Ciclism

Sagan, o nouă victorie în Tirreno-Adriatico. Nibali îi ia tricoul albastru lui Froome

Sursa foto: twitter.com/cannondalePro

Articol de Mitică Docan   —  luni, 11 martie 2013

Într-o etapă solicitantă din Tirreno-Adriatico, slovacul Peter Sagan a arătat că este omul de urmărit în perioada curselor de o zi din primăvară, după ce s-a impus într-un grup ce i-a conţinut pe Vincenzo Nibali şi Joaquim Rodriguez. Chris Froome a pierdut tricoul albastru, noul lider al Cursei celor două mări fiind Nibali, cîştigătorul de anul trecut al competiţiei



Tînăra provincie Fermo a găzduit cea de-a şasea etapă din Tirreno-Adriatico, un circuit de 90 de kilometri parcurs de două ori şi o mică porţiune de 28 de kilometri de încheiere, care a făcut deliciul puţinilor fani care au îndurat ploaia. Au fost dealuri, dealuri şi dealuri peste tot. Şi am menţionat că sînt şi dealuri? Pante scurte şi ascuţite, fără anvergura unor mari căţărări, dar cu zone ce ating extraterestra cotă de 30%! Dacă pui la socoteală şi finişul înghesuit pe străduţe înguste, am avut de-a face cu profilul unei adevărate clasice în Ardeni.



Avînd toate aceste caracteristici, o evadare masivă, de 16 rutieri, s-a produs în primele 20 de borne, motoarele principale fiind rutieri precum Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan), Lars Boom (Blanco), Stuart O'Grady (Orica GreenEDGE), Rinaldo Nocentini (Ag2R) şi Giovanni Visconti (Movistar). Animată de asemenea nume mari, evadarea a avut un avantaj de trei minute faţă de plutonul în care Sky nu a părut prea entuziasmată să apese pedala devreme. Cunego (Lampre) şi Tom Dumoulin (Argos-Shimano) s-au separat de evadare pe pantele groaznice de la finalul celui de-al doilea tur de circuit de 90 de kilometri, au susţinut atacul pentru cîteva borne bune, dar au fost traşi înapoi de grupul fruntaş. În spate, Cannondale-ul lui Sagan a început să mute în faţa plutonului şi să taie din ecart.



Cu 14 kilometri înainte de final, evadarea s-a dezmembrat după un atac corelat compus din Sagan şi Vincenzo Nibali. Toţi cei 16 rutieri au spus adio competiţiei, fiind folosiţi de coechipierii mai bine clasaţi pentru urmărire. Sagan şi Nibali au cristalizat o acţiune decisivă căreia au încercat să-i răspundă Cadel Evans şi Alberto Contador, în timp ce Chris Froome a făcut implozie. Duetului din faţă li s-a alăturat Joaquim Rodriguez, spaniolul cîştigător ieri, care a început cooperarea pentru victoria de etapă. În spate, din grup în grup, Contador încerca să se implice şi el, însă în ciuda eforturilor oamenilor de pe traseu, nimic nu a fost suficient.



Peter Sagan a colaborat perfect cu cei doi colegi de evadare, după care a închis conturile la sprint. În învălmăşeală, Froome a pierdut tricoul albastru, după ce a fost distanţat la un punct de secunde diferenţă. Contador nu s-a ales cu nimic, dar nici nu a pierdut ziua. Totul se dă în contratimpul individual de mîine.



Andy, o nouă cursă neterminată

Altă ştire importantă a zilei e reprezentată de retragerile lui Andy Schleck (RadioShack-Nissan) şi britanicul Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep). Luxemburghezul încă se resimte după accidentarea la pelvis şi a spus adio după cîteva borne. Înainte de etapa de astăzi, după 5 zile de concurs, rutierul de la RadioShack se clasa pe locul 84, la o distanţă de 32 de minute şi 27 de secunde de liderul Froome! :O Dacă problema fizică a fost depăşită, Schleck arată că are o problemă de psihic din ce în ce mai profundă! Schleck a terminat Marele Premiu din Camaiore în luna februarie, prima competiţie pe care a terminat după Liege-Bastogne-Liege, în aprilie 2012.



Clasamentul etapei:

1 Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling   

2 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team   

3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha



Clasamentul general:

1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team     27:57:26      

2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling     0:00:34      

3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha     0:00:37      

4 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff     0:00:48      

5 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step     0:00:58      

6 Christopher Horner (USA) RadioShack Leopard     0:01:05      

7 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia     0:01:20      

8 Pryzemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida     0:02:54      

9 Andrey Amador Bakkazakova (CRc) Movistar Team     0:02:58      

10 Wout Poels (Ned) Vacansoleil-DCM     0:03:08

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.