Antrenoarea lotului olimpic feminin îşi doreşte ca Larisa Iordache, care a cucerit patru medalii europene, una de aur şi trei de argint, să fie un nou reper în gimnastica mondială.
Din cauza unei răceli puternice, Mariana Bitang nu a putut să fie alături de elevele sale la Campionatele Europene de la Moscova, care s-au încheiat duminică. Dar timp de trei zile a stat nemişcată în faţa televizorului şi a urmărit cu atenţie evoluţiile Larisei Iordache şi ale Dianei Bulimar. Două sportive, 6 medalii. "Un bilanţ ce nu poate fi unul rău", a spus Bitang, care a fost de acord să o descrie pe noua vedetă a gimnasticii româneşti.
- Doamnă Bitang, Larisa Iordache poate fi declarată o gimnastă de patru aparate?
- Da, dar mai are de muncit. Important este că are potenţial de patru aparate şi sper ca în viitorul apropiat să-l fructifice în medalii. Iar la Moscova, ea nu a prezentat cel mai dificil exerciţiu la paralele şi nici la bîrnă pentru că a plecat de acasă cu nişte probleme medicale şi nu am dorit să rişte o agravare a lor.
- Cu cine poate fi asemănată Larisa dintre fostele stele ale gimnasticii româneşti? Nadia, Szabo, Miloşovici, Amânar, Răducan...
- Nu-mi permit să fac vreo comparaţie pentru că nu vreau să spun că s-a născut o nouă Nadia sau o nouă Răducan. Fiecare e o identitate în sine. Nici una nu seamănă cu cealaltă. Nici la capitolul fizic, nici la cel tehnic şi nici la cel psihic. Larisa nu trebuie să se suprapună ca imagine şi valoare peste o altă gimnastă. Oricum, ea nu se apropie şi nici nu aduce cu vreuna dintre ele.
- Dar ce are special Larisa?
- Are explozie, are viteză. Este o combinaţie între dificultate acrobatică şi veleităţi artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar. Tot ce-mi doresc este ca ea să fie un nou reper în gimnastica mondială, precum celelalte campioane ale noastre. Să fie Larisa Iordache! Să fie una dintre gimnastele de valoare produse de şcoala românească.
- Exerciţiile la aparate au evoluat. Sînt mai dificile, mai rapide, mai în forţă. Mai este ideală o gimnastă de statură minionă?
- În gimnastică, întotdeauna o sportivă minionă va avea un avantaj faţă de celelalte. Se lucrează mult mai uşor cu o astfel de sportivă şi mai ales aceasta nu va fi afectată major de modificările de greutate şi înălţime care apar la pubertate şi după. Sînt şi gimnaste puternice, de genul elveţiencei Giulia Steingruber, dar aceasta este un munte de forţă naturală.
- Puse una lîngă alta, Bulimar pare o copilă pe lîngă Iordache, deşi Diana este mai mare cu un an decît Larisa!
- Da, aşa este. Bulimar provine dintr-o familie cu părinţi de statură minionă şi nu are cum să fie altfel. În schimb, Larisa a început să se dezvolte fizic, ceea ce presupune o atenţie mărită.
4 medalii a cucerit Larisa Iordache la Europenele de la Moscova: aur la bîrnă, argint la individual compus, la sol şi la sărituri
"Pentru Mondialele din septembrie, din Belgia, execiţiile fetelor vor creşte în dificultate. Sperăm ca rezultatele să fie şi mai bune" (Mariana Bitang)
{{text}}