Ianul a influenţat Liga 1 prin rezultatele lui Dinamo şi mai ales cu stilul lui extravagant, de ”Tapie din Ştefan cel Mare”, aşa cum îi plăcea să fie considerat, după modelul excentricului preşedinte al lui Marseille.
Vasile Ianul s-a stins ieri la Iaşi, la 68 de ani. Fusese internat în urma unui atac cerebral, suferit cu zece zile înainte, dar suferea din cauze multiple: obezitate, diabet, probleme cardiace şi renale. Ianul a condus-o pe Dinamo timp de 9 ani, între 1985 şi 1994, timp în care "cîinii" au cucerit două titluri de campioni şi două Cupe ale României, iar preşedintele a produs subiect pentru primul Dosar al Transferurilor din fotbalul românesc.
Procesul lui a început în 1998 şi a durat 12 ani, Ianul a scăpat necondamnat întrucît faptele s-au prescris, dar au rămas poveştile din spatele sumei de peste două milioane de dolari care i se imputa în acuzaţia de gestiune frauduloasă.
Bani proveniţi din transferuri de jucători, sume neincluse în contabilitatea clubului. Dinamo a lui Ianul şi a lui Mircea Lucescu au oprit anii de dominaţie a Stelei cu titlul luat în 1990, în urma unui sezon care a conţinut şi o victorie fantastică, 3-0 în deplasare împotriva rivalului tradiţional.
Vasile Ianul a vîndut apoi un lot întreg, afaceri în urma cărora el s-a ales cu procesul şi cu legendele care l-au înconjurat pînă în ultima clipă a vieţii. Poveşti despre bani negri daţi jucătorilor, taximetriştilor şi hotelurilor din toată lumea.
CV-ul lui era deja unul spectaculos: fotbalist la Poli Iaşi, cu o selecţie în "naţională", profesase şi ca avocat, după aceea a devenit arbitru şi, pe urmă, conducător. Acum aproape trei ani, Ianul a acordat un interviu pentru Mediafax, în care anunţa că se gîndea să candideze la preşedinţia FRF: "Fotbalul românesc a fost invadat de gunoaie, iar jucătorii au devenit nişte sclavi!".
Înmormîntarea va fi sîmbătă
Ianul va fi înmormîntat sîmbătă, înaintea prînzului. Slujba va avea loc la biserica "Sfîntul Vasile" din Iaşi. În cele zece zile în care a fost internat în spital, el n-a fost conştient, fiind menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Medicii anunţaseră marţi că suferea şi de gripă de tip B, care i-ar fi agravat starea.
"Decesul lui Vasile Ianul constituie o pierdere pentru Dinamo şi pentru tot fotbalul. A fost un dinamovist şi un profesionist adevărat!" (Florin Prunea, fost portar al lui Dinamo)
"Ianul era un tip extrem de inteligent, găsea rezolvare la orice, indiferent cît de complicat ar fi părut. La Iaşi a fost lider şi ca jucător înainte să devină preşedinte" (Vasile Simionaş, fost coleg cu Ianul la Poli Iaşi)
"Pînă la Revoluţie, Ianul a fost foarte bun. După aceea, Dinamo s-a destrămat din cauza lui. Lucescu ar mai fi rămas măcar un an, ne zisese şi nouă să continuăm, dar n-a vrut Ianul" (Dănuţ Lupu, fost fotbalist)
Legendele despre Ianul
- Florea Dumitrache a povestit că a mers odată să-i ceară nişte bani: "A scos dintr-un sertar o geantă şi din ea a luat cîteva teancuri de dolari pe care mi-i i-a dat. Nu mai ţin minte cîţi bani erau, că am mers imediat la băutură".
- O poveste pe care Ianul n-a confirmat-o conţine şi o sumă, spre deosebire de cea istorisită de Dumitrache. Se spune că în 1992, cînd Dinamo a jucat în Cupa Campionilor cu Marseille, Ianul ar fi mers cu taxiul de la Geneva la Marseille, o cursă de aproape 500 de kilometri, care ar fi valorat aproape 10.000 de dolari!
- Plătise zeci de jucători ai altor cluburi doar ca aceştia să nu semneze cu Steaua! Fotbaliştii respectivi continuau la cluburile lor, Ianul considerînd că ei n-aveau loc la Dinamo, unii dintre ei nici n-au ajuns să joace vreodată în alb-roşu!
- Lupu a povestit ieri un detaliu din transferul lui în Grecia, perfectat la începutul anilor '90: "Voiam să merg cu nea Mircea la Pisa, dar Ianul s-a opus, ca să fie sigur că ajung la Panathinaikos. Ştiu de ce a procedat astfel, doar 800.000 de dolari erau bani, nu glumă!".
- A fost închis de două ori, o dată în 1998 şi a doua oară între 1999 şi 2002. Acuzaţia de gestiune frauduloasă s-a referit la mai multe transferuri, printre care cele ale lui Mateuţ, Dorinel Munteanu, Cheregi.
- Ca preşedinte la Iaşi, Ianul a promovat cu formaţia din Copou în prima ligă în 1982. Pentru a-şi crea bugetul necesar, el ar fi primit bani inclusiv de la Patriarhul Teoctist! 200.000 de lei i-ar fi dat liderul Bisericii Ortodoxe, o sumă cu care pe vremea aceea se puteau cumpăra trei autoturisme.
{{text}}