Sporturi   •   Altele   •   JUDO

INTERVIU Florin Bercean crede că judo-ul românesc nu şi-a spus ultimul cuvînt: "Avem trecut, dar şi viitor!"

Pe 13 februarie, antrenorul Florin Bercean a împlinit 50 de ani. În 2008 şi 2010, a fost desemnat de federaţia europeană, "antrenorul anului"

Articol de Marian Ursescu   —  sâmbătă, 27 aprilie 2013

Florin Bercean, antrenorul coordonator al lotului de judo al României, spune că retragerea Alinei Dumitru a lăsat un mare gol, dar că se bazează pe alte sportive pentru Rio 2016.

E de 14 ani antrenorul lotului olimpic al României. Rezultatele obţinute în tot acest timp i-au confirmat valoarea. "Un antrenor, ca şi la fotbal, la orice sport, nu poate fi menţinut în funcţie decît de rezultate", spune Florin Bercean.

De numele său se leagă toate marile succese din ultimul timp. De la Simona Richter, bronz la Olimpiada de la Sydney, la singurul aur olimpic din istoria judoului românesc, Alina Dumitru la Beijing 2008, pînă la medaliile de vicecampioane olimpice obţinute de Alina Dumitru şi Corina Căprioriu în 2012, la Londra.

La ultima mare competiţie, Europenele de la Budapesta, din acest an, Andrea Chiţu a obţinut singura medalie a României, una de argint. Florin Bercean nu e mulţumit, dar nu e nici îngrijorat.


- Domnule Bercean, v-aţi propus o medalie, aţi obţinut una singură. A fost un obiectiv de criză?

- Nu, dar sînt un tip realist. Anul de după Jocurile Olimpice, de cînd sînt eu la lot, a fost cel mai greu. Au fost rezultate slabe pentru noi. Acum opt ani, după Atena, la Europene, nu am luat medalie. În 2009, am cucerit un bronz, prin Alina Dumitru, iar acum, un argint prin Andreea Chiţu. Eu zic că nu e mult, dar nu e nici puţin.

- Retragerea Alinei Dumitru a lăsat un gol?

- Cum să nu lase? Alina Dumitru e pentru judo ce a fost Hagi pentru fotbal şi Nadia Comăneci pentru gimnastică. Dar acum încercăm să ne aşezăm, să punem altceva în loc. La 48 de kilograme, am rămas cu două sportive, Monica Ungureanu şi Carmen Bogdan, care o ajutau pe Dumitru în pregătire. Vin după operaţii la genunchi, dar vor creşte. Au arătat potenţial, au pierdut strîns, nu prin ippon.

- Andreea Chiţu a fost vîrful de lance al lotului?

- Acum da! După ce a ratat la Olimpiadă, s-a antrenat cu multă ambiţie. A pierdut în finală, dar acolo am şi eu o mare parte de vină. Mi-o asum. Am greşit tactic. Am notat în carnet, mergem mai departe şi sperăm să nu persistăm în greşeală. Apoi deja nu mai e greşeală, e prostie!

- Ce s-a întîmplat cu Corina Căprioriu, a pierdut la primul meci!

- Căprioriu venea după patru luni de pauză. E undeva la 70 la sută din capacitate. Nu vreau să fiu acum ca antrenorii de la fotbal, nu dau vina pe arbitraj, dar judecătoarea belgiană i-a dat olandezei care a învins-o pe Corina un procedeu care nu se dă niciodată! Nu dăm însă vina pe arbitraj. Europenele au fost, deja ne pregătim pentru Mondialele de la Rio de Janeiro, de la sfîrşitul lunii august. Atunci Căprioriu trebuie să-şi demonstreze valoarea.


- Pe cine ne-am mai putea baza pentru Rio de Janeiro 2016, cu bătaie lungă?

- Pe cele pe care le-am amintit, dar şi pe Loredana Ohîi. Ea a pierdut la Budapesta, printr-o penalizare. A fost foarte aproape de victorie. E tînără, nu are experienţă, dar timpul e în favoarea ei. Dacă a pierdut acum, singurul vinovat sînt numai eu. Peste cîţiva ani, după sute de antrenamente, dacă va pierde, ea va fi de vină. Eu cred însă că, în judo, avem trecut, dar şi viitor!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.