Nationala

Ce ne aşteaptă în Olanda » După 2-2 cu Ungaria, urmează un nou meci de foc pentru România: Opt schimbări faţă de tur

Internaționalii steliști Bourceanu și Tătărușanu au simțit deja aerul de pe ArenA la meciul de Europa League cu Ajax

Articol de Răzvan Luţac  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Stadionul care va găzdui finala Europa League pe 15 mai primeşte, pentru a doua oară în istorie, vizita României. Cei nouă stelişti din lot sînt familiarizaţi: revin după 40 de zile în locul în care "presiunea nu se resimte la fel de puternic ca pe Arena Naţională".

În acest sezon de Europa League, numele de Amsterdam ArenA e sinonim cu finişul triumfal. Final interzis echipelor româneşti, oprite prematur din cursa spre ultimul act. Totuşi, jucătorii români vor avea ocazia să viziteze stadionul olandez cu două luni înainte de finală. Majoritatea fotbaliştilor selecţionaţi de Piţurcă ştiu bine ambientul, unii i-au călcat gazonul chiar în tricoul "naţionalei".

Deşi istoricul rezultatelor e nefavorabil pentru români, arena nu reprezintă o sperietoare, în ciuda celor 53.000 de spectatori care se vor afla în tribune. "Presiunea nu se resimte la fel de puternic ca pe Arena Naţională. Oricine joacă la Bucureşti se descurcă fără probleme în Olanda" sînt de părere cei care au vizitat ambele arene.

Steaua - Ajax 9-4
Nouă dintre "tricolori", steliştii, au plecat învinşi de pe ArenA în urmă cu mai puţin de o lună. Patru au şanse mari de a fi titulari şi marţi: Tătăruşanu, Bourceanu, Pintilii şi Chiricheş. De partea cealaltă, doar patru "lăncieri" sînt în lotul pentru jocul retur. Cele mai mari şanse de a juca le au fundaşii laterali Blind şi Van Rhijn.

Dacă steliştii au ajuns deja în fieful lui Ajax în acest sezon, singurul român care ar putea să joace pe ArenA şi după jocul cu Olanda e Radu Ştefan. Adică singurul fotbalist autohton rămas în cursa pentru Europa League!

Mutu revine după 13 ani
Unica partidă a echipei naţionale pe Amsterdam ArenA datează din 27 mai 2000, cu trei săptămîni înaintea CE din Belgia şi Olanda. Atunci, batavii s-au impus cu 2-1, goluri Overmars şi Kluivert, respectiv Viorel Moldovan. Singurul fotbalist din lotul actual al României care a evoluat şi atunci este Mutu. La acea vreme atacant la Inter, "Briliantul" bifa abia a treia prezenţă sub "tricolor". România a mai jucat două amicale în capitala Olandei, în 1970 şi 1988. Ambele le-a pierdut cu acelaşi scor, 0-2, fiind jucate pe stadionul "Olympia".

Bijuteria de 140 milioane €
Construit între 1993 şi 1996, stadionul din Amsterdam are 53.000 de locuri şi a costat 140 de milioane de euro. A găzduit finala Champions League din 1998 şi cinci partide de la Euro 2000. De-a lungul timpului, pe ArenA au concertat Tina Turner, Michael Jackson, Rolling Stones ori Madonna.

cFaţă de meciul tur, lotul Olandei are 8 jucători noi. Dintre titularii de la Bucureşti n-au mai fost convocaţi Heitinga, De Jong şi Narsingh, ultimul fiind accidentat. Revine Robben, apar şi nume precum de Jong, Blind (Ajax), De Vrij, Vilhena (Feyenoord) şi Ola John (Benfica). Lotul e extrem de tînăr: media de vîrstă a jucătorilor de cîmp e 25 de ani, există 9 fotbalişti sub 24 de ani! Nu mai puţin de 7 selecţionaţi provin de la Feyenoord.

12 meciuri a disputat România împotriva Olandei: a cîştigat doar o dată şi a pierdut de 8 ori

1 gol a marcat România în compania Olandei pe terenul acesteia, cel înscris de Viorel Moldovan în 2000

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.