Nationala

Tribune închise, gazon distrus! » Meciul cu Ungaria începe să înfierbînte atmosfera

+5 Foto
Acesta e bannerul care a declanșat procedura disciplinară împotriva FRF

Articol de Andrei Crăiţoiu, Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a evocat în conferinţa de presă susţinută ieri un posibil scenariu de coşmar pentru revanşa cu maghiarii de la Bucureşti: suprafaţa de joc e întreţinută lamentabil de ALPAB, iar meciul riscă să se dispute cu porţile închise după bannerul periculos de la Amsterdam, cu mesaj antimaghiar.

Secretar general UDMR: "Ar fi incident rasial dacă aş spune eu că steagul României e o cîrpă?"

Kovacs Peter se întreabă retoric cum ar fi calificată o eventuală afirmaţie radicală venită din partea sa, răspunzînd afirmaţiei lui Mircea Sandu, care explicase că bannerul anti-UDMR de la Amsterdam nu are conotaţii rasiale.

"Acum, pentru o cîrpă aprinsă îl vreţi arestat, / După ce atîţia ani de zile, zîmbind aţi acceptat, / Terorismul etnic al UDMR ca politică de stat".

E bannerul afişat de galeria "tricolorilor" la meciul de la Amsterdam, demers care începe să pună în pericol condiţiile de desfăşurare ale jocului de la Bucureşti, programat pe 6 septembrie. Asta pentru că UDMR şi partidul maghiar de extremă dreapta Jobbik au înaintat un memoriu către FIFA, solicitînd deschiderea unei investigaţii pentru incidentul de pe arena batavă. Un incident conexat cu incendierea steagului Ungariei la meciul CFR Cluj - Rapid.

"Nici un document oficial n-a pomenit de banner"
Ieri, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a recunoscut că federaţia a fost deja chestionată pe această temă, subliniind că nu exclude varianta ca meciul de la Bucureşti să se dispute cu porţile închise, ca şi cel de la Budapesta!

"Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să ajungem la o asemenea hotărîre, fiindcă nu discutăm de un eveniment cu nuanţe rasiale. În plus, nu există nici un document oficial al jocului de la Amsterdam, mă refer aici la arbitri şi la observatori, care să fi semnalat această poveste", pretinde şeful federaţiei, care a anunţat că a început deja pregătirile "dublei" cu Ungaria şi cu Turcia în perspectiva disputării lor cu public.

Sandu: "Am anunţat deja la Budapesta şi la Istanbul că fanilor oaspeţi le vor fi alocate 2.500 de tichete". De asemenea, Mircea Sandu a explicat că "a fost o organizare fără reproş la Budapesta, n-au existat nici un fel de incidente sau presiuni, asta ne dorim să se întîmple şi la retur".

Deputat UDMR: "N-aş aplauda o decizie radicală"
Din România, plîngerea la FIFA a fost făcută de deputatul UDMR Attila Marko: "Intenţia demersului nu e aceea de a îndepărta suporterii de vizionarea unui spectacol sportiv. Din contră, chiar aş regreta dacă forul internaţional va decide să se dispute cu porţile închise întîlnirea de la Bucureşti. Nu voi aplauda sub nici o formă o eventuală hotărîre radicală. Pe de altă parte, aştept ca efectul acestei iniţiative să fie acela de a trage un semnal de alarmă şi de a educa fanii şi federaţia în sensul eliminării oricăror incidente discriminatorii".

În plus, secretarul general UDM, Kovacs Peter, a subliniat că "e inadmisibil ce se întîmplă în aceste zile în jurul evenimentelor sportive cu tentă discriminatorie antimaghiară. Dacă domnul Mircea Sandu spune că nu e incident rasial a afirma că steagul Ungariei e o cîrpă, atunci cum ar cataloga dacă aş spune eu că steagul României e o cîrpă?! Eu am fost de acord cu suspendarea terenului de la Budapesta şi FIFA decide ce proceduri se aplică acum. Nu susţin o anumită sancţiune, ci doar ceea ce scrie la lege".

Verdict: sfîrşitul lui mai
Cînd se va judeca la Zurich episodul de la Olanda - România? "Probabil că pînă la sfîrşitul lui mai va trebui să existe un verdict clar", explică oficiali români familiarizaţi cu procedurile FIFA. "În mod normal, totul ar trebui să se încheie cu maximum o amendă", subliniază în final un federal.

30% va fi reducerea de preţ pentru un pachet de bilete care va curpinde jocurile amicale cu Trinidad-Tobago (4 iunie) şi Slovacia (14 august), plus "dubla" din calificările CM cu Ungaria (6 septembrie) şi Turcia (10 septembrie)

3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra interesului public e sentinţa dictată de Judecătoria Buzău împotriva deputatului Attila Marko, dosarul e în recurs la ÎCCJ: parlamentarul a contribuit la întocmirea majorităţii legilor din domeniul discriminării

Datoriile Primăriei ”înfundă” iarba!

