Liga 1

Reghe a modernizat Steaua precum Guardiola Barça » Cum a reuşit să creeze în timp record o echipă campioană

Articol de Mădălin Răureanu  —  Sunday, 05 May 2013

Reghecampf a reuşit să cîştige titlul din primul an ca antrenor al Stelei şi a surprins cît de rapid a creat o echipă puternică. Într-o emisiune de la Dolce Sport, tehnicianul roş-albaştrilor a numit cîteva îmbunătăţiri pe care le-a adus încă de la început şi prin care i-a determinat pe jucători să dea randament maxim.

- "A trebuit să schimbăm anumite metode, să-i facem pe jucători să înţeleagă faptul că nu doar un cantonament de vară şi unul de iarnă te ajută să cîştigi meciurile din campionat şi din Europa League".

Sub îndrumarea preparatorului fizic Thomas Neubert, jucătorii Stelei s-au obişnuit să tragă tare în perioada de pregătire. Neamţul a implementat metode revoluţionare pentru Liga 1.  Neubert "le-a servit" steliştilor programul TRX, cel mai nou în materie de antrenamente în sală: fiecare jucător este suspendat şi îşi foloseşte propria greutate în diferite planuri de înclinaţie. Exerciţiile antrenează toate grupele de muşchi şi au ca scop creşterea puterii, flexibilităţii, echilibrului şi a mobilităţii.

- "Trebuie să te antrenezi în fiecare zi serios şi să-ţi doreşti foarte mult să cîştigi meciurile respective".

Reghecampf insistă ca jucătorii săi să trateze cu cea mai mare seriozitate antrenamentele, dar şi partidele amicale. Chiar dacă în partidele de verificare nu pune mare preţ pe rezultat, antrenorul Stelei vrea ca fotbaliştii săi să se obişnuiască să joace cu aceeaşi dăruire pînă la final.

- "Mentalitatea trebuia schimbată urgent, jucătorii să gîndească numai pozitiv şi să nu mai existe conflicte între ei".

Reghecampf a reuşit să schimbe vestiarul la Steaua. Dacă în mandatele antrenorilor care l-au precedat apăreau deseori conflicte, Reghe a demosntrat că ştie foarte bine să gestioneze un grup. Pentru a avea linişte, tehnicianul a luat decizia de a lăsa să plece fotbalişti-problemă, precum Florin Costea sau Tibi Bălan.

- "A trebuit să lucrăm foarte mult la unitatea grupului. Eu am reuşit să formez un grup unit, cu băieţi care au caractere incredibile".

În condiţiile în care e concurenţă serioasă pe anumite posturi, Reghecampf a evitat tensiunile între jucători. De exemplu, Tănase, Chipciu şi Adi Popa acoperă aceleaşi posturi şi foarte rar sînt introduşi în acelaşi timp titulari, nu s-a pus niciodată problema unui conflict între ei. Din contră, prietenia dintre Dodel şi Chipciu este binecunoscută.

Pe modelul Guardiola

Impactul pe care Reghecampf l-a avut de la venirea la Steaua se aseamănă cu ceea ce a reuşit Josep Guardiola la Barcelona. Catalanul a ţinut de la început să le impună jucătorilor o nouă mentalitate, dar şi reguli care să creeze un grup puternic.

Guardiola le-a prezentat din prima zi jucătorilor de la Barcelona filozofia sa şi a introdus rapid reguli pe care jucătorii le-au asimilat imediat. Jocul de posesie, mentalitatea de învingător, capacitatea şi principiul de a face un presing avansat sînt cîteva din noţiunile pe care Guardiola le-a "plantat" fotbaliştilor care au fost supranumiţi ulterior"extratereştri".

Citeşte: Cuvintele care au născut o Barcelona magică » Primul discurs al lui Guardiola la Barcelona

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.