GSP special   •   Diverse   •   CRONICĂ DE CARTE

Poezia şi fotbalul, potrivita încrucişare » "Fotballetto" sau povestea unei cărţi în care fotbalul e prezentat în versuri

+3 Foto
România a remizat, 1-1, cu Italia, la Euro 2008

Articol de Oana Duşmănescu   —  sâmbătă, 06 aprilie 2013

În "Fotballetto", Şerban Foarţă îşi scoate la atac versurile punîndu-le în serviciul fotbalului şi ascuţind astfel frumuseţea amîndurora.

Totul a pornit de la un eveniment. Era 2008, iar Austria şi Elveţia organizau împreună Campionatul European de fotbal. Drumul de la fotbal la poeme este unul lung, mai ales că, în mintea omului obişnuit, cine iubeşte mingea nu prea le are cu poezia.

Doar că Şerban Foarţă nu este un om obişnuit.

Picturi şi pase

În primul rînd poet, dar şi prozator, eseist şi traducător de anvergură, Foarţă nu a lăsat neexplorat nici tărîmul fotbalului, pe care l-a găsit plin de posibilităţi şi din punct de vedere literar.

Cartea "Fotballetto" reprezintă o serie de cronici nemaivăzute sportive ale unora dintre meciurile, de acum transformate în statistică, istorie şi, iată!, poezie. Ele au apărut, iniţial, la vremea petrecerii CE din 2008, publicate online pe LiterNet, iar în 2012 au fost reluate sub forma unui volum de o culoare roşu pătimaş.


Înainte să treacă la meciurile de la Euro 2008, Şerban Foarţă ne face "încălzirea" literară trecîndu-şi cuvintele meşteşugite şi atît de surprinzătoare prin filtrul unor tablouri. Tablouri nu atît de celebre, poate pentru că reprezintă sportivi.

Cum ar fi descrierea lucrării "Les footballeurs" de Andre Lhote, creaţie care datează din 1918 şi care exprimă forţă, dinamism şi un strop de mister, care provine probabil de la intersecţia, uneori inexplicabile, a artei-fotbal cu arta-artă.

Lotul domnului Lhote

Asupra fotbalului, domnul Andre Lhote

n-are viziune de rugbyst,

ci de cubist -

dar nu netot,

adică unul care, storcînd culori din tub,

ar face-o minge-n forma unui cub...

Drept care-acest tablou de Andre Lhote,

în galbenuri şi-olivuri, e un lot

de fotbal

legitimabil de-orice club

de fotbal...

Şi-asta-i tot.

Atmosfera de Euro

După care începe ploaia de avancronici şi cronici ale meciurilor de la marea competiţie de acum aproape cinci ani. De multe ori, autorul ne lasă să ghicim despre care echipe este vorba. De pildă:


"Echipa-n oranj e-n

dihonie cu centrul

albaştrilor, pentru

că dă la păianjen".

Aici nu este foarte greu. Amintiri, amintiri!

Avancronicile au o doză de umor combinat cu lecitină, probabil, pentru că stimulează memoria. Dacă aţi uitat cumva cine a participat la Europeanul de acum un cincinal, e foarte simplu, nu vă rămîne decît să citiţi o strofă mică, dar plină de gust.

"E-n van să-i cerem Proniei

victoria Poloniei;

în van, să dăm şampania

pentru Germania (cît

n-a început campania

într-adevăr), pe gît".

România amară

Printre faptele, hm, concrete întîmplate la Euro 2008, Şerban Foarţă mai strecoară, ici şi colo, memoriile proprii despre timpurile copilăriei, care, fără să ştim care prevedeau venirea unui poet, erau pline totuşi de fotbal. Acolo, pe maidane sau noroaie, cu mingea de cîrpă, înlocuită ceva mai tîrziu de o minge de voli (sic!). Şi apoi fotbalul cu nasturi, o poezie într-o poezie. Micile trucuri cu care creşte frumos un băiat care se respectă. Iar cînd se face mare, dezvăluie şi cu ce echipă naţională ţine. Dar ca să aflaţi asta trebuie să citiţi cartea.

Cronicile meciurilor României sînt atît de savuroase în amăreala lor (amintiri, amintiri rele, de data aceasta!). Iar autorul a simţit nevoia să apeleze la nişte interludii presărate ici şi colo. Într-unul dintre acestea, de exemplu, îşi rîde uşor de clişeele comentatorilor de fotbal, arătînd, în paginile următoare, cum poţi vorbi despre această disciplină fără să te pierzi în rutină.

Titlu: "Fotballetto - un campionat european de fotbal: (iunie 2008)"

Autor: Şerban Foarţă

Coperta: Loredana Tîrzioru

Editura: Diacritic, Timişoara, 2012

Preţ: 15 lei

Disponibilitate: în librării

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.