Europa League

Ciocanul l-a plătit în legume! » Tehnicianul care a blestemat-o pe Benfica a antrenat şi în România!

Guttman, dreapta, alături de jucătorii Benficăi, împreună cu care a cîștigat de două ori Cupa Campionilor (1961, 1962)

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Evreul născut la Budapesta i-a pregătit un sezon pe bucureşteni, 1946-1947, timp în care a cerut să-i fie achitat salariul sub formă de alimente.

Benfica a pierdut miercuri a 7-a finală de cupă europeană la rînd şi Bela Guttman, antrenorul care a blestemat-o în 1962 să nu mai cîştige nici un trofeu continental vreme de 100 de ani, revine în actualitate. Cu mult înainte să fi ajuns pe banca lusitanilor, tehnicianul maghiar de origine evreiască antrenase în România.

Şapte finale de coşmar » Povestea blestemului care o împiedică pe Benfica să cîştige un nou trofeu european

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, Guttman a preluat-o pe Ciocanul Bucureşti. Iar sub comanda lui, echipa comunităţii evreieşti din Capitală a avut cel mai bun sezon din istorie. Interesant, într-o perioadă în care foametea făcea ravagii în ţară, el solicitase conducerii clubului ca salariul să-i fie achitat sub formă de alimente, în special legume!

Colaborarea dintre Guttman şi Ciocanul s-a încheiat abrupt, după numai un an. Motivul? N-a tolerat tentativele repetate ale unuia dintre directori de a-şi băga nasul în alcătuirea formaţiei. După plecarea lui, în 1948, clubul a fuzionat cu Unirea Tricolor, actualul Dinamo.

7 e locul pe care Ciocanul a terminat sezonul 1946-1947 cu Guttman pe bancă

20 e numărul cluburilor, din 11 ţări, pe la care a trecut Guttman de-a lungul carierei de antrenor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.