Tenis

Tipsy Time! » Al 10-lea jucător al lumii vine la BRD Năstase Ţiriac Trophy

Janko Tipsarevici are un titlu şi o finală pe zgură în carieră // Foto: Reuters

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru  —  sâmbătă, 20 aprilie 2013

Janko Tipsarevici a acceptat wild card-ul oferit de organizatori şi va fi favorit principal al turneului. Marius Copil va intra în calificări.

BRD Năstase Ţiriac Trophy, turneul care va debuta azi la Arenele BNR cu primele meciuri din calificări, va avea anul acesta în fruntea listei capilor de serie un jucător de Top Ten. Janko Tipsarevici, 28 de ani, numărul 10 ATP, dar care a fost clasat cel mai bine în carieră pe 8, în aprilie 2012, a confirmat ieri prezenţa la Bucureşti.

"Mă simt în formă şi flămînd de meciuri. După două zile de «căutare sufletească» am decis să accept oferta şi să primesc invitaţia pentru turneul de la Bucureşti, de săptămîna viitoare. Mulţumesc mult organizatorilor pentru încrederea arătată", a scris sîrbul pe pagina lui oficială de facebook.

Nu e prima dată cînd Tipsy vine la concursul bucureştean. A fost o frugală apariţie în 2005, pe cînd avea 21 de ani, era clasat al 122-lea în lume şi pierdea în primul tur, 5-7, 2-6, în faţa lui Mariano Puerta, finalist la Roland Garros în acel an. Acum însă lucrurile stau cu totul altfel.

Sîrbul va apărea pe zgura de la Arenele BNR dintr-o postură superioară, pe care a obţinut-o în urma unor ani de muncă amestecată cu îndoieli şi încercări de tot felul. Junior prodigios, cîştigător la Australian Open 2001, Janko nu a obţinut imediat şi rezultate importante în tenisul mare.

Acestea au venit însă pînă la urmă: 4 titluri în carieră, alte 7 finale jucate, calificat în ultimii doi ani la Turneul Campionilor. Cunoscut pentru multiplele lui preocupări (literatură, filozofie, muzică), sîrbul a fost la ultimele turnee de Mare Şlem protagonistul unei amuzante rubrici video intitulate "Tipsy Time", difuzată de Eurosport.

A început sezonul 2013 cucerind trofeul la Chennai, apoi a ajuns pînă în "optimi" la Australian Open, unde s-a retras, accidentat. A reuşit să ajungă în "optimi" şi la Miami, unde a pierdut în faţa lui Gilles Simon, cel pe care îl va înlocui în postura de cap de serie numărul unu la BRD Trophy.

Asta înseamnă că Marius Copil, anunţat iniţial drept unul dintre beneficiarii de wild card, va lua startul în calificări. Celelalte două invitaţii merg către Gaël Monfils, respectiv Adrian Ungur. Azi, de la ora 15:00, va avea loc tragerea la sorţi a tabloului principal.

CV - Janko Tipsarevici
- S-a născut pe 22 iunie 1984, la Belgrad
- Are 1,80 m şi 80 kg
- Dreptaci
- A cîştigat 4 titluri în carieră, Moscova, Kuala Lumpur (2011), Stuttgart (2012), Chennai (2013), şi a disputat alte 7 finale, cel mai recent la Gstaad 2012
- Are un titlu la dublu, Chennai 2012, şi alte 3 finale jucate
- Cele mai bune rezultate în turnee de Mare Şlem: Australian Open - "optimi" 2013, Roland Garros - "optimi" 2012; Wimbledon - "optimi" 2007, 2008; US Open - "sferturi" 2011, 2012
- Cîştiguri din tenis: 6.856.671 dolari

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.