Firma care s-a ocupat de îngrijirea gazonului în 2012 nu şi-a primit banii de la Primărie pentru serviciile prestate. Iată de ce a încetat să mai lucreze!

Municipalitatea a încasat peste o jumătate de milion de euro în ultimul an şi jumătate, de pe urma meciurilor şi a concertelor, dar nu şi-a onorat obligaţiile financiare către societatea care la finalul anului 2011 a fost contractată pentru a se ocupa de gazon.

Tocmai din acest motiv, firma Cris Design Garden nu s-a mai implicat în mod activ, ca pe parcursul lui 2012, cînd gazonul s-a prezentat în condiţii cît de cît bune. Rezultatul? În primele 3 luni şi jumătate din 2013, suprafaţa de joc s-a deteriorat vizibil, iar meciurile care s-au disputat acolo au avut parte de un teren execrabil.

"Firma nu şi-a încasat banii, nici măcar pe 2012, şi nu s-a mai ocupat ca lumea în acest an, iar dacă pe Arena Naţională iarba nu e întreţinută zilnic, atunci se distruge foarte repede, ceea ce s-a şi întîmplat", a dezvăluit unul dintre partenerii societăţii respective.

Admnistraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, serviciu al Primăriei care gestionează stadionul, inclusiv terenul, şi relaţia contractuală cu firma care îl întreţine, n-a răspuns ieri întrebărilor Gazetei Sporturilor, care a cerut un punct de vedere referitor la această situaţie. Atît directorul general, Bogdan Tănase, cît şi adjunctul său, Vasile Grădişteanu, nu au dat curs solicitării GSP.

"Nu pot face publice relaţiile contractuale!"

Stelian Dia, unul dintre şefii firmei ce se ocupă de întreţinerea gazonului, nu neagă că Primăria are datorii către el, dar refuză să comenteze în ce măsură acest lucru a afectat şi va afecta starea terenului.

- Domnule Dia, bună ziua, de la Gazeta Sporturilor vă deranjăm, avem informaţii că Primăria, prin ALPAB, are datorii mari către firma dumneavoastră. E adevărat?
- Sînt nişte contracte, nu pot face publice relaţiile contractuale dintre noi.

- Bun, dar e adevărat că din cauza acestor datorii firma dumneavoastră nu a mai întreţinut la parametrii optimi gazonul?
- Nu pot comenta foarte multe pe acest subiect.

- Pînă acum n-aţi comentat nimic, nici referitor la datorii, nici...
- Spuneţi-mi dumneavoastră, ştiţi cumva o firmă care să-şi încaseze banii imediat după ce facturează?

- Imediat nu, dar vorbim de datorii din 2012.
- Îmi pare rău, chiar am ceva de făcut acum, trebuie să intru într-o discuţie cu cineva, nu mai pot vorbi, la revedere.

Naşu': "Atenţie la gazon cu Ungaria!"
Preşedintele FRF a tras şi el un semnal de alarmă în privinţa terenului: "Cu gazonul riscăm să dăm iarăşi în vechile probleme în toamnă, la partidele cu Ungaria şi cu Turcia. Nici nu ştiu dacă se mai ocupă cineva ca lumea de întreţinerea ierbii. Ştiu că sînt vreo doi băieţi de la ALPAB care se tot plimbă pe aici, doar unul dintre ei stă mai des. Chiar mă bucur că Max Bogl a pierdut procesul cu Adrian Oprişan pentru gazonul acela de la partida cu Franţa. Reprezentantul lui Max Bogl era mereu cel mai arogant, nici nu ne băga în seamă cînd le explicam cum ar fi bine să fie amplasate scaunele sau cum ar trebui să arate lojele".

"Încerc de cîteva săptămîni să discut cu primarul Oprescu şi nu reuşesc. O fac acum prin intermediul presei spre a-l întreba ce se mai întîmplă cu acea licitaţie pentru operarea stadionului, cu care ne ameninţă de o grămadă de vreme?" (Mircea Sandu, preşedinte FRF)

"Încă aştept ca acest stadion să devină, în spaţiul său exterior, un centru de afaceri, să se amenajeze spaţii pentru cafenele, restaurante, birouri. Altfel, rămîne un gigant de beton căzut în mijlocul Bucureştiului" (Mircea Sandu, preşedinte FRF)

"Cînd am jucat cu Dinamo, am văzut pe Arena Naţională un gazon incredibil de prost. Aşa ceva nu e posibil şi mi-e teamă ca nu cumva, în acest ritm, acest stadion, plecînd şi de la starea gazonului, să ajungă o ruină" (Dinu Gheorghe, preşedinte Astra)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.