Războiul a rămas în urmă, dar, pe teren, jucătorii lui Igor Stimac nu le-au lăsat nici o şansă sîrbilor. Şi au decis meciul din prima repriză.
Au trecut 23 de ani de la acel înfiorător Dinamo Zagreb - Steaua Roşie, înroşit de sîngele combatanţilor din tribunele lui Maksimir, ultima picătură care provoca un război crunt, ce ucidea zeci de mii de oameni şi lăsa în urmă ravagii.
VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!
"Intraţi în legendă"
Conflictul s-a stins de mult, dar sufletele croaţilor şi sîrbilor nu sînt împăcate. "Bateţi acum şi veţi intra în legendă!", a titrat provocator Jutarnji List, în timp ce Sportske Novosti, tot din Zagreb, adăuga ironic: "Aţi pus la pămînt echipe mult mai puternice decît această Serbie". La rîndul său, tabloidul belgrădean Blic turna gaz pe foc: "Maksimir va fi scena unei bătălii pe care mulţi o văd mult mai mult decît o simplă partidă din cauza istoriei sîngeroase ce leagă cele două popoare".
Pe teren, mai ales în prima repriză, n-a existat decît o singură echipă. Cea a Croaţiei. Avea 10 puncte în grupa A înaintea acestui meci, 6 în plus faţă de marea rivală. Mult mai experimentată, mai omogenă, cu un joc colectiv mai puternic, formaţia lui Stimac a măcinat Serbia, a provocat-o şi a profitat de fiecare greşeală.
Ce gafă, Kolarov! Olici, assist şi gol
În minutul 23, Kolarov a executat ca un diletant o lovitură liberă, din lateral în centru, oferind mingea gazdelor. Din două pase, Olici era singur cu portarul, a pasat pe linia careului mic, Subotici şi-a pus singur piedică şi Mandzukici a împins balonul în plasă. Un sfert de oră mai tîrziu, Srna a centrat din tuşă, sîrbii s-au invitat reciproc fără ca nimeni să degajeze izbăvitor, iar Olici, pasatorul decisiv la deschiderea scorului, a intrat cu tot cu minge în poartă. Era deja 2-0.
"Roşu", Kranjcar?
Partida se terminase. Mai ales că arbitrul turc Cuneyt Cakir i-a protejat şi el pe croaţi în minutul 40, cînd Kranjcar l-a lovit cu piciorul în faţă pe Ignjovski, dar n-a fost eliminat. N-a primit nici măcar cartonaş galben. Pînă la final, sîrbii şi-au creat cele mai mari ocazii. Cel puţin două au fost uriaşe. Însă Pletikosa s-a opus excelent în faţa lui Kolarov şi Tadici.
Croaţii au sărbătorit aseară pe Maksimir. Şi-au supus duşmanii şi i-au eliminat aproape sigur din preliminariile CM 2014. Au 13 puncte, 9 mai mult ca sîrbii. După trei înfrîngeri şi un egal în primele 5 meciuri, Mihajlovici şi băieţii săi au şanse minime să mai ajungă la baraj.
Fără fani sîrbi!
Încă de la tragerea la sorţi a grupelor din preliminarii, federaţiile croate şi sîrbe au decis: pentru a se evita orice confruntare între cele două tabere de ultraşi duşmani de moarte, echipa aflată în deplasare joacă fără fani. Aseară, suporterii sîrbi nu s-au aflat pe Maksimir, iar pe 6 septembrie, susţinătorii croaţi nu vor călători spre Belgrad. Ieri, poliţia locală a întărit controalele la vamă şi pe toate drumurile spre Zagreb, dar huliganii sîrbi n-au apărut.
Conflict uitat între selecţioneri
În primăvara lui 1991, la ultima finală a Cupei Iugoslaviei (Steaua Roşie - Hajduk 0-1), sîrbul Mihajlovici şi croatul Stimac s-au bătut pe teren şi au fost eliminaţi. 23 de ani mai tîrziu, cei doi s-au întîlnit şi ca selecţioneri. "A fost un meci, nu un război", a declarat Mihajlovici, în timp ce tehnicianul Croaţiei a completat: "Noi sîntem sportivi, nu politicieni. Trebuie să uităm odată ce s-a întîmplat în trecut".
"Sîrbii i-au luat în braţe pe croaţi ca să-i protejeze"
Miroslav Blazevici, fost selecţioner de legendă al Croaţiei, era sigur că nu vor mai ieşi scîntei. Şi a oferit un exemplu: "În 1999, la partida de pe Marakana din preliminariile Euro 2000, s-a întrerupt curentul pe stadion la începutul reprizei secunde. Cum au reacţionat jucătorii sîrbi? Temîndu-se ca huliganii din Belgrad să nu pătrundă pe teren ca să-i vîneze pe jucătorii mei, şi-au luat în braţe adversarii ca să-i protejeze. A fost impresionant".
Au ameninţat că opresc meciul
După ce FIFA şi UEFA au anunţat că vor da pedepse dure dacă vor fi incidente, Michel Platini, preşedintele forului european, a cerut clar celor două ţări "să nu uite că trebuie să lupte împotriva huliganismului". Avertizînd că "meciul trebuie suspendat imediat dacă apar probleme în tribune". Nu a fost cazul aseară.
2.000 de poliţişti croaţi au fost dislocaţi aseară la stadionul Maksimir din Zagreb pentru securitatea meciului Croaţia - Serbia
20 de mii de oameni au murit în războiul sîrbo-croat (1991-1995); 50.000 au fost răniţi, iar 550.000 obligaţi să-şi părăsească domiciliul
30 de miliarde de euro a fost estimarea pagubelor materiale provocate de acest conflict devastator
CROAŢIA - SERBIA 2-0
(Mandzukici 23, Olici 37)
CROAŢIA: Pletikosa - Srna, Corluka, Simunici, Strinici (82 Lovren) - Rakitici, Kovacici, Modrici, Kranjcar (63 Vida) - Mandzukici, Olici. Antr. I. Stimac
SERBIA: Brkici - Ivanovici, Subotici, Nastasici, Kolarov - Radovanovici, Ignjovski (75 Petrovici), Stevanovici (57 Tadici), Tosici - Djuricici, Scepovici (9 Djordjevici). Antr. S. Mihajlovici
A arbitrat Cuneyt Cakir (Turcia)
{{text}}