Liga 1

Ce şanse are Gigi Becali să scape de pedeapsă » Doar 3% din plîngeri se admit la CEDO!

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Finanţatorul Stelei a făcut un demers similar şi în dosarul sechestrării de persoane, "dar a uitat să anunţe că a pierdut la CEDO!", spun specialişti consultaţi de GSP. O eventuală decizie pe actualul caz ar putea veni după ce-şi ispăşeşte pedeapsa, din cauza procedurilor stufoase


"O să-mi apăr familia şi o să depun un dosar la CEDO. Trebuie să cîştig acolo, apoi să se facă revizuire în România. O să dureze 4-5 luni, dar sper să cîştigăm acolo". Sînt cuvintele lui Gigi Becali înainte de a se preda luni seară.

"Românii s-au obişnuit să vadă în CEDO o a patra cale de atac în dosare soluţionate în ţară. O impresie falsă!", a punctat pentru GSP un specialist în domeniu. Aceeaşi sursă a continuat: "La CEDO se verifică numai dacă persoana respectivă a avut parte de un proces echitabil şi dacă s-au respectat prevederile Convenţiei pentru Drepturile Omului". În traducere, nu e vorba de o judecată în înţelesul procesului clasic, ci numai de un mecanism care are menirea de a concluziona în ce măsură s-au respectat sau nu legile şi procedurile interne.

"Povestea cu 5 l-au achitat, 3 l-au condamnat e o aberaţie juridică"
Statisticile arată că numai 3% din plîngerile înaintate la CEDO sînt declarate admisibile şi se pronunţă o hotărîre pe marginea lor. Şi încă un amănunt legat de Gigi Becali şi Curte: a pierdut în faţa instanţei de la Strasbourg în cazul sechestrării de persoane, în legătură cu care făcuse un demers juridic după ce ÎCCJ îl condamnase la 3 ani cu suspendare.

În plus, specialiştii consultaţi de GSP semnalează că "şi în cazul în care plîngerea lui Becali va fi admisă la Strasbourg, o soluţie e puţin probabil să vină înainte ca el să-şi ispăşească pedeapsa actuală pînă la capăt. Dosarele sînt şi acolo numeroase, durează destul de mult". Şi încă o remarcă: "Argumentul invocat de Becali, că 5 judecători de la Înalta Curte l-au achitat şi 3 l-au condamnat, dar s-a pus în aplicare opinia minoritară e o aberaţie juridică. Au fost instanţe separate. Ultimul complet de cinci judecători, cel care a decis sentinţa definitivă cu scor 3-2, e superior celui de 3 care-l achitase. Restul sînt palavre!".


8.700 de plîngeri a depus România la CEDO în 2012, dintr-un total de 128.100, fiind pe locul 6 în Europa la acest capitol

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.