Sporturi   •   Auto   •   AUTO

Gata cu Bulgaria! » Românii nu vor mai putea să îşi înmatriculeze maşinile în ţara vecină

Poliţia pregăteşte legi aspre pentru şoferi: Dacă nu plăteşti amenda timp de 90 de zile, rămâi pieton

Articol de Valentin Damian   —  marţi, 26 februarie 2013

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă anunţă că maşinile înmatriculate în ţara vecină, dar aflate în proprietatea cetăţenilor români pot fi conduse doar 30 de zile pe teritoriul României.

Sunt cîteva mii de maşini cu numere de Bulgaria care circulă pe şosele româneşti. Nu sînt turişti în ele, ci cetăţeni români care au găsit o variantă convenabilă lor atunci cînd şi-au înscris maşinile, bulgarii percepînd o sumă mult mai mică atunci cînd e vorba de taxa pentru poluare.

Între timp, în România a apărut timbrul de mediu, iar portiţa bulgărească va avea în curînd un mare lacăt pe ea. Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site-ul său o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

"Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state".


Totodată, şoferul este obligat să-i înmîneze poliţistului rutier, la cererea acestuia, un document referitor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de o traducere legalizată în limba română a acestuia.

Nu se precizează în Ordonanţa de Urgenţă cum va proceda un poliţist când va descoperi un astfel de caz. Probabil, primul pas este să introducă datele maşinii şi ale celui care conduce vehiculul într-o bază de date a Poliţiei şi cam atît. De abia după 30 de zile, în situaţia în care acelaşi şofer cu acelaşi vehicul cu numere străine este oprit de către un agent de circulaţie, atunci are o problemă majoră.

Cu siguranţă, dacă Ordonanţa de Urgenţă va fi aprobată de Guvernul României vor urma şi normele de aplicare.

Nu plăteşti amenda, devii pieton

Un alt punct la fel de important al Ordonanţei se referă la "suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai, sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal".

Cît ai voie să circuli în România cu o maşină înmatriculată în altă ţară


1) 30 de zile are dreptul să meargă în România o maşină înmatriculată în altă ţară indiferent de forma sub care o au în folosinţă persoanele care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România

2) 30 de zile este termenul maxim acordat cetăţenilor români care deţin un vehicul înmatriculat în altă ţară să-l înmatriculeze

Cine nu intră sub incidenţa celor 30 de zile

a) cel care conduce este menţionat în certificatul de înmatriculare

b) atunci cînd există raporturi juridice cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare

c) autovehiculele utilizate în baza unui contract de leasing

Cînd rămâi pieton

- atunci cînd poliţiştii descoperă că au trecut deja 90 de zile de la data cînd ai fost amendat şi nu ai plătit-

Cînd ai voie să circuli

a) la data prezentării dovezii achitării amenzii la sediul serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvîrşită fapta

b) la data achitării amenzii contravenţionale în condiţiile art.28 alin (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.2/2001

c) în termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitării amenzii printr-o altă modalitate decît cele prevăzute la lit. a) şi b)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.