbier, în Elveţia, într-un campus. Apoi, cu domnul Negrea, în apropiere, la Flims".
Un an în Germania
Între 2008 şi 2009, un an întreg, s-a pregătit în sudul Germaniei, la Ravensburg. Intervine şi micuţul: "Mă antrenam de 3 ori pe zi. Dimineaţa - teme, apoi şcoală pînă pe la ora 12. Urma patinajul, iar seara culcat repede, eram epuizat!". Însă oboseala i-a fost răsplătită.
Au venit primele rezultate internaţionale! "Mai întîi locul 1 la Oberstdorf, într-o competiţie prenovice. Apoi, la Stuttgart, un loc 7, însă într-un concurs în care au participat şi copii de 17 ani!". Familia l-a însoţit în străinătate. "Ne-am sacrificat pentru el. Am renunţat la serviciu. Am revenit peste un an", spune tatăl.
Accidentare şi descătuşare
La Braşov n-a mai avut condiţiile din Germania, dar n-a fost o piedică. "A cîştigat ultimele ediţii ale campionatelor naţionale şi ale Cupei României", spune tatăl. A venit însă şi un moment delicat. Accidentare la genunchi, după "prea multe rotaţii". S-a recuperat miraculos la Braşov. "Ne-au zis medicii că se reface prin sport. Fără operaţie. Cine ştie?, dacă îl operam, poate nu mai putea patina" e răsuflarea uşurată a tatălui.
Copilul alunecă pe muzica din "Lawrence al Arabiei" la liber şi pe "Fight for freedom" la programul scurt. Dimitriu senior conchide: "Muzica e exact imaginea lui: descătuşare după accidentare!".
Elev Model
Puştiul este elev în clasa a 8-a la Liceul Teoretic "Johannes Honterus" din Braşov. Face 5-6 ore de patinaj pe săptămînă, însă are timp şi de şcoală: "Nu mi-e frică de testele din vară. Am media 9,30, nu mi-e teamă deloc!".
Pregătire cu un as al patinajului
Dimitrescu a avut parte de lecţii de la un patinator de top 10 mondial, belgianul Kevin van den Perren, chiar în ţara acestuia! "E mare de tot", la fel ca favoriţii săi. "Stephan Lambiel îmi place datorită piruetelor, Pluşenko pentru sărituri, iar Takahashi mi se pare cel mai artist", spune tînărul.
133,31 puncte a totalizat Dimitrescu: Pitkeev, cîştigătorul, a avut cu 43 mai multe
150 de centimetri măsoară Cătălin, fiind născut pe 13 aprilie 1998
"Mai avem nevoie de un coregraf la lot. Băiatul stă bine la tehnică, dar duce lipsă de un program care să îl trimită pe podium" (Bogdan Dimitrescu, tatăl lui Cătălin)
"E o mîndrie că sînt cel mai tînăr din lotul României la FOTE. Puteam fi şi din toată competiţia, însă rusul Pitkeev, cel care a cîştigat, e cu o lună mai mic decît mine" (Cătălin Dimitrescu)
{{text}}